Opening Prikkel
Opening Prikkel

Wetenschapsjournalist Mark Mieras gast bij talk over collectieve overprikkeling bij tentoonstelling Prikkel

Vrije tijd

MAARSSEN > Op 5 oktober jl. opende op Doornburgh – buitenplaats voor kunst en wetenschap – de zintuiglijke tentoonstelling Prikkel, waarin kunst, wetenschap en zorg samenkomen. De tentoonstelling is samengesteld door elf kunstenaars en wetenschappers die elk op hun eigen manier een perspectief geven op prikkelverwerking. De makers willen de bezoekers laten ervaren hoe prikkels werken bij zichzelf, de ander of bij neurodivergente mensen die op het autismespectrum zitten of die AD(H)D of dyslexie hebben. En in een breder perspectief: hoe staat prikkelverwerking in relatie tot het grote aantal burn-outklachten? Bij de tentoonstelling organiseren de initiatiefnemers - theatergezelschap Schweigman&, Buitenplaats Doornburgh, de HKU en het UMC Utrecht – een serie semi-interactieve lezingen; Prikkeltalks. In de aanstaande talk is een van de gasten veelgevraagd en -gepubliceerd wetenschapsjournalist en natuurkundige gespecialiseerd in hersenontwikkeling Mark Mieras. Hij gaat tijdens de lezing in op de vraag: “Is onze maatschappij collectief overprikkeld?”. Je bezoekt Prikkeltalk VI met sprekers Mark Mieras en Stefan van Stigchel op vrijdag 3 november om 19:30u los; of in combinatie met een bezoek aan de tentoonstelling Prikkel, die op die dag tot de aanvang van de Prikkeltalk geopend blijft.

Meer informatie en tickets: https://www.buitenplaatsdoornburgh.nl/agenda/prikkel-talk-vi/

Lees meer over de tentoonstelling Prikkel op:

https://www.buitenplaatsdoornburgh.nl/agenda/prikkel/

 

Zijn we collectief overprikkeld?

De afgelopen maanden onderzochten 11 kunstenaars en wetenschappers in residentie op Buitenplaats Doornburgh het fenomeen prikkelverwerking. Zij hielden zich bezig met vragen als “Hoe verwerken ons lichaam en ons brein de miljoenen prikkels die we elke minuut krijgen aangereikt?”, “Hoe werkt dat bij iemand die op het autismespectrum zit, of AD(H)D of dyslexie heeft?” en “Hoe gaan we als maatschappij om met mensen bij wie prikkelverwerking anders werkt dan neurotypische mensen?”. Onherroepelijk volgde daarop de vraag: “Is er een relatie tussen het grote aantal burn-outs en overprikkeling?”. Deze vragen werden vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven verder uitgediept in de serie semi-interactieve lezingen Prikkeltalks. Opnieuw ontmoetten kunst, wetenschap en zorg elkaar, vanuit de overtuiging dat we dusdanig complexe vragen alleen kunnen behandelen, wanneer zij vanuit verschillende domeinen worden benaderd. 

Hoe reageren onze hersenen op prikkels?

Voor Prikkeltalk VI nodigden de programmamakers wetenschapsjournalist en natuurkundige met een specialisatie op het gebied van hersenontwikkeling Mark Mieras uit. Volgens Mieras zijn wij en onze hersenen niet simpelweg het slachtoffer van de vele prikkels om ons heen. Wel worden onze filters geschaad, door de vele informatiebronnen die erin slagen onze aandacht te verkrijgen. Tijdens de Prikkeltalk vertelt Mieras over waar volgens hem de sleutel tegen dit fenomeen ligt. De andere gast is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht Stefan van der Stigchel.  Hij heeft een specialisatie op het gebied van ‘aandacht’. Wat is aandacht, hoe werkt aandacht en waar wordt onze aandacht steeds naartoe getrokken?  Van der Stigchel leidt Prikkeltalk VI  in met een recap van de voorgaande talks en van hoe aandacht en prikkels ook alweer werken, om daarna het gesprek aan te gaan over collectieve overprikkeling met Mieras en de bezoekers.

 

Een leerzame en interactieve avond

Prikkeltalk VI  wordt een leerzame avond met experts en ruimte voor vragen en interactie met het publiek. Voorafgaand aan de Prikkeltalk kan je ook de tentoonstelling Prikkel bezoeken op Buitenplaats Doornburgh. Daar zie en ervaar je werken van elf kunstenaars en wetenschappers die een goede context bieden voor het gesprek.

Gevaar op de weg.
Streekbelangen wil opheldering over onderhoud centrum Kockengen Nieuws
Afbeelding
De Europese verkiezingen komen eraan, Stichtse Vecht is er klaar voor Nieuws
Theekoepel Vechtevoort
Aan de wandel met Willem van Leusden, rondwandeling met gids door Maarssen Vrije tijd
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Samenwerken om levens te redden, Hartreanimatie Stichtse Vecht plaatst een AED in 't Heycop Nieuws
Afbeelding
DOMunder viert 10-jarig bestaan op Domplein met expositie Gevonden Voorwerpen Vrije tijd
Afbeelding
Groot onderhoud N201 tussen Mijdrecht en Uithoorn Gemeente
Afbeelding
Twee explosies op Kanaleneiland en Vleuten Nieuws
Afbeelding
Eerste paal voor nieuwbouw Het Kwadrant Nieuws
Afbeelding
Warmtepompen, koeling en uw eigen energieopslag, Ontdek de toekomst van comfort en besparing tijdens infolezing op 8 juni Ondernemend
Afbeelding
Klaroen Tienhoven viert juffendag Lezersnieuws
Afbeelding
Gedeputeerde bezoekt KTC, Kennis en Transfer Centrum in Zegveld Ondernemend
Afbeelding
Ido Abram nieuwe Artistiek Directeur-Bestuurder Nederlands Film Festival Lezersnieuws
De Jantjes
Kamerkoor Bachanten viert 10e verjaardag Lezersnieuws