Afbeelding

Onderzoek naar kunstgrasveld bij DOB in Nigtevecht, nieuw plan voor alle voetbalclubs

Nieuws

STICHTSE VECHT > Er ligt nu een akkoord tussen de negen voetbalverenigingen in Stichtse Vecht en de gemeente voor de harmonisatie van de buitensport accommodaties.

Nu moet het nieuwe college en de gemeenteraad nog hun fiat geven omdat de gemeente er meer geld aan kwijt is. Kern van het verhaal is dat de voetbalclubs, net als bij tennis en hockey, nu zelf eigenaar worden en verantwoordelijk zijn voor de velden en het onderhoud met nog wel een bijdrage van de gemeente. Het eerste voorstel was dat de clubs, net als bij andere verenigingen, zelf twee-derde betalen en de gemeente een-derde. Volgens de clubs onbetaalbaar en zou de contributieverhogingen ook het einde zijn van zijn sommige clubs. Het conflict sleepte zich al jaren voort maar nu heeft een onafhankelijk bemiddelaar een 11 punten plan gemaakt dat aanvaardbaar is voor iedereen.

De clubs en gemeente gaan ieder 50% betalen en via een soort externe subsidie is dat in de praktijk een bijdrage van de voetbalclubs van 30%. Een van de punten is dat de gemeente de komende tijd eerst alle velden op gaat knappen en het achterstallig onderhoud wegwerkt. De nieuwe overeenkomsten zouden gelden toto 2052, maar in 2026 is er een eerste evaluatie van de harmonisatie Een van de punten is ook een onderzoek naar een kunstgrasveld bij DOB in Nigtevecht, een van de kleineer clubs, die het niet zou redden. De 1,8 voetbalvelden bij vv DOB in Nigtevecht kennen een zeer extensief gebruik. Een kunstgrasveld verhoogt de mogelijkheden van gebruik en vermindert c.q. neemt de wateroverlast weg. Een kunstgrasveld kan vv DOB zelf niet opbrengen. Onderzocht dient te worden of realisatie van een kunstgrasveld met maatschappelijk gebruik in de kern Nigtevecht mogelijk is. Het zou mooi zijn als voetbal, onderwijs en eventuele andere sportverenigingen daar gezamenlijk gebruik van kunnen maken.

Elf punten plan met draagvlak van de clubs en de gemeente

1. Het aantal voetbalvelden per vereniging is bepaald aan de hand van het KNVB-model behoefte bepaling voetbalvelden.

2. In de overgangsfase 2022-2024 worden een aantal velden op 0-niveau (onderhoud) gebracht. De verenigingen voeren dit uit maar het kost de vereniging niets. De gemeente (80%) en BOSA (20%) zorgen voor 100% dekking. Zie tabel 2.

3. Er vindt een compensatie plaats voor die velden waarover in het verleden geen afspraken zijn vastgelegd.

4. Voor enkele verenigingen wordt op termijn mogelijk gras voor kunstgras vervangen.

5. Voor de periode 2024-2052 is een investeringsplanning opgesteld. Dit op basis van 50% van de uitgaven voor de gemeente en 50% van de uitgaven voor de verenigingen.

6. Op grond van de huidige BOSA-regeling betalen de verenigen netto 30% van de investeringen. Bij vervallen van de BOSA-regeling garandeert de gemeente dat de netto uitgaven 30% blijven.

7. De gemeente draagt € 340.000 jaarlijks over aan de voetbalverenigingen op basis van een verdeelsleutel. De verenigingen onderzoeken of het beheer en onderhoud collectief uitgevoerd kan worden zodat een inkoopvoordeel ontstaat. Gebruik kan worden gemaakt van de BOSA-regeling.

8. Van belang is dat het project Zuilense Vecht zo spoedig mogelijk wordt afgerond. Over de plannen om het sportpark Broekdijk-Oost her in te richten dient zo snel mogelijk duidelijkheid te komen.

9. Onderzocht dient te worden of realisatie van een kunstgrasveld met maatschappelijk gebruik in de kern Nigtevecht mogelijk is.

10. Gemeente en verenigingen gaan na of en op welke wijze gezamenlijk uitvoering kan worden gegeven aan het vastgelegde gemeentelijk sportbeleid.

11. Er wordt een overeenkomst tussen de vereniging en de gemeente 2022-2052 gesloten. Een evaluatie van de harmonisatie buitensport is in maart 2026 gereed.

Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws
Afbeelding
Gemeenteraad en politiek onzichtbaar voor jongeren in Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheidingen voor zestien inwoners van Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor 11 inwoners in De Ronde Venen Nieuws
Cabaretduo Beth & Flo
Cabaretduo Beth & Flo zaterdag 11 mei in Grote Kerk in Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws