Afbeelding

Video Nieuwe trams rijden testritten in Utrecht en Nieuwegein

Nieuws

REGIO > Vanaf 9 december 2020 rijden de nieuwe trams overdag testritten in Utrecht en Nieuwegein. Het trambedrijf van de provincie Utrecht test de werking van de technische systemen op de vernieuwde lijn evenals de rijtijden van de dienstregeling. De trams rijden daarvoor, nog zonder reizigers, tussen haltes Jaarbeursplein en Nieuwegein-Zuid in een beoogde frequentie van 8 ritten per uur per richting.

Vergunning voor testritten overdag

Voor deze testritten overdag is met positief advies van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport een vergunning afgegeven door de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht. Gereden wordt in geconcentreerde testrondes van telkens enkele uren, waarbij gecontroleerd wordt hoe het tramsysteem functioneert wanneer de trams overeenkomstig de dienstregeling over dit deel van de vernieuwde baan rijden. In deze fase worden ook de trambestuurders opgeleid en zijn er voor hen speciale instructieritten om hen bekend te maken met de vernieuwde tramlijn. Bovendien wordt getest hoe het tramverkeer verloopt wanneer er storingen optreden en hoe snel en effectief deze worden verholpen. Het functioneren van alle operationele diensten, inclusief de verkeersleiding, wordt dan op de proef gesteld.

Extra testritten

Deze periode wordt ook gebruikt door het trambedrijf van de provincie en vervoerder U-OV  om indien nodig extra testritten op de dienstregeling te rijden, eventueel hertesten uit te voeren en alle uitkomsten van de testritten te analyseren en te verwerken. De trams moeten vanaf eind december klaar zijn om stabiel en betrouwbaar te kunnen rijden. De uitkomsten van alle testen gebruiken we om dit aan te tonen aan de hand van diverse rapportages over de prestaties van het tramsysteem.   

Hinder

Bewoners langs de trambaan zullen de trams in deze periode vaker zien langskomen. Gereden wordt op de normale baanvaksnelheid die kan oplopen tot maximaal 70 kilometer per uur. Omdat het systeem technisch geheel getest is, zijn de kruisingen van de trambaan in deze fase niet meer beveiligd met verkeersregelaars.

Meer weten? Bekijk de video!

Sinds zomer 2020 is er volop gewerkt aan een vernieuwde regionale tramlijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Maar met het ombouwen van de trambaan en de haltes zijn we er nog niet. Voordat de nieuwe trams met reizigers aan boord kunnen gaan rijden, zijn er nog enkele stappen te zetten. Hoe gaat dat vervolgproces in z’n gang? Welke acties moet het trambedrijf van de provincie Utrecht afronden om de trams veilig en betrouwbaar te kunnen laten rijden? Wat gaat er gebeuren als de vergunning is afgegeven om met de nieuwe trams testritten te rijden overdag? En welke vernieuwde tramlijn gaat als eerste open voor de reizigers? In deze video leggen we in het kort uit waar we nu staan en wat de komende tijd gaat brengen.


Afbeelding
Vispassage Haarrijn vernieuwd voor betere voortplantingsreis Nieuws
Afbeelding
Stichtse Vecht heeft nu een relatieplein met deskundigen voor relatieproblemen Nieuws
Afbeelding
Grote filekans Leidsche Rijntunnel op A2 Nieuws
Winst voor Jens Treur
Jens Treur uit Kockengen verandert van team en kartframe en wint meteen in NK KZ2! Sport
Afbeelding
Kortingsactie fietshelm: provincie Utrecht zet 'm op! Nieuws
Plantjesmarkt Moestuin de Haar
Plantjesmarkt Moestuin de Haar Vrije tijd
Groep 8a tijdens hun dansvoorstelling
OBS Waterrijk bruist tijdens projectafsluiting Carnaval der dieren Lezersnieuws
Afbeelding
Germieco BV neemt Bevanos BV over Ondernemend
Het Startschot bij de opening van de nieuwe Atletiekbaan in ZwanenkampFotobron: Fabrizio Mastracchi Manes
Start Clinic bewust hardloop bij OSM Atletiek Sport
Afbeelding
Inschrijving 72ste editie Singelloop Utrecht geopend! Sport
Afbeelding
Verkeershinder Zuilense Ring (N230) door spoedreparatie Gemeente
 In de goed uitgeruste keuken wordt heel wat lekkers klaargemaakt.
Kookploeg gezocht voor De Mantelmeeuw Lezersnieuws
Afbeelding
Molencruise in het Groene hart met de Zonnebloem Vleuten De Meern Haarzuilens Lezersnieuws
©Ilse Schuurmans
Informatiebijeenkomst Moderne Literatuur van leesclub Senia Lezersnieuws