Initiatiefnemers Leroy Lucas en Migaisa Poeketi van Comité 30 juni/ 1 juli Utrecht, burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Linda Voortman
Initiatiefnemers Leroy Lucas en Migaisa Poeketi van Comité 30 juni/ 1 juli Utrecht, burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Linda Voortman ArtPictures

Utrecht onthult slavernijmonument in Griftpark

Nieuws

UTRECHT > Op vrijdagmiddag 30 juni, tijdens de Keti Koti herdenking, is het monument van Vlucht en Verzet onthuld in het Griftpark. Het monument staat symbool voor het trans-Atlantisch slavernijverleden van Utrecht. Het Griftpark is jaarlijks de centrale plek voor de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van Nederland.

Leroy Lucas (initiatiefnemer): In dit monument zien we dat niks van waarde makkelijk komt. Ook dit monument kwam niet makkelijk, wat nog meer haar waarde benadrukt. Als we vrijheid waardevol vinden zullen we hier altijd voor moeten strijden om deze te behouden. Laat het monument een herinnering zijn aan de kracht van de tot slaaf gemaakte voorouders en een inspiratie voor een gelijkwaardige toekomst.’

Wethouder Linda Voortman (diversiteit en inclusie): ‘Ik ben ontzettend trots op wat we samen met de initiatiefnemers voor elkaar hebben gekregen. Dat we hiermee ruimte maken voor een geluid dat in de stad eerder geen ruimte kreeg. Het monument vergroot het historische besef over ons trans-Atlantische slavernijverleden en nodigt uit tot gesprek. Zo wordt Utrecht echt een stad voor iedereen.’

De herdenking startte met een plengoffer, waren er diverse optredens en toespraken. Burgemeester Sharon Dijksma hield een toespraak ter gelegenheid van de onthulling. Lees de toespraak hier  terug. Ook werden er kransen gelegd namens nazaten, namens het Comité 30 juni/1 juli, het Utrechtse stadsbestuur, staatssecretaris Maarten van Ooijen namens het kabinet en Linda Nooitmeer namens het NiNsee.

Van Vlucht en Verzet

Het monument van Vlucht en Verzet is ontworpen door kunstenaar patricia kaersenhout. Het monument bevat veel symboliek en maakt de rauwe geschiedenis van het slavernijverleden letterlijk zichtbaar. De vorm van het monument is een driehoek, die verwijst naar de driehoekshandel tussen Europa, Afrika en Amerika. Bovenop het ontwerp zijn figuren uit een Afrikaanse legende te zien, die aan slavernij ontsnappen door een magische tocht terug over de oceaan. In hun haar zijn ‘cornrows/kwikwiba’ gevlochten, waarmee tot slaaf gemaakten vroeger hun vluchtroutes uit de plantages communiceerden. Er zijn openingen met exact dezelfde afmetingen van een plek van een tot slaaf gemaakte op de slavenschepen. Onder het monument zijn 20.000 kaurischelpen verborgen, de prijs voor een tot slaaf gemaakte. Via een QR-code zijn er verschillende verhalen van vlucht en verzet te beluisteren en is er uitleg over het monument. Meer informatie over het slavernijmonument is hier te vinden.

1 juli: Keti Koti festival

Na de herdenking van 30 juni vieren we samen de afschaffing van de slavernij, vrijheid en onze gezamenlijke toekomst tijdens het allereerste Keti Koti festival in het Griftpark op 1 juli. Het programma start om 14.30 uur met een plengoffer door Gina Avans, daarna verzorgt wethouder Linda Voortman een korte speech. Er zijn (kinder)workshops, vele food en non-food stands en muziek. Kijk voor meer informatie en programma op www.ketikoti030.nl. 

Werken aan dialoog

Een goede dialoog draagt bij aan bewustwording en kennis over het slavernijverleden en de doorwerking hiervan en past ook in onze brede aanpak voor een inclusieve stad. Een stad waarin geen ruimte is voor racisme, uitsluiting en polarisatie. Ook komend jaar zet de gemeente dat proces door, daarom stelt de gemeente komend jaar 125.000 euro beschikbaar voor activiteiten die hieraan bijdragen.

Onderzoek en excuses

Eerder maakte burgemeester Sharon Dijksma namens het college van Utrecht al excuses voor de rol van hun voorgangers in het koloniale en slavernijverleden van de stad. Utrecht was nauw verbonden met de koloniale handel en slavernij en profiteerde van de opbrengsten, bleek uit het onderzoek Slavernij en de stad Utrecht (door Nancy Jouwe, Matthijs Kuipers en Remco Raben) dat in opdracht van de gemeente Utrecht werd uitgevoerd. Verschillende lagen van de Utrechtse bevolking hebben aangezet tot, investeerden in en verdienden geld aan slavernij in Amerika, Afrika en Azië.

Meer informatie over het koloniale en slavernijverleden van de stad Utrecht is te vinden op www.utrecht.nl/slavernijverleden. Meer informatie over Comité 30 juni/ 1 juli Utrecht is te vinden op www.ketikoti030.nl.

Afbeelding
Eerst geloven, dan zien' op prachtige historische locaties door Maarssen32 Vrije tijd
Afbeelding
Bingo in Vreeland Vrije tijd
Afbeelding
Tennissen bij LTV Breukelen Sport
Afbeelding
Vroege Vogelwandeling ANV in Bethunepolder Vrije tijd
Afbeelding
Hemelvaart en Pinksteren: aangepaste openingstijden gemeentekantoor en afvalscheidingsstations Stichtse Vecht Gemeente
Afbeelding
Grote Clean Up van de Vecht en Kromme Rijn, vrijwilligers pakken zwerfafval aan Nieuws
Afbeelding
Wiekenfeest bij molen De Hoop in Loenen, burgemeester Reinders laat de wieken draaien Nieuws
Afbeelding
Ticketverkoop voor het Europees Kampioenschap softbal vrouwen is gestart! Sport
Afbeelding
9 mei Historische O.P.A. trekkerdag met rondrit door de regio Vrije tijd
1e fase bouwgebied Haarrijn
Werkzaamheden woningbouw Haarrijn gaan van start Nieuws
Afbeelding
Matineeconcert van het Nederlands Concert Mannenkoor in Breukelen Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek de molens en gemalen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Vrije tijd
Afbeelding
GCM Wandeltocht 17 mei bij het 50-jarig bestaan van het gezondheidscentrum Lezersnieuws
Afbeelding
Video Staalconstructiebedrijf Qumey in de race voor onderscheiding meest actieve leerbedrijf Ondernemend