Afbeelding

Britpop-iconen Suede in april naar Utrecht

Vrije tijd

UTRECHT > TivoliVredenburg verwelkomt - onder vanzelfsprekend voorbehoud - op vrijdag 16 april het Britse Suede. Deze band geldt als één van de Britpop-iconen van de jaren ‘90 en brak door met haar titelloze debuutalbum. Derde langspeler Coming Up uit 1996 werd ontvangen als meesterwerk en deze plaat komt het gezelschap rondom zanger Brett Anderson integraal uitvoeren.

1989: Lubbers-III, Beatrix en Gerard Joling

Suede wordt opgericht in 1989 door zanger Brett Anderson en Mat Osman. Het is het jaar dat in Nederland de PTT wordt geprivatiseerd, de FIOD een inval doet bij FC Groningen en het kabinet Lubbers-III beëdigd wordt door koningin Beatrix. Een andere tijd, waarin social media niet bestaan, contact met verzekeraar, belasting en energieleverancier voornamelijk via de post verloopt en Gerard Joling een nummer 1-hit scoort met No More Bolero’s.

Opkomst van de Britpop in de 90’s

Van een geheel andere orde is Suede, dat vanuit Londen werkte aan haar sound. Britpop is de verzamelnaam van de golf bands uit het Verenigd Koninkrijk die wereldwijd succesvol waren zoals Oasis, Blur en Pulp. Een genre is het niet. Suede onderscheidde zich door de markante, nasale zang van Anderson en de lichtvoetige ritmes en pakkende gitaar-hooks. De Britpop vormde de Engelse evenknie van, én het antwoord op de Amerikaanse grunge: eveneens no-nonsense, dwars en eigenzinnig, onder een vlag die allerminst de lading dekt.

Coming Up: unaniem lovende pers

Waar Oasis qua invloeden vooral terugviel op The Beatles, Blur qua sound altijd onvoorspelbaar uit de hoek kwam en Radiohead een gruiziger gitaargeluid produceerde, sloeg Suede de theatrale en bombastische weg in. Ook uiterlijk was de band een vreemde eend in de bijt: de leden leken eerder op muzikanten van Roxy Music of Depêche Mode dan op hun vaak sjofel geklede collega’s. Het tweede album Dog Man Star werd juichend ontvangen en de pers was unaniem om bij plaat nummer drie die scheepsrecht betekende, met de nog voorzichtige titel Coming Up. Nummers als ‘Trash’, ‘Beautiful Ones’, ‘Saturday Night’, ‘Lazy’ en ‘Filmstar’ gingen erin als koek, op de radio en tijdens concerten en festivals.

Integrale uitvoerin

Het integraal uitvoeren van een legendarisch album is hip, gezien de bands van weleer die dit steeds vaker doen. Na het uit elkaar gaan in 2003 vierden de Londenaren in 2010 hun reünie in de Royal Albert Hall. Op 16 april is er de show in Utrecht. IJs en weder dienende natuurlijk, door de bekende omstandigheden. Zo kreeg het langverwachte concert van De Jeugd Van Tegenwoordig ook al een nieuwe datum. Maar uitgaande van het beste geval, zijn de tickets verkrijgbaar via de website van TivoliVredenburg.

Advies voor juiste opleiding en baan.
De weg naar de juiste opleiding en beroepskeuze, advies en coaching van Ton Creemers Ondernemend
THE GPS op het NK in Eemnes
Dansteam Beatz Dance Studio naar het Wereld Kampioenschap Street Dance Sport
Afbeelding
Senioren Leidsche Rijn organiseert een themamiddag Computerveiligheid Gemeente
Afbeelding
Pink Ribbon Soester Wandelweekend populair: al 1.500 inschrijvingen Vrije tijd
Afbeelding
Roodborstje broedt in Vleutense politiehelm Nieuws
Afbeelding
Waterschap start verhogen de Derde Bedijking West in Mijdrecht Nieuws
Afbeelding
Eerst geloven, dan zien' op prachtige historische locaties door Maarssen32 Vrije tijd
Afbeelding
Grote Clean Up van de Vecht en Kromme Rijn, vrijwilligers pakken zwerfafval aan Nieuws
Het gebied rond de Hindersteinlaan
Omwonenden ingelicht over ontwikkelingen Hindersteinlaan met nieuwe school en appartementen Nieuws
Afbeelding
Open dag dierenweide De Kraal op 25 mei! Lezersnieuws
Afbeelding
Ticketverkoop voor het Europees Kampioenschap softbal vrouwen is gestart! Sport
Afbeelding
9 mei Historische O.P.A. trekkerdag met rondrit door de regio Vrije tijd
1e fase bouwgebied Haarrijn
Werkzaamheden woningbouw Haarrijn gaan van start Nieuws
V.l.n.r. Harry Leemkuil, John Sweerman en John Bulthuis.
John Sweerman Clubkampioen 2024 Biljartvereniging De Meern Sport