Afbeelding

Voedselbank Stichtse Vecht nu ook uitgiftepunt voor menstruatieproducten

Nieuws

STICHTSE VECHT > Er zijn meisjes en vrouwen die door taboe, een gebrek aan kennis of geldzorgen (soms) geen maandverband of tampons kunnen kopen. Dit heet ook wel menstruatie-armoede.

De voedselbank Stichtse Vecht heeft contact gezocht met het Armoedefonds dat gratis menstruatieproducten ter beschikking stelt. In Stichtse Vecht is de voedselbank hier het uitgiftepunt voor geworden. Vrouwelijke klanten van de voedselbank ontvangen in het wekelijkse pakket nu ook menstruatieproducten.

De aandacht voor menstruatie-armoede in Nederland is toegenomen na het rapport van De Bovengrondse en Plan International dat eind 2019 verscheen. Uit dit rapport komt naar voren dat bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen thuis soms geen geld is voor maandverband of tampons. Zij moeten dan vodden of wc- papier gebruiken of kiezen er noodgedwongen voor om thuis te blijven van werk, vrienden of school met alle gevolgen van dien.

Menstruatiearmoede bij leven op of onder de armoedegrens

Uit interviews met de verschillende organisaties en persoonlijke interviews met vrouwen bleek dat het probleem van menstruatie-armoede voorkomt bij mensen die onder de armoedegrens leven. Dit is in het bijzonder het geval bij klanten van de Voedselbank, dak- en thuislozen en mensen zonder geldige verblijfspapieren.

Menstruatieproducten voor klanten bij de voedselbank

De gemeente en de voedselbank vinden dat het in Nederland en ook in Stichtse Vecht niet zo mag zijn dat je door menstruatie-armoede bijvoorbeeld niet naar school kunt en daardoor een les, proefwerk of examen mist en achterstand oploopt. Daarom heeft de Voedselbank Stichtse Vecht er in samenwerking met het Armoedefonds ervoor gezorgd dat zij nu ook menstruatieproducten kunnen geven aan haar klanten.

Afbeelding
Lions bridgetoernooi Bridge aan de Dijk voor vakantie-eiland Robinson Crusoe Lezersnieuws
Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen zondag 4 december Lezersnieuws
Afbeelding
Koor Credo stopt en geef afscheidsconcert in Pauluskerk in Breukelen Nieuws
Afbeelding
Winst voor biljarters BVL Sport
Afbeelding
Oliebollenactie De Ark gaat de oliebollen weer zelf bakken Lezersnieuws
Afbeelding
Boekpresentatie ‘Soldaten in de Vechtstreek’ bij Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen Nieuws
Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend
Afbeelding
Happy Ouwers en exposities in het nieuwe Kampje in Loenen Lezersnieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 26 verenigingen uit Stichtse Vecht droegen bij aan dit succes Nieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 14 verenigingen uit De Ronde Venen droegen bij aan dit succes. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen Nieuws