Afbeelding
Provincie Utrecht

Informateurs adviseren nieuwe coalitie met GroenLinks, VVD, D66, CDA en PvdA in Utrecht

Nieuws

REGIO > Een coalitie met GroenLinks, VVD, D66, CDA en PvdA biedt goede kansen voor een nieuw provinciebestuur. Dat adviseren informateurs Cees van Eijk en Floor Vermeulen die morgen hun verslag  externe linkpresenteren aan Provinciale Staten. Iedere partij levert voor dit potentiële college van Gedeputeerde Staten een eigen gedeputeerde.  

De informateurs schrijven in hun verslag in te zetten op een eenduidig coalitieakkoord op hoofdlijnen, waarbij op cruciale onderwerpen concrete afspraken worden vastgelegd. Het akkoord moet gericht zijn op samenwerking met Provinciale Staten en de samenleving.

Kleine meerderheid

De beoogde coalitie heeft een meerderheid van 25 zetels van de 49 zetels. Dit zorgt ervoor dat een mogelijk college straks de gehele Provinciale Staten betrekken bij de belangrijkste opgaven, zodat een breder gedragen beleid en uitvoering mogelijk wordt.

De informateurs stellen voor om zo snel mogelijk met deze vijf partijen duidelijkheid te geven over het formatieproces, waarbij gestreefd wordt naar het bieden van een actieve inbreng door alle fracties in Provinciale Staten. Na afloop van dat proces is er ook ruimte om inwoners, gemeenten, waterschappen en andere organisaties hierbij te betrekken. 

Verslag en presentatie

De presentatie van het verslag door de informateurs is naar verwachting op woensdag 31 mei om 16:00, aansluitend aan de Provinciale Statenvergadering die gepland staat. Als Provinciale Staten akkoord zijn met het advies kunnen de onderhandelingen voor de formatie, waarbij op inhoud tussen partijen afspraken worden gemaakt, starten. 

Deze bijeenkomst is openbaar en te volgen vanaf de publieke tribune in de Statenzaal en online via een livestream  externe link. Het advies en de gespreksverslagen kun je daar ook teruglezen.

Afbeelding
Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht Sport
Afbeelding
Tentoonstelling Geloof in Beeldhouwkunst René van Seumeren 1923-1989 in Vechtstreekmuseum Vrije tijd
Afbeelding
25 jaar cultuur in 25 jaar Leidsche Rijn met optredens, gasten, muziek, filmpjes en cultquiz Nieuws
Afbeelding
Jeugdweekend Koninklijke Biltse Harmonie / Muziekvereniging De Bazuin / Muziekvereniging Aurora op het Jeugdjournaal Lezersnieuws
Afbeelding
Kindcentrum Haarzicht op bezoek bij de broederschap Lezersnieuws
Afbeelding
Alles voor het slapen bij de Matrassenstad Ondernemend
Afbeelding
Leerlingen van obs Vleuterweide tonen trots hun nieuwe uitdagende schoolgebouw en plein Nieuws
Afbeelding
Extra Actie op de Yaris Cross bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend
Afbeelding
Smullen van poffertjes bij de poffertjeskraam Ondernemend
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Provinciale Staten doen zondag mee met Singelloop in Utrecht Sport
Afbeelding
Provinciale Staten bezoeken oude kaasfabriek en TechnoHUB in Woerden Nieuws
Afbeelding
Concert Torenkerkplein in Vleuten van Vrouwenkoor en Muziekensemble Passieprojecten o.l.v. Madeleine Ingen Housz Vrije tijd
Afbeelding
Delegatie FC Utrecht komt naar het Minkema College Lezersnieuws