Afbeelding

Leerlingen van het Minkema College door naar finale van Vakkanjers

Ondernemend

REGIO > Technasium brugklasleerlingen van het Minkema College staan in de landelijke finale van Vakkanjers met hun idee De Raminator. Afgelopen schooljaar zijn ze uitgedaagd om hun school te voorzien van ‘frisse lucht’. Tijdens de halve finale op 16 mei presenteerden ze hun idee aan de jury, het publiek en andere deelnemers. Aan het eind van de dag werd bekend dat het Minkema-team een plek heeft bemachtigd in de landelijke finale op donderdag 8 juni in Apeldoorn.

Mede door corona staat het thema frisse lucht hoog op de maatschappelijke agenda. Ventilatie op scholen is nu belangrijker dan ooit. Vooral omdat het van grote invloed is op de gezondheid, concentratie en dus de leerprestaties. Hoe zorgen we ervoor dat de scholen voorzien worden van voldoende frisse lucht? Om die vraag te beantwoorden, worden de belangrijkste bewoners van de school zelf betrokken: de leerlingen.

Vakkanjer Scout: de frisse schoolruimte

Technasiumleerlingen Dax, Roel en Marijn van het Minkema College deden mee met Vakkanjer Scout (leerjaar 1 van het voortgezet onderwijs). Ze kregen de opdracht om een schaalmodel van hun eigen school, klaslokaal, gymzaal, kantine of verdieping te maken. Ze onderzochten hoe ze op een slimme en energiezuinige manier hun school van frisse lucht kunnen voorzien. Zij bedachten De Raminator: een dakraam met luchtroosters en een inschuifbare ventilator en zonnescherm. Carola van Bemmelen, technator Minkema College: “Voor hun opdracht wonnen zij o.a. expertise in bij Jan Paul Birkhoff, directeur van familiebedrijf BLR-Bimon dat gespecialiseerd is in klimaatbeheersing. Hij gaf de leerlingen een rondleiding in zijn bedrijf en heeft de leerlingen advies gegeven. Halverwege het project kregen zij nog feedback van Martin van Os van Wij-techniek.” Aan de hand van het gebouwde schaalmodel presenteerden de leerlingen in VR hun oplossingen. 

Halve finales en landelijke finale

Tijdens deze laatste halve finale bij FESTO in Delft hebben 7 teams een ticket naar de landelijke finale bemachtigd. Ze presenteerden hun ideeën op de Vakkanjers markt aan een vakjury. Ook namen alle teams een professionele pitch video op. De beste teams hebben zich geplaatst voor de landelijke finale op donderdag 8 juni bij New Tech Park in Apeldoorn. Hier presenteren ze hun verbeterde ideeën opnieuw aan de jury.

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongeren hun vakmanschap al sinds 1999. Met dit educatieve programma bedenken leerlingen oplossingen voor een technisch en maatschappelijk vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van urgente en realistische opdrachten, verdeeld over vier challenges: Junior, Scout, Explorer en Pioneer. Vakkanjers is een programma dat mede mogelijk wordt gemaakt door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek en wordt uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie.

Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor 11 inwoners in De Ronde Venen Nieuws
Cabaretduo Beth & Flo
Cabaretduo Beth & Flo zaterdag 11 mei in Grote Kerk in Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws