Afbeelding

Weercode Donkerrood in Utrecht, het klimaat in vroeger tijden

Vrije tijd

VLEUTEN > Op donderdag 5 november 2020 organiseert de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn een webinar (online lezing) door René de Kam en Gerard van der Schrier.

Iedereen die als kind het magnifieke boek van Thea Beckman heeft gelezen: “Stad in de Storm” kent het verhaal over de enorme storm waarmee de warme zomerdag van 1 augustus 1674 eindigde. Iedereen kent ook wel het verhaal dat het middenschip van de Utrechtse Dom door die storm werd verwoest. Maar wist u dat er ook nog tal van andere plaatsen zijn waar enorme schade werd aangericht door de storm, van Noord-Frankrijk tot aan Texel? Wist u dat het dak van de Vleutense Torenpleinkerk (die toen nog de Oude Willibrordkerk heette) finaal wegwaaide? Het zal een weerfenomeen geweest zijn waarvoor nu het KNMI de code donkerrood zou afgeven. Maar wat gebeurde er nu precies? Waarom woei het middenschip van de Dom weg, waarom niet de Domtoren zelf die veel hoger is?

Dat het middenschip van de Utrechtse Dom slecht en snel was gebouwd en daardoor vrij gemakkelijk instortte tijdens de storm van 1 augustus 1674 is een verhaal dat al decennialang de ronde doet. Maar het blijkt niet te kloppen. Het lag niet aan het middenschip, waardoor die avond een groot deel van Utrecht en omstreken in een puinhoop veranderde. Maar waar lag het dan wel aan?

Aan de hand van talloze verslagen, documenten, verhalen, schilderijen en computersimulaties op basis van de laatste onderzoekgegevens, reconstrueren Gerard van der Schrier en René de Kam wat er precies op de meest beruchte avond in de Utrechtse geschiedenis voorviel en wat precies de oorzaak was van de verwoesting van het middenschip van de Dom. Ook plaatsen zij de gebeurtenis in een breder historisch perspectief.

Gerard van der Schrier is klimatoloog bij het KNMI en heeft zich ook toegelegd op onderzoek naar klimaat in het verleden. René de Kam is conservator bij het Centraal museum te Utrecht en verantwoordelijk voor de zeer interessante huidige tentoonstelling: “De Ommuurde Stad”.

· De lezing is alleen online via ons YouTube kanaal te volgen als webinar ivm de COVID-19 maatregelen. · Net als bij een gewone lezing kunt vragen stellen via de chat functie.

· U kunt zich opgeven via activiteiten@histvervdmh.nl. Na uw opgave ontvangt u dan een link en een betaalverzoek van €2,50 voor niet-leden van de Historische Vereniging.

· Leden van de Historische Verenigingen dienen zich wel aan te melden voor de link, maar voor hen is het gratis.

· Datum: donderdag 5 november 2020. Aanvang: 20.00 uur.

· Informatie: Wim de Vrankrijker, (activiteiten HV) 06-54242160

Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws