Afbeelding

100 jaar Oud-Utrecht

Lezersnieuws

REGIO > Op zondag 12 maart 2023 bestaat de Historische Vereniging Oud-Utrecht 100 jaar. In dit feestelijke jaar zet de vereniging zich met nog meer enthousiasme in voor het vergroten en verspreiden van de kennis over het Utrechtse erfgoed. Met een prachtige expositie, een goedgevuld activiteitenprogramma, een vrolijk en leerzaam Doeboek, een wijkentour en nieuwe publicaties over de geschiedenis van de stad, waaronder het langverwachte Utrechtse Straatnamenboek, schrijft de vereniging het hele jaar door geschiedenis.

Het gehele programma is te vinden op: Oud-Utrecht 100 jaar - Oud Utrecht

Hieronder lichten we drie bijzondere elementen van het lustrumprogramma uit. Als u aanwezig wilt zijn bij één van de bijeenkomsten, of meer informatie nodig heeft, neem dan contact op met ons.

Tentoonstelling: 100 jaar (Oud-)Utrecht Als opening van het lustrumjaar is in de hal van het Stadhuis de expositie 100 jaar (Oud-)Utrecht te zien. Tien getekende banieren verbeelden elk op hun eigen manier een periode van tien jaar (Oud-) Utrecht: de ontwikkeling van de stad én de rol die de Historische Vereniging Oud-Utrecht en haar leden daarin speelden. De tekeningen hebben allemaal hun eigen stijl, passend bij de tijd die wordt verbeeld. In de expositie reis je langs 100 jaar betekenisvolle momenten, unieke personen, Utrechtse kunsten en maatschappelijke en stedenbouwkundige ontwikkelingen. De tentoonstelling is gemaakt in hechte samenwerking met De Inktpot. Dit gezelschap van Utrechtse tekenaars maakte al veel vaker (historische) stripboeken. Dat doen zij steeds rondom een Utrechts thema of evenement, vaak in samenwerking met instellingen in de stad.

Op vrijdag 3 maart is de officiële opening door Heleen Zijlstra, Hoofd Erfgoed van de Gemeente Utrecht. U bent vanaf 16.45 uur van harte welkom. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het Stadhuis (Stadhuisbrug 1 in Utrecht) te zien van dinsdag 28 februari tot en met vrijdag 24 maart 2023. Lees hier een interview met één van de tekenaars. Hier vindt u meer informatie over de expositie.

Doeboek Oud-Utrecht

Voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Utrecht, Dick de Jong overhandigt op de 100e verjaardag van de vereniging het Doeboek Oud-Utrecht aan wethouder van Onderwijs Eelco Eerenberg en aanwezige basisschoolleerlingen. Het Doeboek is het cadeau dat Oud-Utrecht geeft aan alle bovenbouwleerlingen van de Utrechtse basisscholen. Het Doeboek beslaat 100 jaar geschiedenis van Utrecht. Het vrolijke boekje, met ook serieuze onderwerpen, bevat een tijdlijn, puzzels, weetjes en stripverhalen. De leerlingen kunnen er zelfstandig mee aan de slag, maar leerkrachten kunnen bijgeleverde werkbladen ook inzetten voor lessen, op een manier die past bij hun programma en didactiek. Voor de leerkracht is er een lesbrief met suggesties om dit te ondersteunen.

Uitreiking van het Doeboek, tijdens de verjaardagsreceptie op zondag 12 maart, 15:00 -17:00 uur, Stadhuis, Stadhuisbrug 1, Utrecht. Hier vindt u meer informatie over het Doeboek

Wijkentour

Vanaf de maand april gaat Oud-Utrecht haar eeuwfeest ook vieren in de wijken van Utrecht. Voor én met de bewoners van de wijk wordt in zeven wijken een activiteitenprogramma georganiseerd. De activiteiten zijn gericht op jong en oud, met bijvoorbeeld speurtochten voor gezinnen, een Wijk Geschiedenis Quiz en historische wandelingen met gidsen. Alles over het wijkenprogramma is hier te lezen

Afbeelding
Intentie tot fusie bibliotheken Angstel, Vecht en Venen (AVV) en Het Groene Hart (HGH) Nieuws
Afbeelding
Enthousiaste deelnemers Z-route vinden hun weg in Stichtse Vecht, meer zelfredzaamheid voor statushouders Gemeente
Binnenkant molen Renk Ruiter,
Utrechts Landschap bestrijdt bonte knaagkever in Kortrijkse Molen Nieuws
Afbeelding
10 juni: informatieavond Vierde Aanvliegroute Schiphol, ook over Stichtse Vecht Nieuws
Gevaar op de weg.
Streekbelangen wil opheldering over onderhoud centrum Kockengen Nieuws
Afbeelding
De Europese verkiezingen komen eraan, Stichtse Vecht is er klaar voor Nieuws
Theekoepel Vechtevoort
Aan de wandel met Willem van Leusden, rondwandeling met gids door Maarssen Vrije tijd
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Samenwerken om levens te redden, Hartreanimatie Stichtse Vecht plaatst een AED in 't Heycop Nieuws
Afbeelding
DOMunder viert 10-jarig bestaan op Domplein met expositie Gevonden Voorwerpen Vrije tijd
Afbeelding
Groot onderhoud N201 tussen Mijdrecht en Uithoorn Gemeente
Afbeelding
Twee explosies op Kanaleneiland en Vleuten Nieuws
Afbeelding
Eerste paal voor nieuwbouw Het Kwadrant Nieuws
Afbeelding
Warmtepompen, koeling en uw eigen energieopslag, Ontdek de toekomst van comfort en besparing tijdens infolezing op 8 juni Ondernemend