Afbeelding
Owner

Landelijke Rampjaarherdenking van start

Lezersnieuws

WOERDEN >  Komende vrijdag 14 januari gaat in heel Nederland de Nationale Rampjaarherdenking van start. Dan wordt herdacht dat ons land 350 jaar geleden – in het Rampjaar 1672 – werd overvallen door het Franse leger, de Engelse vloot en twee Duitse bisschoppen. 

Door de Oude Hollandse Waterlinie in werking te stellen redde de jonge prins Willem III het land. Het startsein wordt gegeven tijdens een webinar van het Platform Rampjaarherdenking. Exposities en veldslagen ‘Het Rampjaar 1672 leeft nog steeds in Nederland’, zegt Bernt Feis, de voorzitter van het Platform Rampjaarherdenking. ‘In vrijwel alle provincies – van Groningen en Friesland tot Zeeland en Noord-Brabant - vinden activiteiten plaats. Meer dan 90 vestingsteden in Nederland – van Groningen en Zwolle tot Den Bosch en Maastricht – hebben zich bij het Platform aangesloten’, aldus Feis. De activiteiten variëren van herdenkingen en exposities in lokale musea tot concerten en theaterproducties, o.a. van bekende gezelschappen als Opera Spanga, Concerto d’Amsterdam en Camerata Traiectina. Daarnaast zijn er ook allerlei festivals, wandeltochten en manifestaties, waarbij kunstenaars als Daan Roosegaarde en publicisten als Geert Mak zijn betrokken. In enkele plaatsen - Bourtange, Grave en Bodegraven - worden zelfs complete veldslagen nagespeeld. Alle plannen staan te lezen in het 64 pagina’s dikke Programmaboek Rampjaarherdenking . 

Daarbij staat de regio Groene hart centraal, omdat hier de Oude Hollandse Waterlinie liep. Twintig nieuwe publicaties Platform-voorzitter Bernt Feis - voormalig geschiedenisdocent en jarenlang directeur van Stichting Groene Hart – toont zich verrast over de massale belangstelling. In 2022 verschijnen er maar liefst twintig nieuwe boeken over het Rampjaar. Tot voor kort was het beeld dat alleen Zuid-Holland onder het Rampjaar te lijden had; daar werden immers Zwammerdam en Bodegraven uitgemoord. ‘Maar wat we nu zien dat de Friezen, Groningers, Drentenaren en Brabanders hun eigen verhaal over het Rampjaar schrijven’, zegt Feis. ‘Ook in die provincies had de bevolking zwaar te lijden onder het Rampjaar, en de ellende zou hier nog veel langer duren’, aldus Feis. De toegenomen publieke belangstelling blijkt ook uit het grote aantal kinderboeken en stripboeken dat over het Rampjaar verschijnt, o.a. een Bommen Berend stripboek dat alle scholieren in Groningen krijgen. 

Ook de landelijke media pakken het Rampjaar op. In september komt de NPO met een zevendelige docuserie over het Rampjaar. De landelijke Maand van de Geschiedenis in oktober – met honderden deelnemende organisaties - heeft als thema ‘Wat een Ramp’ gekozen. En komend voorjaar staat de Dag van het Kasteel in het teken van het thema ‘Een ramp is van alle tijden’. Heel veel kastelen hebben het Rampjaar niet overleefd… ‘Hopelijk gooit corona bij onze plannen geen roet in het eten’’, verzucht Feis, die vertelt dat deelname van het Platform aan de Vakantiebeurs en de Fiets- en Wandelbeurs helaas is gecancelled. ‘Toch zijn we hoopvol gestemd. In het Rampjaar speelden de waterlinies en vestingsteden een cruciale rol, en daar zijn nog veel sporen van het Rampjaar te vinden zoals de ruïnes van die verwoeste kastelen. Elke Nederlander kan die plekken bezoeken, wandelend per fiets of per boot. Je kunt er een spannend gezinsuitje van maken. Dus herdenk het Rampjaar, ontdek de vestingsteden!’, aldus Feis.

impressie snelschaaktoernooi TRIO
Schaakseizoen TRIO nadert ontknoping Sport
Nationale Dodenherdenking.
Domplein.
.
Herdenken & vieren: dit gebeurt er op 4,5 en 7 mei in Utrecht Gemeente
Afbeelding
Video Staalconstructiebedrijf Qumey in de race voor onderscheiding meest actieve leerbedrijf Ondernemend
Afbeelding
Vispassage Haarrijn vernieuwd voor betere voortplantingsreis Nieuws
Afbeelding
Stichtse Vecht heeft nu een relatieplein met deskundigen voor relatieproblemen Nieuws
Afbeelding
Grote filekans Leidsche Rijntunnel op A2 Nieuws
Winst voor Jens Treur
Jens Treur uit Kockengen verandert van team en kartframe en wint meteen in NK KZ2! Sport
Afbeelding
Kortingsactie fietshelm: provincie Utrecht zet 'm op! Nieuws
Plantjesmarkt Moestuin de Haar
Plantjesmarkt Moestuin de Haar Vrije tijd
Groep 8a tijdens hun dansvoorstelling
OBS Waterrijk bruist tijdens projectafsluiting Carnaval der dieren Lezersnieuws
Afbeelding
Germieco BV neemt Bevanos BV over Ondernemend
Het Startschot bij de opening van de nieuwe Atletiekbaan in ZwanenkampFotobron: Fabrizio Mastracchi Manes
Start Clinic bewust hardloop bij OSM Atletiek Sport
Afbeelding
Inschrijving 72ste editie Singelloop Utrecht geopend! Sport
Afbeelding
Verkeershinder Zuilense Ring (N230) door spoedreparatie Gemeente