Afbeelding

Leerlingen van het Minkema College door naar finale van Vakkanjers

Ondernemend

REGIO > Technasium brugklasleerlingen van het Minkema College staan in de landelijke finale van Vakkanjers met hun idee De Raminator. Afgelopen schooljaar zijn ze uitgedaagd om hun school te voorzien van ‘frisse lucht’. Tijdens de halve finale op 16 mei presenteerden ze hun idee aan de jury, het publiek en andere deelnemers. Aan het eind van de dag werd bekend dat het Minkema-team een plek heeft bemachtigd in de landelijke finale op donderdag 8 juni in Apeldoorn.

Mede door corona staat het thema frisse lucht hoog op de maatschappelijke agenda. Ventilatie op scholen is nu belangrijker dan ooit. Vooral omdat het van grote invloed is op de gezondheid, concentratie en dus de leerprestaties. Hoe zorgen we ervoor dat de scholen voorzien worden van voldoende frisse lucht? Om die vraag te beantwoorden, worden de belangrijkste bewoners van de school zelf betrokken: de leerlingen.

Vakkanjer Scout: de frisse schoolruimte

Technasiumleerlingen Dax, Roel en Marijn van het Minkema College deden mee met Vakkanjer Scout (leerjaar 1 van het voortgezet onderwijs). Ze kregen de opdracht om een schaalmodel van hun eigen school, klaslokaal, gymzaal, kantine of verdieping te maken. Ze onderzochten hoe ze op een slimme en energiezuinige manier hun school van frisse lucht kunnen voorzien. Zij bedachten De Raminator: een dakraam met luchtroosters en een inschuifbare ventilator en zonnescherm. Carola van Bemmelen, technator Minkema College: “Voor hun opdracht wonnen zij o.a. expertise in bij Jan Paul Birkhoff, directeur van familiebedrijf BLR-Bimon dat gespecialiseerd is in klimaatbeheersing. Hij gaf de leerlingen een rondleiding in zijn bedrijf en heeft de leerlingen advies gegeven. Halverwege het project kregen zij nog feedback van Martin van Os van Wij-techniek.” Aan de hand van het gebouwde schaalmodel presenteerden de leerlingen in VR hun oplossingen. 

Halve finales en landelijke finale

Tijdens deze laatste halve finale bij FESTO in Delft hebben 7 teams een ticket naar de landelijke finale bemachtigd. Ze presenteerden hun ideeën op de Vakkanjers markt aan een vakjury. Ook namen alle teams een professionele pitch video op. De beste teams hebben zich geplaatst voor de landelijke finale op donderdag 8 juni bij New Tech Park in Apeldoorn. Hier presenteren ze hun verbeterde ideeën opnieuw aan de jury.

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongeren hun vakmanschap al sinds 1999. Met dit educatieve programma bedenken leerlingen oplossingen voor een technisch en maatschappelijk vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van urgente en realistische opdrachten, verdeeld over vier challenges: Junior, Scout, Explorer en Pioneer. Vakkanjers is een programma dat mede mogelijk wordt gemaakt door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek en wordt uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie.

Afbeelding
Motie SP : Te weinig woningen voor senioren in het Ruimtekwartier. Nieuws
Afbeelding
Meiden MO20 FC Breukelen Kampioen! Sport
Afbeelding
Sportieve dag met gouden randje voor Team Ytin Sport
Afbeelding
3e kids-patat-tennis bij LTC Loenen Sport
Afbeelding
Polsstokverspringen Goede omstandigheden geen garantie voor individuele topprestaties. Sport
Afbeelding
geslaagde fotosafari bij streekmuseum Vredegoed Lezersnieuws
Afbeelding
Optreden Capella Culemborg in Vleuten: What's in a Name Vrije tijd
Afbeelding
Opschoonactie Bloemstede Lezersnieuws
Afbeelding
Autobedrijven Van Oord en Vleming samen 85 jaar ervaring en kwaliteit Ondernemend
Afbeelding
Gemeente Utrecht komt met eigen geluidsnormen voor windmolens in Rijnenburg Nieuws
Afbeelding
Uitverkoop bij de kledingbank Stichtse Vecht Lezersnieuws
Afbeelding
De Digitale Canon van Maarssen is online! Nieuws
Afbeelding
VIOD Veteranen kampioen Sport
Afbeelding
Foto- en Videoclub Loenen wordt Stichtse Vecht Nieuws