Afbeelding
NMU

16 Utrechtse Energieboswachters opgeleid om natuurbelang te bewaken bij zon- en windparken!

Nieuws

REGIO > Op een feestelijke bijeenkomst in Utrecht ontvingen gisteravond 16 Utrechters hun Energieboswachter-certificaat. Sinds april volgden zij de Training Energieboswachter, georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Gisteren werd die afgerond met de eindpresentaties van hun praktijkopdracht. Als burgerexperts staan de Energieboswachters nu in startblokken om in hun omgeving het natuurbelang te bewaken bij wind- of zonneparken. Deze Utrechters waren niet de enigen die dit certificaat ontvingen: in acht provincies ontvingen woensdagavond 7 juni zo’n 140 mensen hun Energieboswachter-certificaat tegelijkertijd.  

 

Energieboswachter Training 

De Energieboswachter Training werd in 2021 ontwikkeld en gestart in Noord-Brabant, en werd vorig jaar voor het eerst ook in Utrecht georganiseerd. Het succes van de training en het enthousiasme bij veel Energieboswachters leidde tot een opschaling naar acht provincies en een nog grotere groep deelnemers. Landelijk zijn er nu door de Natuur en Milieufederaties zo’n 230 Energieboswachters opgeleid. Het zijn o.a. leden van lokale natuurgroepen en energiecoöperaties, die de energietransitie én de natuur belangrijk vinden. Deze training, die begin april startte, heeft hen toegerust met de nodige kennis en kunde. De Energieboswachters kunnen conceptplannen voor wind en zon beoordelen op ecologische kwaliteit en deze plannen verbeteren. 

 

Natuurinclusieve energietransitie 

De Energieboswachters zijn belangrijk in de context van de huidige energietransitie, die doorgezet moet worden om de klimaatdoelen te halen. Wind- en zonneparken op land zijn daarbij onmisbaar. De inpassing van die energieprojecten levert risico’s, maar ook kansen op voor de natuur. Om die kansen te grijpen is een zorgvuldig ontwerpproces belangrijk, waarbij gebiedskennis ten volle wordt benut. De Energieboswachters vervullen deze rol. Niet alleen met hun eigen kennis, maar ook met het netwerk waar ze deel van uitmaken. Wil je meer weten over de energieboswachters of andere activiteiten, ga naar: https://www.natuurenmilieufederaties.nl/project/Energieboswachter/  

Laura Smid, projectleider Energieboswachters bij NMU: “Het is prachtig om te zien hoeveel mensen zich vrijwillig inzetten voor een natuurinclusieve energietransitie!” 

.
Met concrete maatregelen gaan provincie, TenneT en Stedin volle stroomnet Utrecht te lijf Nieuws
Afbeelding
Alternatieve lintjesregen in Maarssen-Dorp voor hulp aan kinderen in Oekraïne Nieuws
Afbeelding
Gezellige Koningsdag in Kockengen Lezersnieuws
Chance to change
Wing of Love: investeren in jezelf is een geschenk aan jezelf Ondernemend
Afbeelding
Badeendrace in de Vecht weer groot succes Nieuws
Afbeelding
Stichtse Vecht kleurde Oranje, wethouders en burgemeester hele dag op pad langs activiteiten Nieuws
Afbeelding
Subsidie voor compensatie hogere huur- en energiekosten voor Publieke en maatschappelijke organisaties in Stichtse Vecht Gemeente
Afbeelding
Ondernemers met het oplossen netcongestie problematiek Energiehub kansrijk voor bedrijventerrein Mijdrecht Ondernemend
Afbeelding
Kunstenaar Marieke Ploeg plaatst beeld dat opgaat in de aarde langs wandelroute van Natuurmonumenten Lezersnieuws
Nog steeds voordeel bij zonnepanelen.
De voordelen van zonnepanelen op het dak met uitleg van verduurzamingsadviseur van Imbrego Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws
Afbeelding
Gemeenteraad en politiek onzichtbaar voor jongeren in Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheidingen voor zestien inwoners van Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor 11 inwoners in De Ronde Venen Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws