Afbeelding

Symposium Diplomatie in Rampjaar 1672 en nu

Lezersnieuws

REGIO > Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat legers van de Franse koning Lodewijk XIV Nederland binnenvielen. Het is de geschiedenis ingegaan als het Rampjaar 1672. Naast Frankrijk waren ook Engeland, Münster en Keulen in oorlog met Nederland. Stadhouder Willem III zag door de snelle totstandkoming van de Oude Hollandse Waterlinie en slimme diplomatie het tij keren. De rol van diplomatie in crisistijd is tot op de dag van vandaag een actueel thema. Om deze reden organiseert Kasteel Amerongen op 15 oktober a.s. een symposium over diplomatie in 1672 en nu.

In het programma is naast de visie van de Europese ambassadeurs ook ruimte voor het verhaal van de Oude Hollandse Waterlinie. Het is een groot voorrecht dat we, samen met de ambassadeurs van de landen waar we 350 jaar geleden mee in oorlog waren, nu in vrede op een symposium kunnen spreken over de zaken die ons verbinden.

Visie op diplomatie door Europese ambassadeurs

Het middagprogramma wordt geleid door mr. Ed Kronenburg, voormalig secretaris-generaal (SG) van het ministerie van Buitenlandse Zaken (2008-2012) en voormalig ambassadeur in Parijs en Beijing: “In het Rampjaar 1672 speelde diplomatie een belangrijke rol. Ook in 2022 is diplomatie van essentieel belang. De vraag die hierbij speelt is of we kunnen leren van het verleden? Zijn er parallellen te zien tussen het Rampjaar 1672 en de huidige situatie? De Europese ambassadeurs van België, Bosnië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan hierover in gesprek en geven hun visie over de rol van diplomatie in crisistijd en de betekenis voor 2022,” aldus mr. Ed Kronenburg. Aan bod komt onder andere de relatie tussen het Rampjaar 1672 en de huidige politieke situatie in Europa.

Programma

09.45 uur Ontvangst met koffie

10.15 uur Welkom door Herman Sietsma: directeur-bestuurder Kasteel Amerongen

10.30 uur Nina Lamal: Publieksdiplomatie in de 17e eeuw

11.00 uur Philip Mansel Lodewijk XIV en Diplomatie: van Den Haag tot Constantinopel

12.00 uur Dialoog met de zaal

12.30 uur Bezoek expositie ‘Goet en Bloet: strijdvaardige familie verliest kasteel in rampjaar 1672’ en walking lunch

14.00 uur Introductie ambassadeurs door Ed Kronenburg

14.15 uur Visie ambassadeurs op diplomatie

15.15 uur Discussie met de zaal

15.30 uur Inleiding door Anastasia van der Lugt (directeur Stichting Oude Hollandse Waterlinie) en Henk Schouten (CEO Royal Leerdam Crystal). Uitreiking Oranjevaasje aan de commissaris van de Koning in provincie Utrecht Hans Oosters en aan de ambassadeurs door Stichting Oude Hollandse Waterlinie

16.00 uur Afsluiting

Stichting Oude Hollandse Waterlinie en het Oranjevaasje

In het Rampjaar 1672 zorgde de Oude Hollandse Waterlinie voor een succesvolle verdediging van Holland. Door het versterken van vestingsteden, het aanleggen van schansen en het inunderen van een uitgestrekt gebied werden aanvallen van de Franse legers afgeslagen. Ter gelegenheid van het 350-jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie heeft Royal Leerdam Crystal een Oranjevaasje uitgegeven; gemaakt door de Nederlandse ontwerper Wieki Somers in samenwerking met Sommer Dutch Glass Art. Met de uitgifte van Oranjevaasje Oude Hollandse Waterlinie 350 onderstreept Royal Leerdam Crystal het belang van de Oude Hollandse Waterlinie en de relevante rol die de linie in het heden kan spelen.

Het symposium vindt plaats op 15 oktober 2022 in de Andrieskerk in Amerongen. Kaarten zijn te koop voor €20,00 via deze link en is inclusief lunch, koffie/thee, bezoek aan het kasteel en de expositie. Studenten krijgen een korting van €10,00. Aanmelden kan tot vrijdag 30 september 2022.

Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws