Directeur Marjan Minnesma van Urgenda bij brug Oude Rijn bij Woerden. Te snel gelopen, even wachten op wethouder Tymon de Weger.
Directeur Marjan Minnesma van Urgenda bij brug Oude Rijn bij Woerden. Te snel gelopen, even wachten op wethouder Tymon de Weger.

Warme wandeling voor duurzaam klimaat

Nieuws

Door Dries van Dijk

LEIDSCHE RIJN > Niet ver van de sluis in Harmelen staat een 88-jarige inwoner voor zijn huis aan de Oude Rijn. ‘Ah, ‘k had er van gehoord, maar ‘k ben verrast, dat ze hier langs over het smalle jaagpad lopen.’ Nuttig? ‘We moeten meer doen! En vooral veel minder rotzooi kopen.’ Hij kijkt de ruim 200 wandelaars van Urgenda na. ‘Schiet maar op, je haalt ze anders nooit meer in.’

De Urgenda-groep voor een duurzame wereld houdt er stevig de pas in. Moet ook, als je de Klimaattop in Glasgow eind deze week wil halen. Deze weekdag staat Utrecht – Woerden op het programma, een wandeling van 20 kilometer. Gemiddeld lopen zo’n 3 à 400 mensen per dag mee, de slotdag tussen Gouda en Nederlandse finish in Rotterdam telt het gemiddelde van deze tocht, 25 kilometer en een bovengemiddeld bijna 500 deelnemers. Vandaag is de afstand kort en wordt de groep ’s ochtends en af en toe ’s middags geteisterd door striemende wind en regen. Wellicht drukt dat het aantal. Deze week reist een groep van 60 mensen met de trein naar Edinburgh en loop in 4 dagen met dagmarsen van ruim 25 kilometer naar de start van de Klimaattop in Glasgow.

De groep bestaat uit een kern van gedreven klimaatcritici en getrainde actievoerders, die de hand niet omdraaien voor 25 of 30 dagelijkse kilometer. Daarnaast sluiten uit de omgeving ‘dagjesmensen’ aan, die een of twee dagen meelopen. Kinderen, grootouders, stellen, jong, oud, van diverse achtergrond, het is een warme, gezellige en ongelooflijk ‘brave’ groep, die alleen af en toe vinnige discussies aangaat. Vooral met

elkaar. En nijdig kijkt, wanneer automobilisten of transportfietsen de groep wild willen doorkruisen. De organisatie wekt vertrouwen: het is veilig, het tijdschema is ‘rete’ strak; de sfeer blijft heerlijk ontspannen. Van de omgeving tussen Leidsche Rijn, Harmelen en Woerden wordt volop genoten, al ‘is hier wel wat weinig natuur.’ (!). De tocht vanaf Eemshaven bij Delfzijl liep dwars door de prachtige landschappen van de oostelijke/noordelijke provincies.

Alle dagen omarmt het wandelkorps duurzame initiatieven. Wethouder Lotte van Hooijdonk verwelkomt de groep in de vroege ochtend op de trappen van Stadhuis en trein/busstation Utrecht. In Lombok pitst Robin Berg over ‘We Drive Solar’. Een inclusief alternatief energiesysteem, waarbij auto-accu’s zonne-energie van huisdaken laden, maar in tijden van Wind- en Zonne schaarste ook weer aan het huishouden terug kunnen leveren.

In Woerden zorgen wethouder Lidl voor een warm slot. De nieuwe supermarkt wordt energie-neutraal gerund en is duurzaam gebouwd. Op verzoek van Urgenda licht Lidle dit helder toe. In Almere gaat de supergrutter een stap verder: het gebouw wordt volledig recyclebaar gebouwd met een zo duurzaam mogelijk assortiment, dat ook duurzaam wordt geleverd.

Afbeelding
22 miljoen voor woningen Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard Nieuws
Afbeelding
Woonadviseur helpt Utrechtse 55plussers bij passend wonen Nieuws
Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws