Afbeelding

Eendenkooi uit de 17e eeuw ontdekt bij Strijkviertel in De Meern, zaterdag open dag

Nieuws

DE MEERN > Archeologen hebben een eendenkooi ontdekt uit de 17e eeuw in Strijkviertel. Wilt u meer weten over deze bijzondere vondst? Op 4 september is er een open dag en kunt u de opgraving bezoeken. U bent welkom tussen 13.00 en 16.00 uur aan het Oudenrijnsepad.

Onze archeologen doen onderzoek naar een eendenkooi uit de 17e eeuw. Dit doen ze voordat de ontwikkeling van bedrijventerrein Strijkviertel start. Op zondag 4 september kunt u de opgraving van de eendenkooi bezoeken.

Bezoek eendenkooi

In een eendenkooi werden wilde eenden gevangen om op te eten. De resten van de eendenkooi in Strijkviertel konden vanwege de ontwikkeling van het bedrijventerrein Strijkviertel niet in de bodem bewaard blijven. Daarom graven de archeologen hem nu op. De sporen worden nauwkeurig gedocumenteerd en de vondsten worden de komende maanden verder onderzocht.

U kunt de opgraving bezoeken op:

Zondag 4 september13.00 – 16.00 uurOudenrijnsepad, Leidsche Rijn

Bereikbaarheid opgraving op de open dag

Met de fiets of te voet: u kunt uw fiets parkeren bij de toegang van de opgraving langs het Oudenrijnsepad.Met het openbaar vervoer: vanaf bushalte De Meern Strijkviertel-Zuid is het 6 minuten lopen naar de opgraving.Met de auto: parkeren is mogelijk op parkeerplaats Strijkviertel. Vanaf de parkeerplaats is het 7 minuten lopen naar de opgraving.

Eendenkooien in Utrecht

In het westelijk deel van de provincie Utrecht zijn vanaf de 16e eeuw minstens 127 eendenkooien in gebruik geweest. De lager gelegen gebieden in dit deel van de provincie waren niet geschikt voor akkerbouw. Door eendenkooien aan te leggen, was dit drassige landschap toch van economische waarde voor de grondeigenaren. De lage ligging zorgde er bovendien voor dat het water in de kooiplas makkelijk op peil bleef.

Eendenkooien nu

Er zijn nu in Nederland nog ruim 100 eendenkooien. Die zijn er vooral nog om eenden te vangen om ze te ringen voor wetenschappelijk onderzoek. Sommige eendenkooien zijn er alleen nog bewaard voor onderwijsdoelen, als voorbeeld van een oud ambacht. De nog bestaande eendenkooien zijn vaak ook bijzondere natuurgebieden.

Het archeologisch onderzoek in Strijkviertel

Van ongeveer 1.500 eendenkooien in Nederland is bekend waar ze gestaan hebben. Maar het is de eerste keer dat er een eendenkooi wordt opgegraven. We hopen dat het archeologisch onderzoek nog meer informatie geeft over de eendenkooi en inzicht geeft in het leven van de kooiker (eendenvanger/eigenaar van de eendenkooi) in Strijkviertel. Met de informatie uit het onderzoek hopen we ook resten van andere eendenkooien die nog in de grond zitten beter te kunnen bewaren.

Resultaten van het onderzoek kunt u uiteindelijk vinden op onze webpagina Onderzoeksrapporten Archeologie.

Afbeelding
Gijs Wilbrink en Thijs Lijster te gast bij Bazarow Live in Bibliotheek Neude Vrije tijd
Afbeelding
bospercelen dunnen in het Maximapark Vrije tijd
Afbeelding
Minder piekeren, het kan met cursus Minder Piekeren van U-Centraal. Gemeente
Afbeelding
Zing mee in het Stadhuiskoor Vrije tijd
Afbeelding
Interesse in Repair Café Vleuten-De Meern? Inloop 19/2 Lezersnieuws
Afbeelding
Spannende clubkampioenschappen SHV Woerden Sport
Afbeelding
Allround Karateka Lisa Wu mikt op dubbele titel op EK Sport
Afbeelding
Stedin bouwt in 2023 nog sneller als antwoord op de toenemende energievraag, juist in regio Utrecht Nieuws
Afbeelding
HEMA Bisonspoor gaat op de schop Ondernemend
Afbeelding
IVNLezing Invasieve Exoten, er komen er steeds meer Vrije tijd
Afbeelding
Opera op Slot Zuylen 18, 19 en 26 februari Vrije tijd
Afbeelding
Gratis naschoolse Leesclub in Parkwijk start dinsdag 7 februari Lezersnieuws
Afbeelding
Stichting ALS Nederland organiseert tweede ALS Sunrise Walk en acteur Loek Peters loopt mee Lezersnieuws
Afbeelding
Trammelant in De Schalml Lezersnieuws