Afbeelding

Oproep GroenLinks : Ook cultuursector in Stichtse Vecht verdient extra steun

Nieuws Ingezonden

STICHTSE VECHT > Stichtse Vecht telt talloze culturele verenigingen en (amateur)kunstorganisaties, zoals een groot aantal koren, orkesten, toneel-, dans- en schilderclubs, kunstroutes, enzovoorts. 

Vanwege de coronacrisis zijn repetities, uitvoeringen en andere culturele evenementen afgelast.  En dat betekent dat zaalverhuurders (dorpshuizen, kerken, etc.), kunstenaars en culturele professionals hun inkomsten de afgelopen maanden aanzienlijk hebben zien dalen.

GroenLinks vraagt het college dan ook na te gaan hoe de gemeente de culturele sector financieel tegemoet kan komen. De VVD houdt een soortgelijk pleidooi voor de sportsector in Stichtse Vecht. GroenLinks vindt echter de steun voor lokale cultuur minstens zo gewenst. Temeer daar het cultuurbudget  jaren achtereen in diverse collegeperiodes al flink is  gekortwiekt.

Onze partij vindt het van vitaal belang dat de culturele sector in onze gemeente zo veel mogelijk in stand wordt gehouden zodat die weer tot bloei kan komen als de coronacrisis voorbij is. Kunst en cultuur stellen ons in staat betekenis aan de dingen om ons heen te geven Ze verrijken ons leven en geven glans aan ons bestaan. Daarbij bieden  kunst- en cultuuruitingen  veel inwoners dé gelegenheid elkaar te ontmoeten en samen iets moois tot stand te brengen.

Onze fractie juicht het recente voorstel van de Provinciale Staten voor een  provinciaal steunpakket voor de cultuur- en erfgoedsector toe. Dit beoogt vooral de kastelen, festivals, streekmusea en theaters in onze provincie door de zware periode heen te loodsen. Maar er  zijn in onze gemeente meer lokale instellingen, organisaties en culturele initiatieven die financieel getroffen zijn. 

GroenLinks vraagt het college om inzicht te verstrekken in de financiële problematiek binnen de gemeentelijke culturele instellingen en daarnaast verzoeken wij het college na te gaan hoe deze instellingen financieel gecompenseerd kunnen worden. Zodat naast sport er ook een open oog is voor onze culturele rijkdom.

De leden van de Kindersymfonie uit Loenen aan de Vecht en het Benjamin Jeugd Strijkorkest uit Zwolle tijdens hun gezamenlijke optreden in de Grote Kerk in Loenen.
Uitwisseling Loenense en Zwolse jeugdorkesten klinkend succes Lezersnieuws
Afbeelding
Oude grenspaal in Kockengen weer teruggezet Nieuws
Opening in maart
Kom naar de Open Dag van de Brandweer Westbroek-Tienhoven Gemeente
Afbeelding
Waterschap test gemaal De Aanvoerder in De Meern, voorbereiding op droogte Nieuws
Afbeelding
Leergeld Groene Hart en De Terugwinning zamelen fietsen in voor kinderen in armoede Nieuws
Bazar Vreeland 2023.
Midzomermuziekfestival aan de Vecht fiets, Vecht, geniet, hap, ontspan & verwonder! Vrije tijd
Afbeelding
Jubileumconcert Orkest van het Groene Hart. Vrije tijd
Afbeelding
Landhuis Oud Amelisweerd dingt met perentaart met karamelsaus mee naar de hoofdprijs, slot Zuylen valt af Nieuws
Afbeelding
Jongeren en hun ouders op het matje bij de burgemeester Reinders voor overlast en wangedrag Gemeente
Afbeelding
Jongeren en hun ouders op het matje bij de burgemeester Reinders voor overlast en wangedrag Nieuws
Afbeelding
Lezing: Levensloop en werk van Willem van Leusden in Vechtstreekmuseum Vrije tijd
Afbeelding
Korenfestival "BeKOORlijk Abcoude" Vrije tijd
Afbeelding
Gemeenteraad beveelt Yvonne van Mastrigt aan als nieuwe burgemeester van Middelburg Nieuws
Afbeelding
Een gratis Leolux poef en meer jubileum voordeel bij Gasse Wonen, open op Hemelvaartsdag Ondernemend