Afbeelding
Verrijzeniskerk

Nieuwe reeks minicolleges in de Verrijzeniskerk in Reigerskamp Hoe kom ik de nacht door?

Lezersnieuws

MAARSSENBROEK > De nacht staat voor de momenten in ons leven waarin alles duister is, waarin we ons godverlaten voelen. Voor de momenten waarop we ons machteloos voelen. Of momenten dat je geen handvatten meer ziet om tegen zinloosheid te strijden. Het zijn de momenten waarop het lijkt of alles tot stilstand is gekomen. In de vastentijd starten wij de zevende reeks minicolleges met dit thema. Wij hebben vanuit verschillen gezichtspunten wijsheidsliteratuur geraadpleegd. Wij zijn daarbij uitgekomen bij de bijbelwetenschappers, mystici, theologen, filosofen, psychologen en psychiaters. En natuurlijk hebben we geen antwoorden gevonden, maar openen de auteurs die we hebben geraadpleegd vensters voor ons. Vensters die tot steun kunnen zijn of die je helpen om ander tot steun te zijn. De colleges starten om 20.00 uur, duren ongeveer een half uur en worden gehouden op maandagen in de Verrijzeniskerk Reigerskamp 611 Maarsenbroek. Na elk college is er een nagesprek dat tot uiterlijk 21.30 duurt. De colleges worden rechtstreeks uitgezonden via kerkdienstgemist.nl/RK Verrijzenisgemeenschap Maarssenbroek. U kunt de colleges ook op een later tijdstip bekijken.

De collegereeks ziet er als volgt uit:

· Maandag 26 februari Godverlatenheid door Hans Boerkamp ‘Het oude is voorbij en iets nieuws is nog niet in zicht’. Dat is de teneur van het boek van Tomás Halik: ‘de namiddag van het Christendom’. Hij is op dit moment een van de meest toonaangevend katholiek denkers en is adviseur van de paus. Halik vraagt zich af hoe het zover heeft kunnen komen dat we als kerk in de crisis van de nacht zijn beland. Belangrijker nog is zijn vraag: Hoe kom ik, hoe komen wij we de nacht door en waar moeten we kijken om het eerste ochtendlicht te zien?

· Maandag 4 maart Vertroosting door Bob Smits In het boek Vertroostingen vertelt Dirk de Wachter (psychiater-psychotherapeut) zijn persoonlijke verhaal van zijn confrontatie met een levensbedreigende ziekte. Hij heeft daarbij nagedacht over vragen als: als een mens in misère zit, wat helpt dan? Wat doen we wanneer het noodlot ons treft? Waar vinden we troost?

· Maandag 11 maart Van machteloosheid naar zinvolle invulling door Marlies de Meij Oud worden willen we allemaal, maar oud zijn blijkt voor veel mensen moeilijker dan gedacht. Het lichaam slijt, er zijn veel verlieservaringen en door de maatschappij wordt er vaak niet bepaald positief naar de ouderen gekeken of over ouderen geoordeeld. Oud zijn kan een zware taak zijn. “Ik word een last voor mijn kinderen, voor de maatschappij. Mag ik er nog wel zijn? Heeft het allemaal nog zin?’, klinkt vaak de verzuchting.

Maandag 18 maart De nacht, schuilplaats van God door Nico Bulter Gregorius van Nyssa, bisschop in de vierde eeuw, zegt: in onze zoektocht naar God is het onontkoombaar om de nacht te betreden. De nacht is immers de schuilplaats van God. Denk aan Mozes, die op de berg de duisternis binnentreedt en God ontmoet. Denk aan Samuel, die geroepen wordt in de nacht. Mystieke schrijvers hebben veel nagedacht over de ervaringen van de nacht. Die ervaringen worden geduid als afwezigheid van God, en vaak volgt daarop een intense beleving van Gods aanwezigheid. De duisternis scherpt onze waarneming, en dan is er meer te zien dan je denkt.

Afbeelding
Speurtocht voor jong en oud in de meivakantie bij Regionaal Archief RHCVV Vrije tijd
Afbeelding
Kindertriathlon Leidsche Rijn zoekt vrijwilligers Sport
Afbeelding
Ludieke Pubquiz van jarige Historische Kring Loenen in de feesttent Lezersnieuws
Afbeelding
Wethouder Karin van Vliet opent Activiteitencentrum Zebraspoor Nieuws
Afbeelding
Afvallen met injecties: doorbraak op het gebied van gewichtsverlies Ondernemend
Buitenplaats Doornburg
Rondleiding historische buitenplaatsen Maarssen Vrije tijd
Afbeelding
Kom voetballen bij VIOD, 10 mei speciale clinic voor de jeugd Sport
Afbeelding
Volledige afsluiting Oostkanaaldijk tussen Loenen en Nigtevecht, noodweg auto's en bestelbussen Nieuws
J.W.Sloeserwij, Janet en P.U Fagginger Auer.
Mooi afscheid van Janet bij huisarts/apotheek Kockengen Nieuws
Zwemlust bijna klaar voor nieuw seizoen
Zwemvereniging Zwemlust bijna klaar voor nieuw seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Kringloopwinkel De Sirkel krijgt kans op Circulair ambachtscentrum bij nieuw afvalstation. Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws