Afbeelding

Natuurmonumenten herstelt natuur in de Vechtplassen

Nieuws

REGIO > Op verschillende locaties in de Vechtplassen gaat Natuurmonumenten de kwaliteit van de natuur herstellen. In Ankeveen, Kortenhoef, de Suikerpot en de Weersloot worden komend najaar maatregelen uitgevoerd om bijzonder trilveen en bloemrijke graslanden meer kans te geven.

Biodiversiteit

Het laagveen in de Vechtplassen is niet alleen uniek in ons land, maar is van internationale betekenis. De natuur in dit gebied is zo bijzonder, omdat er verschillende fases van verlanding te vinden zijn. Bij verlanding raakt open water steeds meer begroeid met waterplanten (trilveen), waardoor een petgat langzaam volledig dichtgroeit. De bodem wordt vervolgens steeds dikker, raakt begroeid met struiken en uiteindelijk met bomen. Tenslotte staat er een bos. Dit proces duurt normaal heel lang. Maar door de neerslag van grote hoeveelheden stikstof gaat dit proces veel sneller, waardoor bijzondere planten snel verdwijnen. Als Natuurmonumenten niet ingrijpt, bestaan de hele Vechtplassen over vijftig jaar uit bos. Dit is niet wenselijk, want juist de verschillende verlandingsfases zorgen elk voor een geschikt leefgebied voor veel zeldzame planten en dieren. En dat is weer goed voor de biodiversiteit.

Maatregelen

Projectleider Ron van Overeem: “De maatregelen die komend najaar uitgevoerd gaan worden, zijn bedoeld om dit proces een paar stappen terug te zetten. Zo worden er in Ankeveen en de Weersloot graslanden geplagd. Bij plaggen wordt de voedselrijke bovenlaag van een grasland verwijderd. Hierdoor krijgen bloemen zoals orchideeën, moeraskartelblad en ratelaar meer kans om te groeien. Deze bloemen trekken weer veel insecten en vlinders aan. In Ankeveen worden ook petgaten gegraven en wordt bosopslag verwijderd. In Kortenhoef gaan we de waterkwaliteit verbeteren en bosopslag verwijderen. En in de Suikerpot plaggen we verzuurde haarmosvelden af om ervoor te zorgen dat het gebied weer onder invloed komt van oppervlaktewater met een goede PH-waarde. Soorten als moerasviooltje en zonnedauw krijgen dan weer een kans om te groeien.”

Overlast

Omwonenden kunnen tijdelijke overlast ervaren van vrachtauto’s op de weg op momenten dat materiaal wordt aan- of afgevoerd. Deze omwonenden zijn apart geïnformeerd met een brief. Voor meer informatie kunt u mailen naar vechtplassen@natuurmonumenten.nl.

Natura 2000

Deze maatregelen worden gefinancierd door de provincie Noord-Holland in het kader van Natura 2000-beleid. Een Europees natuurnetwerk van leefgebieden voor planten- en diersoorten die op Europese schaal van bijzondere waarde zijn voor de biodiversiteit.

Afbeelding
Pink Ribbon Soester Wandelweekend populair: al 1.500 inschrijvingen Vrije tijd
Edo Ankum van Stichting Rondje Pampus overhandigt cheque aan Gebiedsteam van Landschap Noord-Holland
Rondje Pampus overhandigt cheque van € 5.000,- voor Otteronderzoek Lezersnieuws
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen zondag 5 mei en donderdag 9 mei Lezersnieuws
Afbeelding
Eerst geloven, dan zien' op prachtige historische locaties door Maarssen32 Vrije tijd
Afbeelding
Bingo in Vreeland Vrije tijd
Afbeelding
Tennissen bij LTV Breukelen Sport
Afbeelding
Vroege Vogelwandeling ANV in Bethunepolder Vrije tijd
Afbeelding
Hemelvaart en Pinksteren: aangepaste openingstijden gemeentekantoor en afvalscheidingsstations Stichtse Vecht Gemeente
Afbeelding
Grote Clean Up van de Vecht en Kromme Rijn, vrijwilligers pakken zwerfafval aan Nieuws
Afbeelding
Wiekenfeest bij molen De Hoop in Loenen, burgemeester Reinders laat de wieken draaien Nieuws
Afbeelding
Ticketverkoop voor het Europees Kampioenschap softbal vrouwen is gestart! Sport
Afbeelding
9 mei Historische O.P.A. trekkerdag met rondrit door de regio Vrije tijd
1e fase bouwgebied Haarrijn
Werkzaamheden woningbouw Haarrijn gaan van start Nieuws
Afbeelding
Matineeconcert van het Nederlands Concert Mannenkoor in Breukelen Vrije tijd