Afbeelding

Symposium Diplomatie in Rampjaar 1672 en nu

Lezersnieuws

REGIO > Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat legers van de Franse koning Lodewijk XIV Nederland binnenvielen. Het is de geschiedenis ingegaan als het Rampjaar 1672. Naast Frankrijk waren ook Engeland, Münster en Keulen in oorlog met Nederland. Stadhouder Willem III zag door de snelle totstandkoming van de Oude Hollandse Waterlinie en slimme diplomatie het tij keren. De rol van diplomatie in crisistijd is tot op de dag van vandaag een actueel thema. Om deze reden organiseert Kasteel Amerongen op 15 oktober a.s. een symposium over diplomatie in 1672 en nu.

In het programma is naast de visie van de Europese ambassadeurs ook ruimte voor het verhaal van de Oude Hollandse Waterlinie. Het is een groot voorrecht dat we, samen met de ambassadeurs van de landen waar we 350 jaar geleden mee in oorlog waren, nu in vrede op een symposium kunnen spreken over de zaken die ons verbinden.

Visie op diplomatie door Europese ambassadeurs

Het middagprogramma wordt geleid door mr. Ed Kronenburg, voormalig secretaris-generaal (SG) van het ministerie van Buitenlandse Zaken (2008-2012) en voormalig ambassadeur in Parijs en Beijing: “In het Rampjaar 1672 speelde diplomatie een belangrijke rol. Ook in 2022 is diplomatie van essentieel belang. De vraag die hierbij speelt is of we kunnen leren van het verleden? Zijn er parallellen te zien tussen het Rampjaar 1672 en de huidige situatie? De Europese ambassadeurs van België, Bosnië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan hierover in gesprek en geven hun visie over de rol van diplomatie in crisistijd en de betekenis voor 2022,” aldus mr. Ed Kronenburg. Aan bod komt onder andere de relatie tussen het Rampjaar 1672 en de huidige politieke situatie in Europa.

Programma

09.45 uur Ontvangst met koffie

10.15 uur Welkom door Herman Sietsma: directeur-bestuurder Kasteel Amerongen

10.30 uur Nina Lamal: Publieksdiplomatie in de 17e eeuw

11.00 uur Philip Mansel Lodewijk XIV en Diplomatie: van Den Haag tot Constantinopel

12.00 uur Dialoog met de zaal

12.30 uur Bezoek expositie ‘Goet en Bloet: strijdvaardige familie verliest kasteel in rampjaar 1672’ en walking lunch

14.00 uur Introductie ambassadeurs door Ed Kronenburg

14.15 uur Visie ambassadeurs op diplomatie

15.15 uur Discussie met de zaal

15.30 uur Inleiding door Anastasia van der Lugt (directeur Stichting Oude Hollandse Waterlinie) en Henk Schouten (CEO Royal Leerdam Crystal). Uitreiking Oranjevaasje aan de commissaris van de Koning in provincie Utrecht Hans Oosters en aan de ambassadeurs door Stichting Oude Hollandse Waterlinie

16.00 uur Afsluiting

Stichting Oude Hollandse Waterlinie en het Oranjevaasje

In het Rampjaar 1672 zorgde de Oude Hollandse Waterlinie voor een succesvolle verdediging van Holland. Door het versterken van vestingsteden, het aanleggen van schansen en het inunderen van een uitgestrekt gebied werden aanvallen van de Franse legers afgeslagen. Ter gelegenheid van het 350-jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie heeft Royal Leerdam Crystal een Oranjevaasje uitgegeven; gemaakt door de Nederlandse ontwerper Wieki Somers in samenwerking met Sommer Dutch Glass Art. Met de uitgifte van Oranjevaasje Oude Hollandse Waterlinie 350 onderstreept Royal Leerdam Crystal het belang van de Oude Hollandse Waterlinie en de relevante rol die de linie in het heden kan spelen.

Het symposium vindt plaats op 15 oktober 2022 in de Andrieskerk in Amerongen. Kaarten zijn te koop voor €20,00 via deze link en is inclusief lunch, koffie/thee, bezoek aan het kasteel en de expositie. Studenten krijgen een korting van €10,00. Aanmelden kan tot vrijdag 30 september 2022.

Afbeelding
Provincie Utrecht lanceert tool voor aanleg duurzame daken Nieuws
Afbeelding
Mentale gezondheid jongvolwassenen regio Utrecht nog steeds onder druk Nieuws
Afbeelding
Leerlingen van basisschool De Bijenschans rennen enorm bedrag bij elkaar Lezersnieuws
Afbeelding
Jeugdbrandweer houdt 24 uurs-dienst in Breukelen Nieuws
Afbeelding
Muzikale fietstocht door Nederland in 4 en 1 theater Zonnebloem Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Concert Dorpskoor in Nigtevecht Lezersnieuws
Afbeelding
Regio Utrecht is Europa's meest competitieve regio Nieuws
Afbeelding
Dikke voldoende voor het OV in regio Utrecht; tram scoort zelfs 8 Nieuws
Afbeelding
Voorrang voor Maarssenbroekers bij sociale koopwoningen in Haagstede Nieuws
Afbeelding
“Wie heeft nog ZUILEN in z'n paspoort staan?" Lezersnieuws
Afbeelding
Duik samen met Sven Ratzke in de mooiste muziek van de afgelopen eeuw, Venus & Mars komt naar Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Nieuwe gespreksronde tussen verkenner en politieke partijen Provinciale Staten Nieuws
Afbeelding
Kampioenen bij OSM Badminton Sport
Afbeelding
41e Hellas ZomerAvondCup Sport