Ingezonden brief over corona: Het is niet meer te begrijpen...
Lezersnieuws IngezondenIngezonden brief
BREUKELEN > Over de corona maatregelen die genomen zijn waar het de horeca betreft, heb ik me nog niet eerder over uitgelaten. Maar het wordt voor mij nu ook allemaal heel schimmig. Sowieso begreep ik in eerste plaats al niet waarom de overheid niet een onderscheid heeft gemaakt tussen cafés en restaurants (incl. de eetcafés).
Maar ik dacht: “oké, solidair zijn, dit duurt maar even”.
Wat inmiddels duidelijk is geworden dat van de 42 procent van de besmettingen waarvan bekend is waar die werden opgelopen, er slechts 1,6 procent plaats heeft gevonden in de horeca. En over welke horeca hebben we het dan? Even om duidelijk te schetsen; bij ons in het restaurant valt niet iedereen over elkaar heen om elkaar te zoenen en te knuffelen. Ook de polonaise lijkt mij niet een gebruik welke je, in welk willekeurig restaurant dan ook, tegen zal komen. Restaurants hebben doorgaans geen bar waaraan gezeten wordt. Eetcafés hebben deze meestal wel maar kunnen deze sluiten, als ze dat al niet gedaan hadden. Iedereen zit aan tafel, zoals afgesproken.
Restauranteigenaren hebben massaal gehoor gegeven om de voorgeschreven maatregelen in acht te nemen, tafels verplaatsen, ruimte creëren, schermen plaatsen, enzovoort. Met het vertrouwen dat er dan nog enigszins ‘normaal’ gewerkt kan worden.
Restaurantgasten zitten over de avond genomen aan een eigen tafel op dezelfde plek. Wellicht een enkele keer even opstaan voor een pitstop in de toiletruimte. Misschien gebeurt het een keer dat je een bekende aanwezige gast begroet maar daar blijft het contact met de buitenwereld dan wel bij.
Met stomme verbazing hebben we allemaal naar de tv beelden gekeken van verschillende cafés waarbinnen er volop gefeest werd, nog even los voordat de deur op slot gaat. Bij sommige uitbaters, gasten en veeldrinkers zit er dus blijkbaar een steekje los en een deel van de jongeren neemt het allemaal niet zo nauw. En daarom staan wij nu, de ondernemers met hun personeel, in een lege zaak. Gesloten, omdat de besmettingen weer de pan uit stegen.
Voor de duidelijkheid, ik ben zeker niet tegen maatregelen om de corona pandemie de kop in te drukken. Ik spreek denk ik, als ik dat al zou mogen, namens het overgrote deel van horecaondernemers. Ik ben ook niet van de samenzweringstheorieën. Echter de maatregelen moeten wel door ons allemaal gedragen worden, we willen het wel begrijpen.
“Oké, solidair zijn, het komt allemaal weer goed, we gaan ergens tweede week december weer open. Dat moet lukken!”
Nu hoor ik steeds een hardnekkig luider wordend geluid; Horeca misschien pas open in het nieuwe jaar…2021.
Nou… dat gaan we niet langer trekken, ik bedoel de redelijkheid is er niet meer.
De Efteling is open, ons wel bekende Zweedse winkelketen mag gewoon open, waar massaal drommen mensen op af komen. Men mag weer gezamenlijk baantjes trekken in de zwembaden, de bouwmarken maken overuren. Een hotelkamer boeken en ’s avonds heerlijk in het restaurant dineren. Je gaat gewoon lekker vroeg aan tafel, flesje wijn erbij, misschien wel twee en om acht uur ’s avonds ga je samen prinsheerlijk naar boven…. een top-idee overigens!
Het is absoluut niet dat ik het deze ondernemers misgun, het tegendeel! Alleen is het mij niet meer uit te leggen. Ik sta erbij en kijk er naar…
De restaurants weer open, weliswaar onder bepaalde restricties, lijkt mij zeer wenselijk én te begrijpen!
Peter Leen, SameSame Restaurant Breukelen