Afbeelding

Eendenkooi uit de 17e eeuw ontdekt bij Strijkviertel in De Meern, zaterdag open dag

Nieuws

DE MEERN > Archeologen hebben een eendenkooi ontdekt uit de 17e eeuw in Strijkviertel. Wilt u meer weten over deze bijzondere vondst? Op 4 september is er een open dag en kunt u de opgraving bezoeken. U bent welkom tussen 13.00 en 16.00 uur aan het Oudenrijnsepad.

Onze archeologen doen onderzoek naar een eendenkooi uit de 17e eeuw. Dit doen ze voordat de ontwikkeling van bedrijventerrein Strijkviertel start. Op zondag 4 september kunt u de opgraving van de eendenkooi bezoeken.

Bezoek eendenkooi

In een eendenkooi werden wilde eenden gevangen om op te eten. De resten van de eendenkooi in Strijkviertel konden vanwege de ontwikkeling van het bedrijventerrein Strijkviertel niet in de bodem bewaard blijven. Daarom graven de archeologen hem nu op. De sporen worden nauwkeurig gedocumenteerd en de vondsten worden de komende maanden verder onderzocht.

U kunt de opgraving bezoeken op:

Zondag 4 september13.00 – 16.00 uurOudenrijnsepad, Leidsche Rijn

Bereikbaarheid opgraving op de open dag

Met de fiets of te voet: u kunt uw fiets parkeren bij de toegang van de opgraving langs het Oudenrijnsepad.Met het openbaar vervoer: vanaf bushalte De Meern Strijkviertel-Zuid is het 6 minuten lopen naar de opgraving.Met de auto: parkeren is mogelijk op parkeerplaats Strijkviertel. Vanaf de parkeerplaats is het 7 minuten lopen naar de opgraving.

Eendenkooien in Utrecht

In het westelijk deel van de provincie Utrecht zijn vanaf de 16e eeuw minstens 127 eendenkooien in gebruik geweest. De lager gelegen gebieden in dit deel van de provincie waren niet geschikt voor akkerbouw. Door eendenkooien aan te leggen, was dit drassige landschap toch van economische waarde voor de grondeigenaren. De lage ligging zorgde er bovendien voor dat het water in de kooiplas makkelijk op peil bleef.

Eendenkooien nu

Er zijn nu in Nederland nog ruim 100 eendenkooien. Die zijn er vooral nog om eenden te vangen om ze te ringen voor wetenschappelijk onderzoek. Sommige eendenkooien zijn er alleen nog bewaard voor onderwijsdoelen, als voorbeeld van een oud ambacht. De nog bestaande eendenkooien zijn vaak ook bijzondere natuurgebieden.

Het archeologisch onderzoek in Strijkviertel

Van ongeveer 1.500 eendenkooien in Nederland is bekend waar ze gestaan hebben. Maar het is de eerste keer dat er een eendenkooi wordt opgegraven. We hopen dat het archeologisch onderzoek nog meer informatie geeft over de eendenkooi en inzicht geeft in het leven van de kooiker (eendenvanger/eigenaar van de eendenkooi) in Strijkviertel. Met de informatie uit het onderzoek hopen we ook resten van andere eendenkooien die nog in de grond zitten beter te kunnen bewaren.

Resultaten van het onderzoek kunt u uiteindelijk vinden op onze webpagina Onderzoeksrapporten Archeologie.

Afbeelding
Gemeente wil dat Demmerikse brug een beweegbare brug blijft Nieuws
Afbeelding
Vleuten en De Meern helemaal opgeschoond! Nieuws
Afbeelding
Vechtstreek-in-Beweging Loop rond de Maarsseveense Plassen Sport
Afbeelding
Sponsordag voor Het Longfonds bij Anytime Fitness Maarssen Ondernemend
Afbeelding
Prachtige blauwborst is weer terug in de Groene Jonker, reis van 3000 kilometer Lezersnieuws
Afbeelding
Fletiomare D30-1 zoekt nieuwe speelsters voor hockeyteam Sport
Afbeelding
Denk mee over het ontwerp Berlijnplein Nieuws
Afbeelding
Prezo-Keurmerk voor Johannes Hospitium Vleuten Ondernemend
Afbeelding
Successen voor OKV Turnsters Sport
Afbeelding
Minister Kuipers op werkbezoek in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde Ondernemend
Afbeelding
Minister Kuipers op werkbezoek in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde Nieuws
Afbeelding
Jesus Christ Superstar in Harmelen Vrije tijd
Afbeelding
Een fietsenrek bij u voor de deur in Utrecht Gemeente
Afbeelding
Rondleiding buitenplaatsen in historisch Maarssen Vrije tijd