Afbeelding

Worstelaars Marcel en Tyrone Sterkenburg willen gouden plak bij Olympische Spelen

Sport

Door Roberto Cancian

TERWIJDE > Marcel en Tyrone Sterkenburg, lid van worstelvereniging De Halter in Utrecht, zetten alles op alles om op het podium te komen tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De 21-jarige tweeling, afkomstig uit Hilversum, timmert bij het Grieks Romeins worstelen al jaren aan de weg en hoort bij de besten van de wereld. ‘Ons doel is om de eerste Nederlander te worden die een gouden plak haalt bij de Olympische Spelen bij het Grieks-Romeins worstelen’, geeft Marcel Sterkenburg aan in Terwijde.

Marcel Sterkenburg heeft al menig titel achter zijn naam staan. In augustus 2021 werd hij Wereldkampioen bij de junioren om een half jaar later Europees kampioen bij de senioren U23 te worden in de gewichtsklasse 87 kg. Zijn broer Tyrone behaalde in de gewichtsklasse 97 kg tijdens het WK de zilveren plak waarna hij derde werd bij het EK U23. ‘Dit jaar staat in het teken van kwalificatie voor de Olympische Spelen’, geeft Marcel aan een dag voordat het tweetal vertrekt richting het trainingskamp in Duitsland. ‘In Nederland zijn er niet voldoende trainingspartners, daarom trainen wij veel in het buitenland’, legt Tyrone uit. De wat meer introverte Tyrone laat het woord graag aan zijn broer Marcel. ‘Ik ben wat meer op mezelf en doe lekker mijn eigen ding, Marcel is extravert. Hij is meer van het impulsieve en het spektakel’, geeft Tyrone aan voordat broer Marcel het woord weer neemt. ‘Wij zijn vanaf ons negende jaar aan het worstelen. Thuis waren wij altijd al veel aan het stoeien. Onze vader, die zelf altijd heeft gebokst, vond het beter dat wij gingen worstelen. Dan krijg je geen breinschade zei hij.’ Zo ging het tweetal, uit een gezin met zeven kinderen, richting De Halter in Utrecht. Dat de broers ieder in een andere gewichtsklasse uitkomen is voor de weg richting Parijs beter aangezien er vaak maar één Nederlander per klasse mag deelnemen. ‘Tyrone houdt wat meer van eten en moet verplicht op dat gewicht blijven’, zegt Marcel. 

De broers houden er een strak trainingsschema op na. ‘Om 06.00 uur hardlopen, daarna eten en school voordat we eind van de ochtend onze tweede training afwerken. Na wat slaap en studie trainen we, wanneer we in Nederland zijn, bij De Halter om 17.00 uur. Vaak zijn we dan pas om 20.00 uur thuis, zo ziet de maandag tot en met vrijdag eruit. Zowel Marcel als Tyrone volgen aan de Johan Cruyff Academy in Amsterdam de opleiding Commerciële Economie gericht op Sportmarketing. ‘Wij genieten vooral op de mat, daar is vooral de focus op. Het is jammer dat worstelen een kleine sport is in Nederland. Wij zetten ons er vol voor in om daar verandering in aan te brengen’, zegt Marcel doelend op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Het Wereldkampioenschap in Servië later dit jaar, is direct een kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen. ‘Een plek bij de eerste vijf is dan de eis. Daar gaan we voor’, zegt het tweetal.

Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Herman en Ricardo
Muziekmiddag Zonnebloem Breukelen Lezersnieuws
Concert 2023
Een muzikale reis over de wereld in 60 minuten met Het Maarssens Vrouwenkoor Cantantes Vrije tijd
Avondvierdaagse Maarssen 2023
Inschrijven Avondvierdaagse Maarssen weer gestart. Lezersnieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd