Afbeelding
AS Media

Zeker strafbare feiten, maar brand niet bewezen

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > De vier tieners die werden verdacht van brandstichting in het cultuurcentrum in Leidsche Rijn, twee jaar geleden, zijn daarvoor vrijgesproken. De rechtbank vindt dat op basis van het dossier niet kan worden vastgesteld hoe de brand is ontstaan. Helemaal vrijgepleit worden de vier niet: volgens de rechter hebben ze diezelfde nacht meerdere andere strafbare feiten gepleegd, zo staat in het artikel van RTV Utrecht over de rechtszaak.

De allesverwoestende brand legde het cultuurcentrum, waarin onder meer het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) huisde, volledig in de as.De rechter vindt het “zonder meer aannemelijk” dat de brand is veroorzaakt door een handeling van één of meer van de vier jongens, maar kan niet vaststellen of er sprake is van opzet of schuld.

Brandstichting in parkeergarage

Wat de rechtbank wél bewezen vindt, is dat alle vier de jongens samen brand stichtten in een nabijgelegen parkeergarage onder een appartementencomplex in de Madridstraat, dezelfde nacht. Op filmpjes is te zien dat in de garage iets in brand staat en dat er vervolgens vloeistof op de grond richting het vuur wordt gegooid, met een steekvlam tot gevolg. In het filmpje is te horen: “Gooi die bus gewoon in het midden. Niet normaal pik. Zieke shit, wajow. Die tweede gaat nog ontploffen, die tweede gaat nog ontploffen, film.”Ook hebben de tieners flessen alcohol gestolen en verzette een van hen zich tijdens zijn aanhouding. “De feiten hebben voor veel overlast gezorgd”, vindt de rechter.

1,5 miljoen euro schade

Het incident maakte destijds veel los. Door de brand werd volgens de eerste schattingen voor zeker 1,5 miljoen euro schade aangericht. Het pand werd gebruikt door het Nieuw Utrechts Toneel en drie andere culturele organisaties; die raakten al hun spullen kwijt en werden dakloos. De schade werd niet volledig gedekt door de verzekering.Dat de vier zijn vrijgesproken voor brandstichting wil niet zeggen dat de culturele organisaties nu kunnen fluiten naar hun geld. Via een procedure bij de civiele rechter kunnen zij alsnog proberen de schade te verhalen.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie eiste forse straffen, tot acht maanden jeugddetentie. De rechtbank gaat daar niet in mee: de vier krijgen allemaal een werkstraf van 60 uur. Het is nog niet duidelijk of het OM in hoger beroep gaat.

Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend
Afbeelding
Happy Ouwers en exposities in het nieuwe Kampje in Loenen Lezersnieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 26 verenigingen uit Stichtse Vecht droegen bij aan dit succes Nieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 14 verenigingen uit De Ronde Venen droegen bij aan dit succes. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen Nieuws
Afbeelding
Het Kompas krijgt knutselpapier van enorme omvang Nieuws
Afbeelding
De inschrijving voor de 40e IJsselsteinloop is geopend! Sport
Afbeelding
De Ronde Venen is het niet eens met nachtvluchten Schiphol, zorgt voor teveel overlast Nieuws
Afbeelding
Werkconferentie van kerken in Stichtse Vecht in teken van Barmhartigheid en de menselijke maat Nieuws
Afbeelding
Diamanten bruidspaar Gerrit Soede en Corrie Bakhuisen in Vreeland. Gemeente
Afbeelding
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Nieuwjaars Party in de Wilgenplas. Vrije tijd
Afbeelding
St. Antonius kiest voor Leidsche Rijn als centrale locatie in de toekomst Nieuws