Een ril als grens van het stuk park van Utrechts Landschap
Een ril als grens van het stuk park van Utrechts Landschap J.Baardman

Rillen en ander dood hout laten liggen in De Eendenkooi Boomstede en langs fietspad

Lezersnieuws Ingezonden

MAARSSENBROEK > In veel bossen laat de natuurbeheerder tegenwoordig het dode hout zo veel mogelijk staan of liggen als het kan om veiligheidsredenen. De kreet die hierbij dan wordt gebruikt is: “Dood hout doet leven”. 

Dit klinkt nogal tegenstrijdig. Wat we dan bedoelen is dat voor de afbraak van het dode hout allerlei schimmels, paddenstoelen en heel veel kleine dieren als duizendpoten, pissebedden, boktorren, oorwurmen, houtwespen en dergelijke nodig zijn. Deze kleine dieren en hun larven zijn weer voedsel voor grotere dieren zo als b.v. de specht die hierop af komt voor een lekker maaltje insectenlarven. Bij een staande dode boom kunnen spechten er nesten in maken die later weer door kauwen of vleermuizen gebruikt kunnen worden. Ligt de dode boom op de grond dan kunnen dieren er een schuilplaats in, naast of onder vinden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hagedissen, slangen, kikkers en padden. Naast dode bomen heb je in menig bos of park nog stapels takken en houtrillen. Zo’n hout- of takkenril meestal kortweg ril genoemd bestaat vaak uit een lange wal van opgestapelde takken. Dit is een goede manier om dode takken en snoeihout in het gebied te houden. Tevens kan het een prima afscheiding van een stuk bos of park zijn. Ook in zo’n ril leven graag kleine dieren als muizen, egels en padden. Daarnaast zijn vogels als het roodborstje, winterkoninkje en de heggenmus blij met een ril als schuilplaats. In een ril leven net als in een dode boom allerlei insecten en hun larven die de insecten etende vogels aantrekken. Ook vind je in zo’n ril diverse mossen, korstmossen, schimmels en paddenstoelen. 

Als je alles zo op een rijtje zet dan blijkt er heel wat leven in en om zo’n dode boom of takkenril te zijn, vandaar de uitspraak “Dood hout doet leven”. De laatste tijd wordt er bij de ril langs het fietspad naar Vleuten door nog onbekende personen hout gesprokkeld. Dit stuk park is van het Utrecht Landschap en dus is het hout van de ril ook eigendom van het Utrechts Landschap. Als u nu hout uit de ril meeneemt voor thuis, misschien wel de open haard, dan bent u eigenlijk aan het stelen en dus in overtreding. Als u wordt betrapt kan u dat een fikse boete opleveren. Maar behalve dat het niet mag maakt u het minder prettig voor de kleinere dieren en vogels die er leven of een schuilplaats hebben. De ril is hier tevens een soort afscheiding van het terrein van Utrechts Landschap en het fietspad langs de Burgemeester Waverijnweg. Als de ril er gedeeltelijk niet is kunnen de honden, die los mogen lopen, zo de weg opschieten wat levensgevaarlijk is. Fietsers of automobilisten schrikken en krijgen een ongeluk of zo’n hond komt onder een auto met alle ellende die erbij hoort. Laat dus de ril langs het fietspad naar Vleuten met rust! Dat scheelt een hoop ellende.

Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws