Afbeelding
Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Karter Mats van Rooijen (11) uit Vleuten pakt eerste NK-zege ooit

Sport

VLEUTEN > Eens moet de eerste keer zijn heet het, en dat gold ook voor de overwinning in het NK karten voor Mats van Rooijen. Het elfjarige karttalent uit Vleuten won zondag op circuit De Landsard in Eindhoven op zeer overtuigende wijze de derde ronde van het NK Rotax Max in de Minimax-klasse. Uiteraard tot zijn grote vreugde. Trouwens, ook vanzelfsprekend: hij hoopt dit seizoen nog vaker te kunnen winnen in het NK.

“Ik had nog nooit een race gewonnen in het NK”, sprak Mats verbouwereerd en trots tegelijk. “Behalve in de Micromax bij de Kart4Fun-competitie. “Dit is dus mijn tweede overwinning. Superleuk.”

Of hij kon verklaren waarom hij juist nu de race won? “Dit is mijn tweede jaar in deze klasse en ik rijd dit seizoen veel rustiger, het ging daarom echt super. Mijn concentratie is beter geworden, ik kan beter tegen de druk. Vorig jaar keek ik de hele tijd achterom. Ik ben heel veel gaan trainen en in races probeerde ik niet achterom te kijken als ik iemand had ingehaald. Ook heb ik de tip gekregen om dan rustig te blijven. Zo ben ik doorgegaan: met voor me kijken en rustig blijven.”

Dat Mats dit weekeinde zo overtuigend dagwinnaar zou worden, leek vrijdag nog niet evident. “Toen ging het niet echt goed. Ik zat te slapen in mijn kart”, was de talentvolle Utrechter eerlijk. “Op zaterdag ging het gelukkig megagoed. Ik was supersnel in de training. En vandaag heb ik alles gewonnen: de kwalificatie, de prefinale en de finale. Ik had het niet verwacht. Dacht dat ik tweede of derde zou worden. Dat ik net zoals op Spa en Berghem aan het vechten zou zijn met Boaz (Maximov, de leider in het kampioenschap, red.). Maar nu is dat niet gebeurd, heb ik iedereen achter me gehouden en is het goed geëindigd, zonder fouten.”

Die uitslagen betekenden uiteraard het maximaal aantal punten voor het kampioenschap en dus deed Mats daarin uitstekende zaken. “Ik denk dat ik nog steeds tweede sta in het klassement. Het gaat steeds beter en de kans wordt zo steeds groter dat ik een ticket win voor het WK Rotax Max. Ik rijd veel wedstrijden. Dat helpt me heel erg goed te leren concentreren tijdens de races en rustig te blijven.”

Dat hij in Eindhoven uitstekend voor de dag zou komen, was een week eerder al enigszins duidelijk geworden. Toen reed hij de tweede ronde van het BMC-kampioenschap op het circuit van Mariembourg en daar ging Mats ook al als de brandweer. “Ik werd er derde. Het was een heel moeilijk en sterk veld. Maar ik heb daar mijn hoofd koel gehouden en ben zo op het podium geëindigd.”

Mats’ volgende race is de tweede ronde van het BNL-kampioenschap. Die is ook op het circuit van Mariembourg. Uiteraard gaat hij daar met veel zelfvertrouwen naartoe. “Ik heb er een podiumplaats gehaald, dus ik denk dat het mogelijk moet zijn om weer een podiumplaats te halen. Het is ongeveer hetzelfde veld als in het BMC-kampioenschap. Dan hoop ik weer te kunnen laten zien dat ik heel erg snel kan rijden!”

Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen Zondag 1 oktober 2023 Lezersnieuws
Afbeelding
Alles voor het slapen bij de Matrassenstad Ondernemend
Afbeelding
Feestelijke opening Nieuw Activiteitencentrum Zebraspoor in Maarssenbroek Nieuws
Afbeelding
Plannen kleine uitbreiding wijk Zwanenkamp nu open voor bezwaar en reacties Nieuws
Afbeelding
Aanpak Oostelijke Vechtplassen: Informatiemarkt op 12 oktober Gemeente
Afbeelding
Extra Actie op de Yaris Cross bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend
Afbeelding
Smullen van poffertjes bij de poffertjeskraam Ondernemend
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Provinciale Staten doen zondag mee met Singelloop in Utrecht Sport
Afbeelding
Thema bij SCC: Digitale fraude herkennen en voorkomen Lezersnieuws
Afbeelding
Provinciale Staten bezoeken oude kaasfabriek en TechnoHUB in Woerden Nieuws
Afbeelding
Concert Torenkerkplein in Vleuten van Vrouwenkoor en Muziekensemble Passieprojecten o.l.v. Madeleine Ingen Housz Vrije tijd
Afbeelding
Delegatie FC Utrecht komt naar het Minkema College Lezersnieuws
Afbeelding
Tentoonstelling in Slot Zuylen Met Van Tuyll aan tafel; drie eeuwen dineren op Slot Zuylen Vrije tijd