Afbeelding
Gemeente Utrecht

Eerste bijenburcht in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Utrecht opende  woensdag 23 maart de eerste bijenburcht van de stad. De meterslange burcht van leemhoudend zand en boomstammen biedt plek aan verschillende soorten bijen. Wethouder Lot van Hooijdonk (groen en dierenwelzijn) opende de burcht samen met kinderen van de nabijgelegen buitenschoolse opvang. 

  Waarom een bijenburcht? 

Utrecht zet zich bijzonder in om van de gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen. Dit jaar maken we op meerdere plekken in de stad bijenburchten. Een bijenburcht is een bijenhotel in de grond. Zo’n 80% van de wilde bijen nestelt in de grond. Deze bijen helpen we graag een handje door ondergrondse bijenburchten te creëren. Een bijenburcht is een goede en creatieve manier om bij te dragen aan het leefgebied van de wilde bij. 

Wat is een bijenburcht? 

De bijenburcht bij de Stadstuin Kanaalweg bestaat onder andere uit leemhoudend zand en boomstammen en heeft de vorm van een halve maan. De burcht staat met de opening gericht op het zuiden en heeft allerlei steilwanden in verschillende steilheden. Voor elke bijensoort wat wils. In Utrecht leven ongeveer 127 soorten wilde bijen, ook zeldzame soorten. Wethouder Lot van Hooijdonk: “De bijenburcht is een hele mooie aanvulling op alles wat we al doen om wilde bijen plek te bieden in Utrecht. Zo hebben we bijenhotels, ‘bloemrijk’ maaibeleid en groene bushokjes. Die leveren allemaal een bijdrage aan meer insecten in de stad.” 

  

Maak zelf een minibijenburcht
Vanaf woensdag 23 maart kan iedereen die zelf wat voor grondnestelende bijen wil doen, een minibijenburcht maken voor in de tuin of op het balkon. Hiervoor kunnen inwoners bij elke stadsboerderij van Utrecht Natuurlijk met een eigen kistje, bak of pot, gratis leemhoudend zand en de instructie komen ophalen. Meer informatie hierover is te vinden op: www.utrechtnatuurlijk.nl/wildebij

  

Bijvriendelijke gemeente
In 2020 werd de gemeente Utrecht uitgeroepen tot de meest bijvriendelijke gemeente van Nederland. Utrecht kreeg verschillende prijzen, waaronder een gratis advies door bureau TAUW. Zij ontwikkelden een handleiding voor het maken van een bijenburcht. Deze handleiding wordt gebruikt om grotere bijenburchten te maken. Een aantal andere gemeenten gaf al aan ook bijenburchten te willen aanleggen met deze handleiding. Bijenburchten zijn een initiatief van de gemeente Utrecht, Utrecht Natuurlijk, de BijenhoudersVereniging Utrecht e.o. en TAUW. Het werd mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van de Nationale Bijenstrategie. 

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws