Afbeelding

VVD Stichtse Vecht maakt zich zorgen dekking van AED’s

Nieuws

STICHTSE VECHT > Tijdens een informatieve commissie is de gemeenteraad geïnformeerd over de werkwijze van de RAVU (ambulancezorg) door Jack Versluis, bestuurder RAVU. 

Het is nog steeds dik in orde met de aanrijtijden in Stichtse Vecht, zeker in het geval van een reanimatie De RAVU heeft convenanten met buurregios’. In geval van spoedmeldingen stuurt de meldkamer een ambulance uit een buurregio als deze dichterbij is. RAVU heeft aangegeven dat de Utrecht regio het beste scoort op overleving (28%, ten opzichte van 8-10% op Europees niveau) vanwege een dekkend netwerk en een goede logistieke afstemming met het UMC/AMC.

Echter, het doel is om dit percentage te verhogen naar 30% ondanks de bedreigingen op het gebied van personeelsbezetting en tijdige bereikbaarheid ten gevolge van de toenemende files. In de afgelopen jaren is er met grote inzet van vele inwoners en   bedrijven ingezet op het plaatsen van AED’s binnen de gemeente Stichtse Vecht. 

In april 2019 was de 100e 7x24 beschikbare AED een feit binnen Stichtse Vecht. Het gebruik van AED’s zorgt ervoor dat er in 60-65% van de gevallen al eerder met reanimatie kan worden gestart door bewoners of brandweer. De aanwezigheid van een AED in de nabije omgeving kan van levensbelang zijn. 

Een goede dekking binnen de gemeente is zodoende ook wenselijk. Zeker nu verkeersinfarcten binnen gemeente Stichtse Vecht helaas eens in de zoveel tijd een gegeven is, bijvoorbeeld in geval van een afsluiting van een tunnel bij Leidse Rijn of een ongeluk of afsluiting op de A2, en de eerste 6 minuten de grootste kans op overleving met weinig of een hersenletsel biedt. De gemeente Stichtse Vecht heeft zich vastgelegd op het creëren van de zogenoemde 6-minutenzones en heeft middels een overeenkomst de Stichting Hartreanimatie Stichtse Vecht met de uitvoering hiervan belast. 

De  VVD Stichtse Vecht wil zeker weten dat de noodhulp op orde is. 'Heeft de gemeente Stichtse Vecht een centraal overzicht van alle aanwezige AED’s? Zo ja, hoe ziet deze er uit? Zo nee, waarom niet?, zo vraagt VVD-raadslid Babet de Vries. 'Waar in de gemeente Stichtse Vecht zijn nog geen 6-minutenzones ingesteld? In welke delen van de gemeente is de dekking van AED’s het laagst? 

De VVD wil verder weten hoe inwoners op de hoogte worden gesteld, zodat inwoners en organisaties hier gericht op kunnen reageren en initiatieven op die locaties ontplooit worden. 'Wordt er een specifieke aanpak gehanteerd door de gemeente ten opzichte van de delen in de gemeente waar de dekking van AED’s het laagste is of de 6 minuten responstijd niet gehaald wordt? , aldus de VVD-fractie.

Cabaretduo Beth & Flo
Cabaretduo Beth & Flo zaterdag 11 mei in Grote Kerk in Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws