Groentetuin Outjo
Groentetuin Outjo Fina Job (contactpersoon)

Maarssen helpt Outjo (Namibië)

Lezersnieuws Ingezonden

MAARSSEN > Toen Namibië in 1990 zelfstandig werd is de (burgerlijke) gemeente Maarssen een relatie aangegaan met Outjo. Later is deze band beëindigd. SOMO is een in Maarssen gevestigde vrijwilligersorganisatie die zich toelegt op armoedebestrijding in Outjo, een stad in Namibië. Het bestuur van SOMO is doorgegaan met hulp, want de problemen waren en zijn groot in Namibië. Als stichting zijn we nu vooral afhankelijk van giften van donateurs, bedrijven, kerken en instellingen. Het SOMO bestuur ziet toe op doelmatige besteding van gelden: er blijft niets aan de strijkstok hangen! Zo hebben de bestuursleden die Outjo eind 2017 bezochten hun (reis)kosten zelf betaald. Uiteraard zijn we aangemerkt als een ANBI instelling.
 

In Namibië is een stabiel politiek klimaat en een regering die probeert het lot van de bevolking te verbeteren. Desalniettemin leeft de helft van de bevolking in Outjo in een krottenwijk “Blikjesdorp”. Vele (wees) kinderen hebben onvoldoende te eten en kunnen simpele leermiddelen niet betalen. SOMO richt zich vooral op de ontwikkeling van (deze) kinderen. 

In onze projecten staan kinderen centraal, zij hebben en zijn de toekomst. Via vooral onderwijs zijn wij ervan overtuigd dat wij kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling van kinderen.

Invloed corona

Het corona virus is bepaald niet aan Afrika voorbijgegaan. Dit ondanks direct ingrijpen (lockdown al dan niet regionaal) van de overheid zijn ook duizenden mensen besmet en ook een aantal overleden. De economische gevolgen hebben in Nederland enorme impact maar in een land als Namibië betekent dit honger voor velen en zijn de indirecte gevolgen gigantisch. Tel daarbij op de woestijn die letterlijk oprukt door opwarming van de aarde en we kunnen stellen dat er een rampzalige situatie aan het ontstaan is.

Link met Maarssen

Er bestaat een bijzondere link met Maarssen: zo heet de school waar SOMO in het bijzonder bij betrokken is uit dankbaarheid “Maarssen primary school”. Voor de sportlessen beschikken de kinderen over ‘oude’ MHV-Maarssen shirts die daar als een collectors item worden gekoesterd. 

Hulp gevraagd

De zelf verbouwde groenten worden gebruikt om de armste leerlingen van de Maarssen School op schooldagen een maaltijd te bieden. Op deze wijze krijgen kinderen een maaltijd en worden zij betrokken bij het verbouwen van voedsel. Door het zelfvoorzienend zijn te stimuleren, ontstaat er wat financiële ruimte voor meer duurzame hulp. Zo kunnen diverse stappen worden gezet: leerlingen voeden zodat zij kunnen leren, meer groente in het eten, meer geld voor meer duurzame(re) hulp en leerlingen betrekken bij lokale verbouwing van voedsel. Via de steun van donateurs en de basisschool “Het Kompas” kunnen wij de omstandigheden van de leerlingen in Outjo aan de “Maarssen school” verbeteren en meer leerlingen in staat stellen (langer) naar school te gaan. Uitdaging is dat het hek om deze tuin door criminelen is vernield. Hiervoor zoeken wij nog sponsoren/geldschieters. Helpt u mee?  

Voor nadere informatie zie onze website www.somomaarssen.nl.

Afbeelding
Koninklijke onderscheidingen voor zestien inwoners van Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor 11 inwoners in De Ronde Venen Nieuws
Cabaretduo Beth & Flo
Cabaretduo Beth & Flo zaterdag 11 mei in Grote Kerk in Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws