De broeders Henny Smorenburg en Albert de Groot onthullen het spandoek.
De broeders Henny Smorenburg en Albert de Groot onthullen het spandoek.

Expositie over lesprogramma Verbroederen bij Willibrordschool

Nieuws

Door Frouke Ringenoldus

VLEUTEN > In deze krant van 23 september kon u lezen over het bezoek van de basisschoolleerlingen aan het cultureel erfgoed in Vleuten – Haarzuilens.

Deze excursies maken deel uit van het lesprogramma ‘Verbroederen’ dat de Broederschap heeft laten ontwikkelen. Het lesprogramma bestaat uit meer dan het bezoek aan het cultureel erfgoed. Het is opgebouwd uit drie pijlers: beeldende vorming, sociale vaardigheden en cultureel erfgoed. De eerste school in Vleuten – Haarzuilens die het hele lesprogramma heeft doorlopen, is de Willibrordschool. ‘Normaal wordt een themaperiode afgesloten met een avond voor de ouders. Helaas is dit door corona nu niet mogelijk en heeft de school wat anders bedacht. Er hangt nu aan het hek een spandoek met daarop per groep afbeeldingen van het bezoek aan het cultureel erfgoed, tegelwijsheden over ‘Verbroederen’ en wat de kinderen hebben gemaakt tijdens de lessen beeldende vorming. Op deze manier kan het hele dorp zien wat de kinderen beleefd en gemaakt hebben,’ vertelt directeur Daan Schneider.

Ook is er een spandoek dat laat zien waar de kinderen allemaal geweest zijn. Dit spandoek is afgelopen maandag onthuld door de broeders Henny Smorenburg en Albert de Groot. Albert heeft namens de Broederschap het hele project begeleid en vertelt dat het zo leuk is om te zien hoe het leeft bij alle kinderen en ook bij de ouders. ‘De reacties die we krijgen van de kinderen zijn heel bijzonder. Zo is er een film gemaakt om de kinderen uitleg te geven over het lesprogramma. Het gevolg is dat we op straat herkend worden door de kinderen. Ik sprak zelfs een zeer teleurgesteld jongetje dat ook broeder wil worden maar helaas in Den Haag geboren is. Het is zo leuk om te zien wat we met dit project bereiken,’ aldus Albert. De kinderen die nu in groep 1-2 zitten, hebben aan het einde van de basisschool het hele lesprogramma doorlopen. De school en broeders zijn dan ook heel nieuwsgierig hoe dat allemaal gaat verlopen.

Een aantal groepen van de Kees Valkensteinschool heeft ook al een bezoek gebracht aan het cultureel erfgoed en volgende week zijn de groepen 4 en 5 van deze school aan de beurt. De Torenpleinschool begint binnenkort ook met het project en de kinderen van Haarzicht gaan eind januari op pad. Volgend schooljaar gaan ook de scholen onderling ‘Verbroederen’. Dat wordt gedaan door alle kinderen uit groep 8 van de deelnemende scholen tegelijkertijd de fietstocht te laten rijden. Dit duurt nog even en staat voor april 2023 op het programma.

Nu kunnen alle bewoners alvast een kijkje komen nemen bij de Willibrordschool om te zien hoe het lesprogramma is vormgegeven. De Broederschap van Vleuten bestaat in 2021 550 jaar! Dit jubileumjaar zal onder de titel ‘Verbroedering’ met een aantal festiviteiten worden gevierd, de start was in september. Lees ook meer op www.varnws.nl over de diverse activiteiten voor de inwoners van Vleuten.

Advies voor juiste opleiding en baan.
De weg naar de juiste opleiding en beroepskeuze, advies en coaching van Ton Creemers Ondernemend
THE GPS op het NK in Eemnes
Dansteam Beatz Dance Studio naar het Wereld Kampioenschap Street Dance Sport
Afbeelding
Senioren Leidsche Rijn organiseert een themamiddag Computerveiligheid Gemeente
Afbeelding
Pink Ribbon Soester Wandelweekend populair: al 1.500 inschrijvingen Vrije tijd
Afbeelding
Roodborstje broedt in Vleutense politiehelm Nieuws
Afbeelding
Waterschap start verhogen de Derde Bedijking West in Mijdrecht Nieuws
Afbeelding
Eerst geloven, dan zien' op prachtige historische locaties door Maarssen32 Vrije tijd
Afbeelding
Grote Clean Up van de Vecht en Kromme Rijn, vrijwilligers pakken zwerfafval aan Nieuws
Het gebied rond de Hindersteinlaan
Omwonenden ingelicht over ontwikkelingen Hindersteinlaan met nieuwe school en appartementen Nieuws
Afbeelding
Open dag dierenweide De Kraal op 25 mei! Lezersnieuws
Afbeelding
Ticketverkoop voor het Europees Kampioenschap softbal vrouwen is gestart! Sport
Afbeelding
9 mei Historische O.P.A. trekkerdag met rondrit door de regio Vrije tijd
1e fase bouwgebied Haarrijn
Werkzaamheden woningbouw Haarrijn gaan van start Nieuws
V.l.n.r. Harry Leemkuil, John Sweerman en John Bulthuis.
John Sweerman Clubkampioen 2024 Biljartvereniging De Meern Sport