Burgemeester Dijksma (2e van links) wordt bijgepraat over Haarzuilens.
Burgemeester Dijksma (2e van links) wordt bijgepraat over Haarzuilens.

Plezierig bezoek van burgemeester Dijksma aan Haarzuilens

Nieuws

Door Dries van Dijk

HAARZUILENS > Anders, dat was het. Burgemeesters bezoeken Haarzuilens graag. 

Vanuit Vleuten-De Meern: kwamen vroeger Middelweerd en Westra langs. Sinds 2001, de annexatie, werden de bezoeken snel hervat, want Haarzuilens werd opeens het Gallische dorp uit Asterix en Obelix, tegen de Romeinen. Utrecht vergat Haarzuilens op te nemen in de nieuwe plattegrond van de gemeente in de gemeentegids. Een bekend dorpsgenoot werd bij gemeentewerf Tractieweg weggestuurd met de mededeling: ‘Je moet je afval in je eigen gemeente dumpen.’ De rapen waren goed gaar. Anno 2021 is het Gallische verdwenen. De burgemeesters van Utrecht: Annie Brouwer-Korf, Aleid Wolfsen, Jan van Zanen en nu Sharon Dijksma komen de laatste 15 jaar niet langer pleisters plakken: nu een fors litteken bij bewoners in wijk Vleuten-De Meern door het ‘machtsspel’ van de 4 bestuurslagen, inclusief mislukte stadsprovincie, waarbij Vleuten-De Meern als ‘genoegdoening’ aan Utrecht werd geschonken. Iedereen blij, dat deze ontmoeting weer mag. De Haarse inwoners ontvangen Sharon Dijksma met een bloemlezing jonge inwoners, die de organisatiekracht van het dorp weerspiegelen. Marie-José van Vliet en Connie Oostrom van bewonersvereniging Hoor de Haar presenteren Haarzuilens in een power-pointpresentatie aan Sharon Dijksma. Anno 2021 telt het royaal 120-jarige kasteeldorp 84 bedrijfsvestigingen op ruim 500 inwoners. Haarzuilens maakt een forse transitie door. 

De vanzelfsprekende connectie kasteel, baron, dorp, werk, huur, erfpacht is verdwenen. Kasteel en park zitten in een stichting, die grondig aan het restaureren is en met grote evenementen de broek ophoudt. Vrijwilligers, ook uit het dorp, draaien mee. De landerijen zijn grotendeels aan Natuurmonumenten verkocht. Het platteland is verdwenen. Boeren zijn bijna weg, weiland werd recreatiepark en nieuwe bosnatuur. Niet alleen deed de covid de spijkerharde traditie van Haarse Kermis 2 jaar krimpen tot alleen vlagvertoon. Het dorp vreest wel degelijk het oprukkende stedelijke Utrecht en Zuid-Holland. De wijk Haarzicht is plezierig voor de nieuwe bewoners en schoolgangers, maar boezemt ook vrees in. Wordt de as Woerden-Utrecht langs de A2 breed vol gebouwd? Het behoud van de basisschool is wezenlijk voor het dorp. Eigenaar van ‘t Wapen van Haarzuylen Carla van Dommelen verwoordt de vrees van Haarzuilens. De rondwandeling gaat ook langs de Dierenweide met Nynke Hofman. 

Voorzitter Jeroen de Goeij vertelt dat de Kermis Oranje Vereniging nieuwe evenementen gaat houden. Hij en Jos van der Meer, van Emmaus, flankeren met hun 2 meter lengte de ruim anderhalve meter van Sharon Dijksma. Zij is een aandachtig en prettig gesprekspartner. Het is een vrolijk en nuttig bezoek.

Afbeelding
Leidsche Rijn Centrum verrast St. Antonius Ziekenhuis, Voedselbank en Speelgoedbank met Rijntje doeboeken en knuffels Nieuws
Afbeelding
Eetadressen gezocht: nodig vluchtelingen uit de Utrechtse noodopvang uit voor een etentje Nieuws
Afbeelding
Inzameling DE-waardepunten voor Voedselbank Woerden Lezersnieuws
Afbeelding
Het Naardermeer: vakmanschap met de natuur Lezersnieuws
Afbeelding
Pubquiz Règâhs in VLeuten brengt 3.649 euro op voor onderzoek naar kanker Nieuws
Afbeelding
Twee karateka’s Sportschool Yuzyo geslaagd voor hun zwarte band. Sport
Afbeelding
9 december Dialoog bij Resto VanHarte Leidsche Rijn! Lezersnieuws
Afbeelding
Na lange tijd weer open avonden op het VeenLanden College! Ondernemend
Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
Het Ouderenfonds deelt samen met vrijwilligers feestelijke kerstboxen uit aan ouderen in Vleuten/De Meern Nieuws
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Gemeente gunt collectieve warmte- en koudesysteem voor Beursgebied aan Eneco Nieuws
Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend