Afbeelding
Provincie Utrecht

Nieuwe tramhalte voor City Nieuwegein

Nieuws

REGIO > Provincie Utrecht en gemeente Nieuwegein bouwen vanaf januari 2022 in het Stationsgebied City Nieuwegein aan een modern OV knooppunt. Met ruim 460 woningen, dichtbij de winkels van Cityplaza en goed te bereiken voor fietsers en voetgangers. Daarvoor verrijst als eerste een nieuwe tramhalte midden in het stadscentrum van Nieuwegein. In 2025 wordt ook nog een nieuw busstation gebouwd.

Impressie nieuwe tramhalte voor City Nieuwegein, KaiserVR.

De voorbereidende werkzaamheden worden deze maand zichtbaar, wanneer aannemer Dura Vermeer het werkterrein gaat inrichten op de parkeerplaats bij de tijdelijke tramhalte. Om bewoners en winkeliers bij te praten over dit project organiseerden de provincie Utrecht en gemeente Nieuwegein twee informatiebijeenkomsten op 29 en 30 november.

Direct reizen over de gehele tramlijn

De gemeente wil Nieuwegein City levendiger, duurzamer, groener en gezonder maken. Om dit mogelijk te maken wordt het tracé van de trambaan over een lengte van circa 400 meter verplaatst en komt er een moderne tramhalte tussen de plek waar nu nog de oude halte staat en de Zuidstedeweg. Deze nieuwe halte is geschikt voor de nieuwe trams en wordt met een lengte van 75 meter en vanwege de lage instap goed toegankelijk. De nieuwe trams bieden per rit plek aan bijna 500 reizigers. Ook is de halte straks goed te bereiken voor fietsers en voetgangers. Vanaf deze nieuwe halte kunnen reizigers volgend jaar ook over de gehele tramlijn tussen Utrecht Science Park, Nieuwegein en IJsselstein gebruikmaken van het openbaar vervoer. Het verplicht overstappen op tramhalte Jaarbeursplein is daarmee definitief verleden tijd.

Planning en werkzaamheden

Om ruimte vrij te maken voor de nieuwe halte en trambaan worden eerst diverse sloopwerkzaamheden uitgevoerd. Eerder zijn ook al kabels en leidingen onder het spoor verlegd. Behalve aan de trambaan en halte wordt gewerkt aan vernieuwing van de overwegen en krijgt een deel van de Zuidstedeweg een nieuwe asfaltlaag. Op de Zuidstedeweg wordt ook het spoor en wissel van de trambaan vernieuwd.

De aannemer start op 3 januari 2022 met de bouw van het westelijk perron van de nieuwe tramhalte. Vanaf 26 februari rijden er geen trams meer in Nieuwegein en IJsselstein. Dan begint de periode dat de gehele trambaan in het bouwgebied wordt gesloopt. In deze fase bouwt Dura Vermeer de nieuwe trambaan en wordt het werk afgemaakt aan de nieuwe tramhalte. In april-juni worden alle veiligheidssystemen getest en proefritten gereden met de trams. De planning is erop gericht om met ingang van 16 juni 2022 opnieuw de trams te laten rijden met reizigers aan boord. Vervoerder U-OV biedt vervangend busvervoer aan zolang de trams niet rijden in Nieuwegein en IJsselstein.

Uitzending gemist?

Tijdens een interactieve talkshow op 30 november vertelden Guus Govaart (gemeente Nieuwegein), Felix Paleari (provincie Utrecht) en Franke Smidstra (Dura Vermeer) in de studio van NBC Congrescentrum over het hoe en waarom van dit werk, wat bewoners daarvan gaan merken en waar we momenteel staan met de ontwikkeling van het Stationsgebied City Nieuwegein.

Heeft u het gemist, bekijk dan alsnog deze uitzending

Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
Het Ouderenfonds deelt samen met vrijwilligers feestelijke kerstboxen uit aan ouderen in Vleuten/De Meern Nieuws
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Gemeente gunt collectieve warmte- en koudesysteem voor Beursgebied aan Eneco Nieuws
Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend
Afbeelding
Zing mee met De Bazuin tijdens de “Christmas Sing-a-Long 2022” Lezersnieuws
Afbeelding
Utrecht krijgt monument over slavernijverleden in Griftpark Nieuws
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Leidsche Rijn herdenking overleden kinderen Lezersnieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 52 verenigingen uit Utrecht droegen bij aan dit succes Nieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 24 verenigingen uit Woerden droegen bij aan dit succes. Sport
Afbeelding
Proef bij Milieustraat Woerden met hergebruik van ingeleverde spullen bij Circulair Ambachtscentrum Nieuws
Afbeelding
Provincie maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen Nieuws
Afbeelding
De inschrijving voor de 40e IJsselsteinloop is geopend! Sport