Afbeelding

Jonge mantelzorgers in debat met beroepskrachten Ovidiu (25): ‘We moeten samen op de bres gaan staan voor jonge mantelzorgers’

Gemeente

REGIO > Op 27 oktober 2021 vond in Nieuwegein een debat plaats tussen jonge mantelzorgers, beroepskrachten en wethouders. Het doel van de bijeenkomst was tweeledig. Zorgen dat beroepskrachten beter begrijpen wat jonge mantelzorgers nodig hebben. En zorgen dat jonge mantelzorgers beter weten waar ze terechtkunnen voor hulp en ondersteuning. De bijeenkomst werd georganiseerd door het Steunpunt Mantelzorg Utrecht, Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein, Steunpunt Mantelzorg Houten, DOCK, Jellinek, Stichting JoU en HandjeHelpen.

In Nederland is 1 op de 4 jongeren een jonge mantelzorger. Dit zijn jongeren tot en met 25 jaar die thuis zorgen voor een ziek familielid. Hun ouder, broer, zus, opa of oma heeft een langdurige ziekte, een lichamelijke of verstandelijke handicap, psychische ziekte of een verslaving.

Tijdens het debat werd duidelijk dat jonge mantelzorgers in hun omgeving vaak maar weinig begrip krijgen voor het feit dat ze thuis extra zorgtaken hebben die tijd en energie kosten. Zelfs op scholen en onder huisartsen is het begrip ‘jonge mantelzorger’ soms nog onbekend. Een jonge mantelzorger: ‘Het zou ons helpen als mentoren weten waarom wij ons huiswerk niet altijd op tijd af kunnen hebben.’ Daarnaast blijkt dat jonge mantelzorgers behoefte hebben aan meer contact met leeftijdsgenoten in dezelfde situatie. Om ervaringen mee te delen, maar vooral om samen ook even te ontspannen.

Naast 11 hulpverleners, 10 jonge mantelzorgers waren ook de wethouders Marieke Schouten (Nieuwegein) en Jan Overweg (Houten) en beleidsmedewerker Jorden van Luxemburg (Utrecht). Zij spraken eensgezind hun bewondering uit voor de aanwezige jonge mantelzorgers en merkten op dat er nog veel werk verzet moet worden om hen de steun te bieden die ze nodig hebben. Ze deden de toezegging om hier in hun beleid meer aandacht aan te schenken.

Het debat, dat op energieke wijze werd geleid door Tim Senders (bekend van onder meer Streetlab en Willem Wever), maakte duidelijk dat alom meer bekendheid moet komen voor de situatie van jonge mantelzorgers. De jonge mantelzorgers die bij het debat aanwezig waren, willen hieraan graag meewerken, bijvoorbeeld door voorlichting te geven op scholen of korte filmpjes te maken voor sociale media.

_________________

Afbeelding
Eerst geloven, dan zien' op prachtige historische locaties door Maarssen32 Vrije tijd
Afbeelding
Grote Clean Up van de Vecht en Kromme Rijn, vrijwilligers pakken zwerfafval aan Nieuws
Het gebied rond de Hindersteinlaan
Omwonenden ingelicht over ontwikkelingen Hindersteinlaan met nieuwe school en appartementen Nieuws
Afbeelding
Open dag dierenweide De Kraal op 25 mei! Lezersnieuws
Afbeelding
Ticketverkoop voor het Europees Kampioenschap softbal vrouwen is gestart! Sport
Afbeelding
9 mei Historische O.P.A. trekkerdag met rondrit door de regio Vrije tijd
1e fase bouwgebied Haarrijn
Werkzaamheden woningbouw Haarrijn gaan van start Nieuws
V.l.n.r. Harry Leemkuil, John Sweerman en John Bulthuis.
John Sweerman Clubkampioen 2024 Biljartvereniging De Meern Sport
impressie snelschaaktoernooi TRIO
Schaakseizoen TRIO nadert ontknoping Sport
Nationale Dodenherdenking.
Domplein.
.
Herdenken & vieren: dit gebeurt er op 4,5 en 7 mei in Utrecht Gemeente
Afbeelding
Video Staalconstructiebedrijf Qumey in de race voor onderscheiding meest actieve leerbedrijf Ondernemend
Afbeelding
Vispassage Haarrijn vernieuwd voor betere voortplantingsreis Nieuws
Afbeelding
Stichtse Vecht heeft nu een relatieplein met deskundigen voor relatieproblemen Nieuws
Afbeelding
Grote filekans Leidsche Rijntunnel op A2 Nieuws