Afbeelding
D Noordenbos

Ontdek de molens en gemalen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Vrije tijd

REGIO > Op 11 en 12 mei is het Nationale Molen- en Gemalendag. Op verschillende plekken in Nederland openen molens en gemalen hun deuren voor publiek. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht opent in Amsterdam en omgeving de Gaaspermolen, de molen 1100 Roe, gemaal Postjesweg en gemaal De Ronde Hoep bezoeken.

Molen 1100 Roe - zaterdag 11 mei geopend

Molenaar Roel Gremmer laat zien hoe deze molen werkt en vertelt meer over de geschiedenis. De molen stond eerst op een andere plek, aan de Haarlemmerweg in Amsterdam. In 1961 is de 1100 Roe verplaatst naar de Ringvaart van de Osdorper Binnenpolder. Tot op de dag van vandaag heeft de molen een belangrijke rol in het regelen van het waterpeil. De molen ligt aan het Herman Bonpad 6 in Amsterdam en is op zaterdag 11 mei open van 11.00 uur tot 16.00 uur. Er worden rondleidingen gegeven, er is een marktkraam met lokale producten en kinderen kunnen waterproefjes doen.

Gemaal Postjesweg (Spoorpark) - zaterdag 11 mei geopend

Gemaal Postjesweg (Spoorpark) is een nieuw gemaal, dat zorgt voor de afvoer van rioolwater én plek heeft voor planten en dieren, zoals vlinders en marters. Het is daardoor het meest natuur-inclusieve gemaal van Amsterdam. Het gemaal pompt het rioolwater uit de buurt naar de rioolwaterzuivering Amsterdam-West. Het gemaal ligt aan de Postjesweg 529 in Amsterdam en is op zaterdag 11 mei open van 11.00 tot 16.00 uur. Er worden rondleidingen gegeven.

Gaaspermolen - zondag 12 mei geopend

De Gaaspermolen is een poldermolen. Van dit soort molens zijn er nog maar weinig over. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gebruikt de molen om water weg te pompen uit de polder. Zo houden we het water op de juiste hoogte. Molenaar Gerard Griffioen geeft de hele dag rondleidingen. Hij is in de molen geboren en woont er al zijn hele leven. Daarnaast kunnen kinderen waterproefjes doen. De molen ligt aan de Lange Stammerdijk 20 in Amsterdam en is op zondag 12 mei open van 12.00 tot 16.00 uur.

Gemaal de Ronde Hoep - zaterdag 11 en zondag 12 mei geopend

Het gemaal De Ronde Hoep pompt water uit de polder. Dit gaat via lange leidingen naar rivier De Waver. In De Ronde Hoep staan twee gemalen naast elkaar. Een oud dieselgemaal en een nieuw elektrisch gemaal. Het elektrisch gemaal staat er sinds 1995 en houdt de polder Ronde Hoep droog. Tijdens de open dag zwengelen we de oude dieselmotoren een aantal keer aan. Dat maakt een hoop herrie. Het gemaal ligt aan de Waver 47 in Ouderkerk aan de Amstel en is op zaterdag 11 mei van 11.00 tot 16.00 uur en zondag 12 mei open van 14.00 tot 16.00 uur. Er worden rondleidingen gegeven.

U vraagt, wij draaien

Het waterschap zorgt voor het onderhoud van meerdere cultuurhistorische objecten en daarmee voor de geschiedenis van het waterbeheer. We openen de deuren van verschillende monumenten tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Aanmelden is niet nodig. Kijk voor meer informatie op www.agv.nl/droogwaterland. Door heel Nederland zijn meer dan 900 molens geopend. Meer informatie over wat er bij u in de buurt te doen is kunt u vinden op www.molens.nl of www.gemalen.nl. 

Afbeelding
Stichtse Vecht gaat hondenbelasting afschaffen en andere hoofdpunten uit de Voorjaarsnota Nieuws
Afbeelding
Woningsluiting Zwanenkamp in Maarssenbroek wegens illegale prostitutie, drie mensen aangehouden Nieuws
Afbeelding
Belangrijke stap in nieuwbouw Ruimtekwartier in Maarssenbroek, start bouw 499 appartementen Nieuws
Afbeelding
Mathijs Bouwman nieuwe directeur-bestuurder van DE KOM. Lezersnieuws
Gezellig winkelen in hart van Maarssen.
Stenen winkels maken hart van Maarssen de moeite waard Ondernemend
Afbeelding
Utrechts Kunstdoolhof bijzondere soundtrack 'Uit het oog' van Eefje de Visser vormt soundtrack voor Doloris Anoma Maze Lezersnieuws
Afscheid van voorzitter Henny Smorenburg.
Succesvolle Algemene Ledenvergadering bij Onderling Verzekerd Ondernemend
Afbeelding
Boeren en tuinders overhandigen eerste spandoek aan de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Burgemeester op bezoek bij 101-jarige meneer Bouwman uit Maarssen-Dorp Gemeente
Afbeelding video over focusgebieden stad Utrecht
Zorgen in Stichtse Vecht over windmolens op Lage Weide, vragen PVV en Lokaal Liberaal Nieuws
Afbeelding
Stichtse Vecht begint met 1 Informatie- en Adviespunt voor vragen in het sociale veld en zorg met meer welzijnswerk Nieuws
Afbeelding
"Back to the 80's" Tennistoernooi Blauwe Reiger Open Sport
Afbeelding
LEF makelaars ook actief in Maarssen(broek) Ondernemend
Afbeelding
Te hoog riet verstoort uitzicht op vijver in Zebraspoor. Nieuws