Afbeelding
Gemeente Stichtse Vecht

Video Open brief van burgemeester Ap Reinders over Oekraïne

Gemeente

Beste inwoners,

Het is een onzekere tijd waarin we leven. Nog maar kort geleden namen we afscheid van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. We verheugden ons op een onbekommerd voorjaar zonder beperkingen. Maar worden nu geconfronteerd met een wereldwijd escalerend conflict.  Oorlog  in Europa, dichtbij huis. Dat was lange tijd toch onvoorstelbaar? De beelden en de berichten uit Oekraïne van geweld, verlies en wanhoop. Van strijdlust en moed. Het raakt ons allemaal. Ook mij. Mijn gedachten zijn bij de inwoners van Oekraïne, onze inwoners met een Oekraïense achtergrond en iedereen in Stichtse Vecht die dit persoonlijk raakt.


Dat de oorlog in Oekraïne op velen van u diepe indruk maakt, zie ik aan de initiatieven die ontstaan in onze gemeente. Velen van u bieden hulp aan, verzamelen spullen, laten hun verontwaardiging en medeleven zien. Tonen zich met kleine en grote gebaren solidair met de getroffen bevolking van Oekraïne. We laten opnieuw zien dat we een sterke gemeenschap zijn, waarin we naar elkaar omkijken. Ook als de nood en het leed verder van huis liggen. We doen wat we kunnen. Dat is hartverwarmend en bemoedigend.

De Russische inval in Oekraïne en dit vreselijke conflict laten zien hoe ongelofelijk waardevol het is om te leven in een democratische rechtstaat als de onze. Met de vrijheid om je te uiten, om het met elkaar oneens te zijn en om te kunnen zijn wie je bent. Vrijheid, democratie en rechtvaardigheid zijn kostbaar. En ook al lijkt het nu misschien wat minder belangrijk, volgende week kunnen we tijdens de gemeenteraadsverkiezingen onze stem uitbrengen. Over wat wij belangrijk vinden. Voor onszelf en elkaar. Onze straat, onze wijk, ons dorp en onze gemeente. Laten wíj, juist nu, samen laten zien hoe belangrijk de democratie voor ons is door op 14, 15 of 16 maart onze stem in het stemhokje te laten horen.

En laten we niet, ondanks het oorlogsgeweld in Oekraïne, angst en onzekerheid ons leven laten bepalen. Daar wordt niemand beter van en is niemand mee geholpen. Laten we – jong en oud – blijven omkijken naar elkaar en juist naar degenen die onze steun, zoals in Oekraïne, nu en de komende periode goed kunnen gebruiken. Houd het hoofd koel en het hart warm.

Burgemeester Ap Reinders

Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws