Afbeelding

Nieuw bij Kasteel de Haar: ‘Park vol verhalen’

Vrije tijd

HAARZUILENS > Kasteel de Haar introduceert dit voorjaar met trots de parkrondleiding ‘Park vol verhalen’, een begeleide rondleiding door het uitgestrekte park en de stijltuinen van het kasteel. Een enthousiaste gids neemt bezoekers mee langs de highlights in het park en deelt alle verhalen die hierachter schuilgaan.

Het kasteelpark leent zich niet alleen uitstekend voor een uitgebreide wandeling, het vertelt ook een deel van de geschiedenis van Kasteel de Haar en haar voormalige bewoners, de familie Van Zuylen van Nijevelt. Reden voor Kasteel de Haar om deze verhalen te delen met haar bezoekers. 

Duik in de geschiedenis

De rondleiding vertelt hoe het fortuin van baron Etienne van Zuylen van Nijevelt en zijn echtgenote Hélène de Rothschild de droom van de herbouw van Kasteel de Haar mogelijk maakte, waarom en hoe het dorp Haarzuilens verplaatst is en hoe er in korte tijd een volgroeid bos ontstond.

Daarnaast voert de rondleiding langs bijzondere plekken zoals de Rozentuin, met maar liefst 80 verschillende soorten rozen, de Romeinse tuin en de Kruisvijver. Maar ook langs meer verscholen plekken als het ‘Kattepad’ en het ‘Kabouterdorp’. 

Tot slot komt de route langs verschillende monumenten die verwijzen naar het tragische verhaal van Hélin van Zuylen van Nijevelt, de zoon van baron Etienne en zijn vrouw. Allemaal puzzelstukjes die de intrigerende geschiedenis van Kasteel de Haar tot leven brengen. 

Imponerend landschapspark

Kasteel de Haar werd in de late 19e eeuw in neogotische stijl herbouwd op de resten van een middeleeuws kasteel en voorzien van alle, voor die tijd, moderne gemakken en luxe. Het omringende park en de tuinen moesten minstens zo imponerend worden als het kasteel. Baron Van Zuylen van Nijevelt schakelde hiervoor in 1895 de bekende tuinarchitect Hendrik Copijn in, die een romantisch landschapspark met wandelpaadjes, slingerende waterpartijen en kleurige stijltuinen ontwierp.

Elke zondagmiddag te boeken

De rondleiding ‘Park vol verhalen’ is vanaf 3 maart elke zondagmiddag te boeken om 12.00 en 14.00 uur voor max. 15 personen. De rondleiding is Nederlandstalig en duurt 1 tot 1,5 uur. Met een ticket voor de parkrondleiding hebben bezoekers toegang tot het park, dat voor of na de rondleiding op eigen gelegenheid verder te ontdekken is. Ga voor tickets naar: kasteeldehaar.nl/tickets.  

Over Kasteel de Haar
Kasteel de Haar in het Utrechtse Haarzuilens is het grootste kasteel van Nederland. Het van oorsprong middeleeuwse kasteel kenmerkt zich door de rijke en extravagante geschiedenis
van de adellijke familie van Zuylen in de 20ste eeuw. Tegenwoordig dagelijks geopend als museum. Voor meer informatie over de geschiedenis van het kasteel, de familie en de bezoekmogelijkheden gaat u naar kasteeldehaar.nl.

 
Monique Becking van Platvorm Vrij Parkeren overhandigt 1200e poster aan CDA-fractie
CDA Utrecht steunt Platform Vrij Parkeren Nieuws
Afbeelding
Kindertriathlon Leidsche Rijn zoekt vrijwilligers Sport
Afbeelding
Denk mee over wonen in Utrecht, nu en in de toekomst Nieuws
Afbeelding
Utrecht op zoek naar extra plekken voor asielzoekers door Spreidingswet Nieuws
Afbeelding
Winnaars 1e Doublette toernooi Henk Koet en Frans de Wide. Sport
Gezellig samen lunchen met gasten van de zonnebloem Harmelen
Gezellig uitje Zonnebloem Harmelen naar tuincentrum Intratuin Lezersnieuws
Afbeelding
Onderzoek naar meer groen, voorzieningen en woningen aan Graadt van Roggenweg Nieuws
De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht maakt kans op landskampioenschap
Vijfde finale in drie jaar voor volleybalsters De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht Sport
Afbeelding
Afvallen met injecties: doorbraak op het gebied van gewichtsverlies Ondernemend
Afbeelding
Onderzoek Rekenkamer Veel stembureaus in stad Utrecht niet of zeer moeilijk toegankelijk Nieuws
Afbeelding
Vrijheidswandelingen, verhalen van verzet, kleindochters Wolter Heukels en Bevrijdingsfestival in Bibliotheek Neude Nieuws
De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws