Opening Prikkel
Opening Prikkel

Wetenschapsjournalist Mark Mieras gast bij talk over collectieve overprikkeling bij tentoonstelling Prikkel

Vrije tijd

MAARSSEN > Op 5 oktober jl. opende op Doornburgh – buitenplaats voor kunst en wetenschap – de zintuiglijke tentoonstelling Prikkel, waarin kunst, wetenschap en zorg samenkomen. De tentoonstelling is samengesteld door elf kunstenaars en wetenschappers die elk op hun eigen manier een perspectief geven op prikkelverwerking. De makers willen de bezoekers laten ervaren hoe prikkels werken bij zichzelf, de ander of bij neurodivergente mensen die op het autismespectrum zitten of die AD(H)D of dyslexie hebben. En in een breder perspectief: hoe staat prikkelverwerking in relatie tot het grote aantal burn-outklachten? Bij de tentoonstelling organiseren de initiatiefnemers - theatergezelschap Schweigman&, Buitenplaats Doornburgh, de HKU en het UMC Utrecht – een serie semi-interactieve lezingen; Prikkeltalks. In de aanstaande talk is een van de gasten veelgevraagd en -gepubliceerd wetenschapsjournalist en natuurkundige gespecialiseerd in hersenontwikkeling Mark Mieras. Hij gaat tijdens de lezing in op de vraag: “Is onze maatschappij collectief overprikkeld?”. Je bezoekt Prikkeltalk VI met sprekers Mark Mieras en Stefan van Stigchel op vrijdag 3 november om 19:30u los; of in combinatie met een bezoek aan de tentoonstelling Prikkel, die op die dag tot de aanvang van de Prikkeltalk geopend blijft.

Meer informatie en tickets: https://www.buitenplaatsdoornburgh.nl/agenda/prikkel-talk-vi/

Lees meer over de tentoonstelling Prikkel op:

https://www.buitenplaatsdoornburgh.nl/agenda/prikkel/

 

Zijn we collectief overprikkeld?

De afgelopen maanden onderzochten 11 kunstenaars en wetenschappers in residentie op Buitenplaats Doornburgh het fenomeen prikkelverwerking. Zij hielden zich bezig met vragen als “Hoe verwerken ons lichaam en ons brein de miljoenen prikkels die we elke minuut krijgen aangereikt?”, “Hoe werkt dat bij iemand die op het autismespectrum zit, of AD(H)D of dyslexie heeft?” en “Hoe gaan we als maatschappij om met mensen bij wie prikkelverwerking anders werkt dan neurotypische mensen?”. Onherroepelijk volgde daarop de vraag: “Is er een relatie tussen het grote aantal burn-outs en overprikkeling?”. Deze vragen werden vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven verder uitgediept in de serie semi-interactieve lezingen Prikkeltalks. Opnieuw ontmoetten kunst, wetenschap en zorg elkaar, vanuit de overtuiging dat we dusdanig complexe vragen alleen kunnen behandelen, wanneer zij vanuit verschillende domeinen worden benaderd. 

Hoe reageren onze hersenen op prikkels?

Voor Prikkeltalk VI nodigden de programmamakers wetenschapsjournalist en natuurkundige met een specialisatie op het gebied van hersenontwikkeling Mark Mieras uit. Volgens Mieras zijn wij en onze hersenen niet simpelweg het slachtoffer van de vele prikkels om ons heen. Wel worden onze filters geschaad, door de vele informatiebronnen die erin slagen onze aandacht te verkrijgen. Tijdens de Prikkeltalk vertelt Mieras over waar volgens hem de sleutel tegen dit fenomeen ligt. De andere gast is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht Stefan van der Stigchel.  Hij heeft een specialisatie op het gebied van ‘aandacht’. Wat is aandacht, hoe werkt aandacht en waar wordt onze aandacht steeds naartoe getrokken?  Van der Stigchel leidt Prikkeltalk VI  in met een recap van de voorgaande talks en van hoe aandacht en prikkels ook alweer werken, om daarna het gesprek aan te gaan over collectieve overprikkeling met Mieras en de bezoekers.

 

Een leerzame en interactieve avond

Prikkeltalk VI  wordt een leerzame avond met experts en ruimte voor vragen en interactie met het publiek. Voorafgaand aan de Prikkeltalk kan je ook de tentoonstelling Prikkel bezoeken op Buitenplaats Doornburgh. Daar zie en ervaar je werken van elf kunstenaars en wetenschappers die een goede context bieden voor het gesprek.

Afbeelding
Inschrijving 72ste editie Singelloop Utrecht geopend! Sport
Afbeelding
Goed nieuws voor de vleermuis: 5 nieuwe leefplekken rijker in Breukelen Gemeente
Afbeelding
Veel te doen op de Open dag van gemeente Stichtse Vecht, voor jong en oud Gemeente
Afbeelding
Verkeershinder Zuilense Ring (N230) door spoedreparatie Gemeente
Ontwerp Reigerskamp
Wijkpark Maarssenbroek krijgt opknapbeurt Nieuws
Afbeelding
Vleermuiskasten in het Henk van der Griftpark in Breukelen Nieuws
Afbeelding
Vogels hebben naar het zin in het Henk van der Griftpark Lezersnieuws
Afbeelding
Zoektocht naar horecaondernemer voor 't Kikkerfort in Breukelen duurt voort Gemeente
Waterschap AGV
Nieuw gemaal en stuw voor betere waterkwaliteit Hollands Ankeveense Plassen Nieuws
Afbeelding
Nieuwbouw Kockenest van start Nieuws
Afbeelding
Vlag op het dak in de Herenstraat in Breukelen Ondernemend
Afbeelding
Utrechtse gemeenteraad stemt in met invoer betaald parkeren, ook in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens Nieuws
Afbeelding
Start preventieve bestrijding eikenprocessierups in Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Nieuw kinderkoor SOFT swingt in Heilig Hart Kerk Vrije tijd