Afbeelding

Symposium Utrecht Erfgoedparticipatie: Erfgoed Verbindt!

Lezersnieuws

UTRECHT > Op zaterdagmiddag 14 oktober, direct voorafgaand aan de Nacht voor de Utrechtse Geschiedenis, organiseert Oud-Utrecht een symposium over erfgoedparticipatie. Het wordt een boeiende middag over wat erfgoed en mensen voor elkaar kunnen betekenen, over wat erfgoed ‘doet’ met onze eigen (Utrechtse) samenleving en hoe we ons erfgoed kunnen koesteren én doorgeven. Erfgoed verbindt en maakt het leven mooier!

De leiding van de middag is in handen van professor Leen Dorsman, voormalig hoogleraar universiteitsgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Het thema wordt ingeleid door Wim Burggraaff van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Hij is betrokken bij de uitvoering van het FARO-programma van de overheid en gaat onder andere in op de betekenis van ‘erfgoedgemeenschappen’. Aansluitend neemt historicus Fred Vogelzang, redacteur van het Jaarboek Oud-Utrecht, ons mee in de vraag hoe het gaat met de Utrechtse erfgoedgemeenschap.

Na de plenaire opening zijn er twee rondes met drie parallelle sessies. Daarin staan vragen centraal als ‘Hoe betrek je kinderen en jongeren bij erfgoed?’ - waarbij de ervaringen met het Oud-Utrecht Doeboek voor scholieren zeker aan de orde komen – ‘Hoe kunnen burgers samen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen erfgoed?’ en ‘Hoe betrek je publiek bij gebouwd erfgoed, bijvoorbeeld bij grote ingrepen in bestaande gebouwen?’ Ook komt de Utrechtse Sint-Maartensviering en onze omgang met migrantenerfgoed aan bod. We sluiten de middag af met een borrel, waarna je zo ‘De Nacht van de Utrechtse Geschiedenis’ in kunt!

Het symposium vindt plaats op 14 oktober 2023, van 13.30 tot 18.00 uur in het Academiegebouw. Nieuwsgierig geworden? Je kunt een ticket kopen via de agenda op www.oud-utrecht.nl Daar is ook het volledige programma te vinden. Zie https://www.oud-utrecht.nl/agenda/evenement/821-symposium-erfgoedparticipatie-erfgoed-verbindt

Gevaar op de weg.
Streekbelangen wil opheldering over onderhoud centrum Kockengen Nieuws
Afbeelding
De Europese verkiezingen komen eraan, Stichtse Vecht is er klaar voor Nieuws
Theekoepel Vechtevoort
Aan de wandel met Willem van Leusden, rondwandeling met gids door Maarssen Vrije tijd
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Samenwerken om levens te redden, Hartreanimatie Stichtse Vecht plaatst een AED in 't Heycop Nieuws
Afbeelding
DOMunder viert 10-jarig bestaan op Domplein met expositie Gevonden Voorwerpen Vrije tijd
Afbeelding
Groot onderhoud N201 tussen Mijdrecht en Uithoorn Gemeente
Afbeelding
Twee explosies op Kanaleneiland en Vleuten Nieuws
Afbeelding
Eerste paal voor nieuwbouw Het Kwadrant Nieuws
Afbeelding
Warmtepompen, koeling en uw eigen energieopslag, Ontdek de toekomst van comfort en besparing tijdens infolezing op 8 juni Ondernemend
Afbeelding
Klaroen Tienhoven viert juffendag Lezersnieuws
Afbeelding
Gedeputeerde bezoekt KTC, Kennis en Transfer Centrum in Zegveld Ondernemend
Afbeelding
Ido Abram nieuwe Artistiek Directeur-Bestuurder Nederlands Film Festival Lezersnieuws
De Jantjes
Kamerkoor Bachanten viert 10e verjaardag Lezersnieuws