Afbeelding
Johan de Boer

Ornamenten van de Domtoren krijgen nieuwe bestemming als kunstwerk in het Máximapark

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Een ode aan behoud: van natuur, historie en materiaal Utrecht - Op vrijdag 7 juli is de onthulling van het nieuwe kunstwerk • Ex Situ • In Situ • in het Máximapark. Een bijzonder kunstwerk gemaakt met ornamenten vrijgekomen tijdens de renovatie van de Domtoren. Een initiatief van Brokkenmákers met materiaal uit het project ‘Van Dom tot Steengoed’ en ontworpen door Utrechts beeldend kunstenaar Paul de Kort. Het kunstwerk wordt geplaatst in het Máximapark, dat al meerdere kunstwerken huisvest. Utrechts kunstenaar Paul de Kort verwerkte de ornamenten van de Domtoren en gaf het de naam • Ex Situ • In Situ •, oftewel: van z’n plaats, op z’n plek. 

Dit is niet alleen een verwijzing naar het gebruikte Domtorenmateriaal, maar ook naar de plek in het park. Dit is niet toevallig: het kunstwerk gaat een relatie aan met de zes bomen die er al stonden. Deze volwassen platanen verhuisden in 2013 van Domplein naar het Máximapark, met in hun kluit archeologische objecten uit de middeleeuwen en Romeinse tijd. Samen met de platanen is het kunstwerk een ode aan behoud: van natuur, historie en materiaal. Een kunstwerk in aanbouw De oplettende parkbezoeker heeft het al kunnen zien: de komende weken wordt het kunstwerk langzaam geïnstalleerd onder de bomen. De komende tijd zal het werk letterlijk ‘aarden’, worden er bloembollen geplant en het gras bijgehouden door de Vrienden van het Máximapark, zodat op 7 juli het kunstwerk in volle glorie onthuld kan worden. Van Dom tot steengoed Tussen 2020 en 2023 stond de Domtoren in Utrecht in de steigers voor een grootscheepse renovatie. Pakweg 600 m3 steen werd vervangen. In de oorspronkelijke renovatieplannen zou dit materiaal - ondanks de historische, emotionele én materiaalwaarde - worden vergruisd. 

Dankzij het project ‘Van Dom tot steengoed’ is zoveel mogelijk restmateriaal heringezet in producten en projecten toegankelijk voor alle Utrechters. Zo is de Domtoren vliegwiel voor een duurzame toekomst. Over Brokkenmákers Brokkenmákers is opgericht door Hylke Faber en Mirjam Schmüll. Zij realiseren concrete circulaire projecten en helpen bij de transitie naar een circulaire werkwijze. Ze werken samen aan een wereld zonder uitstoot, afval en uitval. En streven naar een duurzame samenleving waarin rekening wordt gehouden met mens, milieu en materiaal.

Afbeelding
Gemeente Stichtse Vecht doet de flamingo en roept senioren op tot meer beweging. #doedeflamingo Gemeente
Afbeelding
De Nacht van de Nacht 2023 duistere, duurzame belevenis Dit is er in provincie Utrecht te doen zaterdag 28 oktober Nieuws
Afbeelding
Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht Sport
Afbeelding
Tentoonstelling Geloof in Beeldhouwkunst René van Seumeren 1923-1989 in Vechtstreekmuseum Vrije tijd
Afbeelding
Stijging aantal inbraken en insluipingen gebied Breukelen tot Nigtevecht Nieuws
Afbeelding
Unieke boeklancering: S.O.S. samoeraitraining, Een spannend avontuur in het hart van Brazilië Lezersnieuws
Afbeelding
Opening heringerichte speeltuin Henk van der Griftpark Breukelen
Afbeelding
Bewonersavond Duurzaam wonen in Breukelen Gemeente
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen Zondag 1 oktober 2023 Lezersnieuws
Afbeelding
Alles voor het slapen bij de Matrassenstad Ondernemend
Afbeelding
Feestelijke opening Nieuw Activiteitencentrum Zebraspoor in Maarssenbroek Nieuws
Afbeelding
Plannen kleine uitbreiding wijk Zwanenkamp nu open voor bezwaar en reacties Nieuws
Afbeelding
Aanpak Oostelijke Vechtplassen: Informatiemarkt op 12 oktober Gemeente
Afbeelding
Extra Actie op de Yaris Cross bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend