Afbeelding

The Passion in Leidsche Rijn: speciaal en indrukwekkend schouwspel

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > De tweede editie van de lokale variant van the Passion in Leidsche Rijn Centrum is een feit. Het verhaal van Jezus uit de Bijbel werd op het Berlijnplein vertolkt in liedjes die we kennen uit de landelijke the Passion door een band van Leidsche Rijn-bodem: Invited. En het werd verteld door Rick Willemsen, lid van Toneelvereniging De Meern. Er kwamen zo’n 400 mensen op het event in de avond af.

Overdag was het kruis op het Brusselplein te vinden. Winkelende voorbijgangers stonden even stil bij het kruis voor een meditatief moment, maakten een praatje met een van de vrijwilligers of pakten een biologisch afbreekbare ballon in de vorm van een hart aan. “Het verhaal van Jezus en het kruis is een verhaal van onvoorwaardelijke liefde, vandaar de hartjes-ballonnen”, legt Gienke Boersma van de organisatie uit. “Ook deze dag merkten we weer dat mensen het fijn vinden om met ons te delen waar ze aan denken als ze het kruis zien. Voor de een is dat bijvoorbeeld het verlies van een gezinslid, voor de ander een moeilijke periode door een breuk in een relatie.”

Bijzondere processie

The Passion zorgde voor verbinding en ontmoeting. Meer dan 200 mensen liepen mee met de bijzondere processie van het Brusselplein naar het Berlijnplein. Het kruis werd gedragen door ouderen en jongeren. Eenmaal aangekomen bij het Berlijnplein vertelde Rick Willemsen ‘het verhaal van Jezus die liefde gaf en hoop bracht op de wereld’. Afgewisseld met liedjes als ‘Iedereen is van de wereld’, ‘Sorry’ en ‘Zwart wit’ werden de bezoekers door het eeuwenoude paasverhaal heen geloodst, alsof het pasgeleden nog was gebeurd. ‘Heel speciaal om het paasverhaal hier te beleven, vindt een van de bezoekers.

Jezus’ hoop: sterker dan de dood

Er volgt een indrukwekkend moment als Jezus sterft: de lichten doven en de muziek is stil. Na tientallen seconden valt de zangeres – zijnde Maria – in met het krachtige lied ‘Laat me nu toch niet alleen’. Verteller Rick Willemsen zegt dat het hier niet bij bleef. “Jezus’ hoop was sterker dan de dood. Hij stond op uit de dood en zo kon Jezus’ liefde doorgaan.”

Oproep tot meer verdraagzaamheid

De verteller vraagt zich af hoe de wereld eruitziet met meer van Jezus’ compassie. “Wat gebeurt er als we meer kijken naar wat we nodig hebben in plaats van wíllen hebben? Vragen we dan nog de hoofdprijs aan starters op de woningmarkt. Is er dan ruzie nodig? Oorlog over land?” Willemsen roept op tot meer verdraagzaamheid. “Laten we kijken naar de mens achter elk verhaal, sla je arm om de schouder van een ander, geef complimenten, ga op bezoek bij eenzamen. Met elkaar kunnen we de wereld een stukje beter maken.”

Samenwerking van kerken

De organisatie van the Passion Leidsche Rijn ligt in handen van een samenwerking van kerken uit Leidsche Rijn. Ook het Leger des Heils was dit jaar aangesloten. Sponsoring door lokale ondernemers en het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht maakten de organisatie financieel mogelijk. Op Witte Donderdag (dit jaar op 28 maart) is de nationale the Passion op televisie, live vanuit Zeist.

Meer informatie over the Passion Leidsche Rijn of Pasen in de kerken van Leidsche Rijn is te vinden via www.vinexplore.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Olie in Haarrijnseplas in Utrecht opgeruimd Nieuws
Ruime keus in badkamers.
Revolution Bath n Tiles voor de beste keus in badkamers Ondernemend
Talin, Mustafa en Nout.
Buurtcentrum Terwijde na verbouwing weer officieel geopend Nieuws
Julien van Stokkem Chef-kok en eigenaar van Balijepark.
Feestelijke voordeelmaand bij restaurant Balijepark Ondernemend
Vrolijke gezichten bij de Mantelmeeuw-kraam op de markt
Bouw mee aan De Mantelmeeuw met nieuwe tegeltjes Lezersnieuws
Afbeelding
4,9 miljoen euro voor restauratie 19 rijksmonumenten met slot Zuylen en toren bij kasteel Nijenrode Nieuws
Leden C.V. De Kwakbollen
Carnavalsvereniging De Kwakbollen uit Harmelen doen mee aan 'Te land, ter zee en in de Lucht' Nieuws
Afbeelding
De jongens jo14-5 van PVCV zijn kampioen Sport
Afbeelding
Inschrijving Kindervakantieweek Vleuten - Haarzuilens "VOVH on the Beach" Vrije tijd
Afbeelding
Torenpleinschool schenkt sponsorgeld aan Villa Expert Care Lezersnieuws
Afbeelding
Paus Adrianus VI eindelijk thuis in Utrecht Nieuws
 Zo’n 60 experts die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Prolock kijken toe hoe het eerste scherm de grond in gaat
Eerste kunststof filterscherm de Lekdijk in Nieuws
Afbeelding
Aantal weidevogels in werkgebied BoerenNatuur Rijn, Vecht & Venen blijft groeien! Nieuws
Afbeelding
Jaarmarkt Mijdrecht Vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni Ondernemend