Afbeelding
Owner

Video Scheiden plastic, blik en pak afval hoeft niet meer thuis in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Bewoners van de wijken Oost, West en Noordwest ontvangen deze week een brief, waarin de gemeente de start aankondigt van de nascheiding van plastic, blik en pak afval. Vanaf 30 september hoeven inwoners van deze wijken hun plastic, blik en pak afval niet meer apart van het restafval te scheiden. De andere Utrechtse wijken volgen daarna; bewoners ontvangen daarover later een informatiebrief. Tot die tijd kunnen zij het plastic, blik en pak afval blijven scheiden.


Door moderne technieken is het nu beter mogelijk om bij de afvalverwerkingsfabrieken het afval te scheiden. Uit onderzoek blijkt dat er dan meer plastic, blik en pak wordt gescheiden en dat de kwaliteit van het materiaal beter is voor hergebruik. “We zien dat de inwoners van Utrecht de afgelopen jaren ontzettend goed hebben meegedaan aan het scheiden van plastic, blik en pak”, zegt wethouder Klaas Verschuure (Circulaire Economie), “Maar de techniek staat niet stil en daarom kan Utrecht nu overstappen op nascheiding voor plastic, blik en pak. Overigens blijven we werken aan de bewustwording van het scheiden van afval en het hergebruik van afvalstoffen. Papier en groente-, fruit- en tuinafval blijven we gescheiden ophalen.”

Inwoners ontvangen een brief waarin staat vanaf wanneer ze plastic, blik en pak afval samen met het restafval mogen weggooien. Ze kunnen dit afval dan naar een ondergrondse container voor restafval brengen. De dichtstbijzijnde ondergrondse container staat op www.mijnafvalwijzer.nl of in de Afvalwijzer-app.

De komende tijd worden de kliko’s voor plastic, blik en pak per wijk opgehaald. Deze kliko’s worden hergebruikt. De ondergrondse containers voor plastic, blik en pak worden op eenvoudige wijze omgevormd voor bijvoorbeeld restafval of oud papier en karton. Medio 2022 moet heel Utrecht zijn overgestapt op nascheiding van plastic, blik en pak.


Achtergrond
Sinds 2015 zamelt Utrecht het plastic, blik en pak afval apart in voor hergebruik. De fabriek waar het Utrechtse afval naar toe gaat (de AVR in Rotterdam) ontwikkelde in 2018 een installatie waarmee het plastic, blik en pak afval uit het restafval wordt gehaald. In 2019 startte de gemeente een onderzoek of meer plastic, blik en pak afval wordt hergebruikt, als het afval door de fabriek wordt gescheiden (nascheiding), in plaats van door de inwoners (bronscheiding).

De resultaten van het onderzoek waren positief. Daarom is besloten om over te gaan tot ‘nascheiding’ van het plastic, blik en pak afval. Kijk voor meer informatie op utrecht.nl/nascheiden.

V.l.n.r. Harry Leemkuil, John Sweerman en John Bulthuis.
John Sweerman Clubkampioen 2024 Biljartvereniging De Meern Sport
impressie snelschaaktoernooi TRIO
Schaakseizoen TRIO nadert ontknoping Sport
Nationale Dodenherdenking.
Domplein.
.
Herdenken & vieren: dit gebeurt er op 4,5 en 7 mei in Utrecht Gemeente
Afbeelding
Video Staalconstructiebedrijf Qumey in de race voor onderscheiding meest actieve leerbedrijf Ondernemend
Afbeelding
Vispassage Haarrijn vernieuwd voor betere voortplantingsreis Nieuws
Afbeelding
Stichtse Vecht heeft nu een relatieplein met deskundigen voor relatieproblemen Nieuws
Afbeelding
Grote filekans Leidsche Rijntunnel op A2 Nieuws
Winst voor Jens Treur
Jens Treur uit Kockengen verandert van team en kartframe en wint meteen in NK KZ2! Sport
Afbeelding
Kortingsactie fietshelm: provincie Utrecht zet 'm op! Nieuws
Plantjesmarkt Moestuin de Haar
Plantjesmarkt Moestuin de Haar Vrije tijd
Groep 8a tijdens hun dansvoorstelling
OBS Waterrijk bruist tijdens projectafsluiting Carnaval der dieren Lezersnieuws
Afbeelding
Germieco BV neemt Bevanos BV over Ondernemend
Het Startschot bij de opening van de nieuwe Atletiekbaan in ZwanenkampFotobron: Fabrizio Mastracchi Manes
Start Clinic bewust hardloop bij OSM Atletiek Sport
Afbeelding
Inschrijving 72ste editie Singelloop Utrecht geopend! Sport