Opening Prikkel
Opening Prikkel

Wetenschapsjournalist Mark Mieras gast bij talk over collectieve overprikkeling bij tentoonstelling Prikkel

Vrije tijd

MAARSSEN > Op 5 oktober jl. opende op Doornburgh – buitenplaats voor kunst en wetenschap – de zintuiglijke tentoonstelling Prikkel, waarin kunst, wetenschap en zorg samenkomen. De tentoonstelling is samengesteld door elf kunstenaars en wetenschappers die elk op hun eigen manier een perspectief geven op prikkelverwerking. De makers willen de bezoekers laten ervaren hoe prikkels werken bij zichzelf, de ander of bij neurodivergente mensen die op het autismespectrum zitten of die AD(H)D of dyslexie hebben. En in een breder perspectief: hoe staat prikkelverwerking in relatie tot het grote aantal burn-outklachten? Bij de tentoonstelling organiseren de initiatiefnemers - theatergezelschap Schweigman&, Buitenplaats Doornburgh, de HKU en het UMC Utrecht – een serie semi-interactieve lezingen; Prikkeltalks. In de aanstaande talk is een van de gasten veelgevraagd en -gepubliceerd wetenschapsjournalist en natuurkundige gespecialiseerd in hersenontwikkeling Mark Mieras. Hij gaat tijdens de lezing in op de vraag: “Is onze maatschappij collectief overprikkeld?”. Je bezoekt Prikkeltalk VI met sprekers Mark Mieras en Stefan van Stigchel op vrijdag 3 november om 19:30u los; of in combinatie met een bezoek aan de tentoonstelling Prikkel, die op die dag tot de aanvang van de Prikkeltalk geopend blijft.

Meer informatie en tickets: https://www.buitenplaatsdoornburgh.nl/agenda/prikkel-talk-vi/

Lees meer over de tentoonstelling Prikkel op:

https://www.buitenplaatsdoornburgh.nl/agenda/prikkel/

 

Zijn we collectief overprikkeld?

De afgelopen maanden onderzochten 11 kunstenaars en wetenschappers in residentie op Buitenplaats Doornburgh het fenomeen prikkelverwerking. Zij hielden zich bezig met vragen als “Hoe verwerken ons lichaam en ons brein de miljoenen prikkels die we elke minuut krijgen aangereikt?”, “Hoe werkt dat bij iemand die op het autismespectrum zit, of AD(H)D of dyslexie heeft?” en “Hoe gaan we als maatschappij om met mensen bij wie prikkelverwerking anders werkt dan neurotypische mensen?”. Onherroepelijk volgde daarop de vraag: “Is er een relatie tussen het grote aantal burn-outs en overprikkeling?”. Deze vragen werden vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven verder uitgediept in de serie semi-interactieve lezingen Prikkeltalks. Opnieuw ontmoetten kunst, wetenschap en zorg elkaar, vanuit de overtuiging dat we dusdanig complexe vragen alleen kunnen behandelen, wanneer zij vanuit verschillende domeinen worden benaderd. 

Hoe reageren onze hersenen op prikkels?

Voor Prikkeltalk VI nodigden de programmamakers wetenschapsjournalist en natuurkundige met een specialisatie op het gebied van hersenontwikkeling Mark Mieras uit. Volgens Mieras zijn wij en onze hersenen niet simpelweg het slachtoffer van de vele prikkels om ons heen. Wel worden onze filters geschaad, door de vele informatiebronnen die erin slagen onze aandacht te verkrijgen. Tijdens de Prikkeltalk vertelt Mieras over waar volgens hem de sleutel tegen dit fenomeen ligt. De andere gast is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht Stefan van der Stigchel.  Hij heeft een specialisatie op het gebied van ‘aandacht’. Wat is aandacht, hoe werkt aandacht en waar wordt onze aandacht steeds naartoe getrokken?  Van der Stigchel leidt Prikkeltalk VI  in met een recap van de voorgaande talks en van hoe aandacht en prikkels ook alweer werken, om daarna het gesprek aan te gaan over collectieve overprikkeling met Mieras en de bezoekers.

 

Een leerzame en interactieve avond

Prikkeltalk VI  wordt een leerzame avond met experts en ruimte voor vragen en interactie met het publiek. Voorafgaand aan de Prikkeltalk kan je ook de tentoonstelling Prikkel bezoeken op Buitenplaats Doornburgh. Daar zie en ervaar je werken van elf kunstenaars en wetenschappers die een goede context bieden voor het gesprek.

Afbeelding
Speciaal vervoer voor Sinterklaas naar de Bijenschans Lezersnieuws
Afbeelding
Atelier De Kromme Mijdrecht op reis Lezersnieuws
Afbeelding
Wethouder Ad de Regt (LijstvanderDoes) treedt af per 25 januari 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Koffie & Thee met appeltaart in de Week van de Verbinding in Stichtse Vecht Lezersnieuws
Afbeelding
Hockey MHV JO14-2 kampioen in subtopklasse Sport
Afbeelding
Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend
Afbeelding
Doorrijder ongeluk Harmelen aangehouden, 4-jarig kind gewond Nieuws
Afbeelding
Sint en Piet bezochten ook de ouderen van Maarssen in het Dorpshuis. Lezersnieuws
Afbeelding
Ultiem kerstgevoel in Grote Kerk met Roder Jongenskoor Vrije tijd
Afbeelding
Onafhankelijke clientondersteuning (OCO) in Stichtse Vecht ook in 2024 uitgevoerd door Kwadraad, Leef, Gezinsbuddy en MEE Gemeente
Afbeelding
Autobrand naast woning aan het Sluisje in Vreeland Nieuws
Afbeelding
Taekwon-Do School IN NAE DO KWAN succesvol op 2 toernooien in 1 weekend. Sport
Afbeelding
Resultaten huisdierenpoepactie van ACTA en DierenPark Amersfoort bekend Vrije tijd