Afbeelding

Politiek weer bijeen voor reeks benoemingen en moties vluchtelingen en overdag vergaderen

Gemeente

STICHTSE VECHT > Op dinsdag 17 mei komt de nieuwe gemeenteraad van Stichtse Vecht bij elkaar. Op de agenda staan onder meer verschillende benoemingen, een motie over de opvang van asielzoekers en een motie over het invoeren van het referendum.

Op de agenda:

• Benoemingen voor diverse raadsorganen

• Beëdiging commissieleden

• Benoeming commissieleden

• Motie: Opvang asielzoekers

• Motie: Referendumverordening

• Motie: Overdag vergaderen

• Motie: Spreektijd 

Benoemingen in diverse raadsorganen

De gemeenteraad heeft verschillende raadsorganen zoals: het presidium/commissievoorzitters, plaatsvervangend commissievoorzitters, werkgeverscommissie, auditcommissie, Algemeen Bestuur Plassenschap Loosdrecht en omstreken en het Algemeen Bestuur Recreatieschap Stichtse Groenlanden. Hiervoor worden verschillende raads- en commissieleden en een collegelid benoemd. Ook worden de waarnemend voorzitters van de raad benoemd. Hierna zal de vergadering kort geschorst worden voor het tellen van de stemmen met daarna de bekendmaking van de uitslag van de stemmingen. De fractie van de VVD heeft een amendement ingediend waarin zij voorstellen om voor het Presidium – de agendacommissie - niet 1 maar 2 leden van de oppositie te benoemen.

Beëdiging van commissieleden

In de raadsvergadering van 30 maart 2022 is een 18-tal commissieleden benoemd. Van twee commissieleden moet nog de verklaring en belofte worden afgenomen.

Benoeming commissieleden

Per fractie kunnen maximaal drie commissieleden worden voorgedragen. Vijf commissieleden leggen in handen van de burgemeester de eed of de verklaring en belofte af.

Motie: Opvang asielzoekers

De PvdA, SP en GroenLinks dienen een motie in waarin zij het college verzoeken om zo snel mogelijk een locatie aan te wijzen waar 50 tot 75 vluchtelingen, ongeacht hun afkomst, tijdelijk opgevangen kunnen worden. Daarbij vragen de partijen het college om maatregelen te treffen om overlast voor omwonenden tot een minimum te beperken en hierover met de omwonenden in gesprek te gaan.

Motie: Referendumverordening

De Partij voor de Vrijheid (PVV) dient een motie in waarin de partij oproept om een referendumverordening in te voeren. De partij vindt dat het houden van een referendum een actieve vorm van participatie betreft en een effectief middel is om de afstand tussen de politiek en de burgers te verkleinen.

Motie: Overdag vergaderen

De Partij voor de Vrijheid (PVV) dient een motie in om het overdag plannen (vanaf 10.00) van raadsvergaderingen mogelijk te maken zodat raadsagenda’s gedurende e´e´n kalenderdag kunnen worden afgehandeld. De partij is vindt dat het inefficiënt is om een raadsvergadering over meerdere avonden te spreiden.

Motie: Spreektijd

Met de motie wil de Partij voor de Vrijheid (PVV) de spreektijden van de politieke partijen tijdens de raadsvergadering veranderen. De partij wil door een andere opzet van spreektijden een efficiënter verloop van de raadsvergaderingen en wellicht in tweede instantie ook commissievergaderingen realiseren.

Spreekrecht

Aan het begin van de vergadering kunnen inwoners zich melden om gebruik te maken van het spreekrecht. 1 inspreker heeft zich aangemeld om in te spreken over 2 onderwerpen:

1.     De opdracht van de gemeenteraad aan het College om een zaak af te handelen;

2.     Huisvesting voor bewoners met een statusvergunning vanuit een AZC.

Agenda en locatie

De gemeenteraad vergadert vanuit het Koetshuis - gemeentehuis Boom & Bosch, Markt 12, 3621 AB Breukelen. Kijk op deze pagina voor de agenda en de bijbehorende stukken. De vergadering start om 19:30 uur.

Kijk live mee!

Inwoners zijn van harte welkom op de publieke tribune. De vergadering is ook te volgen via de livestream op onze website. Of kijk naar Rondom de raad op de kanalen van RTV Stichtse Vecht met interviews en duiding. De uitzending start rond 19:10 uur.

Auditieve beperking

De dag na de vergadering is de vergadering ondertiteld terug te vinden in het Raadsinformatiesysteem. Heeft u een auditieve beperking en is er een onderwerp dat u graag wilt volgen of waarvan u het woordelijk verslag wilt kunnen teruglezen? Neem dan contact op met de griffie via griffie@stichtsevecht.nl.

Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws
Afbeelding
Gemeenteraad en politiek onzichtbaar voor jongeren in Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheidingen voor zestien inwoners van Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor 11 inwoners in De Ronde Venen Nieuws
Cabaretduo Beth & Flo
Cabaretduo Beth & Flo zaterdag 11 mei in Grote Kerk in Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws