Afbeelding

Utrechtse scholengroep koploper ICT

Ondernemend

UTRECHT > Het Utrechtse schoolbestuur PCOU Willibrord beschikt sinds kort over één centraal ICT-systeem én -team. Baanbrekend in het Nederlandse onderwijs. Circa 30.000 gebruikers op 43 basis- en middelbare scholen werken volledig in de cloud. Dankzij de hypermoderne digitale infrastructuur en flexibele informatievoorziening kan de scholengroep snel inspringen op onderwijsontwikkelingen en hebben leerkrachten meer tijd voor het ontwikkelen en geven van kwalitatief onderwijs voor de leerlingen.

Drijvende kracht achter de innovatieve inrichting is ICT-manager Peter Schep. “We hebben een basis gecreëerd waarin we onderwijskundige ontwikkelingen bijzonder snel kunnen faciliteren. Denk aan Artificial Intelligence of Virtual Reality binnen het onderwijs of de ontwikkeling van gepersonaliseerd leren. Voor de vraag om flexibele roosters ontwikkelen we een app, zodat leerlingen zich kunnen inschrijven voor een les.” Danique Zelissen, directeur van de Torenpleinschool in Utrecht beaamt dat: “Wat we als school ook maar willen, de expertise is er. Bijvoorbeeld als we een app zoeken voor het trainen van tafels, of voor ondersteuning bij onze programmeerlessen van robots. En meldingen worden direct opgepakt door de ICT-collega’s. Zo blijft er voor ons meer tijd over voor onderwijs.”

Trends vertalen

De omslag vroeg vele aanpassingen in software en hardware. Meer dan 8.000 werkplekken zijn aangepast, zodat iedereen binnen de organisatie met elk apparaat gebruik kan maken van de technologie. Voordelig voor de medewerkers én de leerlingen. “In onderwijsland is de inrichting op deze schaal baanbrekend. Niet voor niets is één van onze projecten als referentiecase gebruikt tijdens een internationaal partnerevenement van Microsoft”, vervolgt Peter Schep. “Middelbare scholen hebben vaak een eigen ICT-medewerker en in het primair onderwijs doet een leerkracht het er meestal bij. Sinds de centralisatie zijn de medewerkers niet langer afhankelijk van dat ene aanspreekpunt. De dienstverlening is omhooggegaan en we gaan vérder. Alle scholen profiteren van de kennis die in huis is. ICT-specialisten zijn aanwezig op de scholen en continu in gesprek met de schoolleiders. Nu de basis op orde is, vertalen we actief trends en vragen vanuit het onderwijs naar oplossingen. De oplossing voor een school, delen we ook veel makkelijker met andere scholen. Zo neemt de kwaliteit op alle scholen van PCOU Willibrord voortdurend toe.”

Werkplezier

Rector Hanneke Schreuder van het St. Bonifatiuscollege ziet dat het werkplezier van de docenten is toegenomen: “Voorheen had ik dagelijks klachten over ICT, nu eigenlijk nooit meer. Er is geen verkwisting van onderwijstijd meer en de ruimte voor flexibiliteit is groter. Voor de centralisatie werkten we uit veiligheidsoverwegingen in een ‘standalone’ omgeving’, een soort burcht. Vanuit huis werken was onmogelijk. Nu is die mogelijkheid er wel en is de omgeving net zo veilig. Daarnaast is de communicatie met de leerlingen flink verbeterd. Docenten kunnen ICT nu echt op een verrijkende manier inzetten, bijvoorbeeld door de aantekeningen van het digibord direct te delen met de leerlingen via Teams.” 

 

Kwaliteit

Bestuurder van PCOU Willibrord, Andries Mulder, zou de innovatie aan alle schoolbesturen aanraden: “Er is zoveel mogelijk op het gebied van ICT, dat besef groeit. PCOU Willibrord beschikt nu over een securityteam, waarmee we inzetten op digitale weerbaarheid. Met een awareness programma maken we medewerkers bijvoorbeeld bewust van de gevaren van phishing. En met ons datawarehouse kunnen schoolleiders de ontwikkelingen in financiën, scores van leerlingen en verzuim nauwkeurig bijhouden via een dashboard, dat ook ondersteunt bij strategisch personeelsbeleid. Zo kan er gestuurd worden op kwaliteit. Dat is uiteindelijk waar we het als scholengroep voor doen: voor iedere leerling de beste ontwikkelkansen.”

Afbeelding
Motie SP : Te weinig woningen voor senioren in het Ruimtekwartier. Nieuws
Afbeelding
Meiden MO20 FC Breukelen Kampioen! Sport
Afbeelding
Sportieve dag met gouden randje voor Team Ytin Sport
Afbeelding
3e kids-patat-tennis bij LTC Loenen Sport
Afbeelding
Polsstokverspringen Goede omstandigheden geen garantie voor individuele topprestaties. Sport
Afbeelding
geslaagde fotosafari bij streekmuseum Vredegoed Lezersnieuws
Afbeelding
Optreden Capella Culemborg in Vleuten: What's in a Name Vrije tijd
Afbeelding
Opschoonactie Bloemstede Lezersnieuws
Afbeelding
Autobedrijven Van Oord en Vleming samen 85 jaar ervaring en kwaliteit Ondernemend
Afbeelding
Gemeente Utrecht komt met eigen geluidsnormen voor windmolens in Rijnenburg Nieuws
Afbeelding
Uitverkoop bij de kledingbank Stichtse Vecht Lezersnieuws
Afbeelding
De Digitale Canon van Maarssen is online! Nieuws
Afbeelding
VIOD Veteranen kampioen Sport
Afbeelding
Foto- en Videoclub Loenen wordt Stichtse Vecht Nieuws