Afbeelding
Twitter Pont

Boosheid om schrappen van de pont Nieuwer Ter Aa over Amsterdam-Rijnkanaal

Nieuws

NIEUWER TER AA > Groot zijn de boosheid en de verbijstering in Nieuwer Ter Aa over het besluit van Rijkswaterstaat om de pont over het Amsterdam-Rijnkanaal uit de vaart te halen.

Per 1 augustus wordt de veerdienst opgeheven, zo heeft Rijkswaterstaat aan de gemeente laten weten, zonder daar verder ruchtbaarheid aan te geven. ‘Onaanvaardbaar, dat kan niet zomaar. Ook omdat er niets wordt gezegd over een nieuwe fietsbrug of een andere oplossing. Schandalig van Rijkswaterstaat. We laten het er niet bij zitten,’ aldus een eerste reactie van de boze Dorpsraad, die vorige week door de gemeente is ingelicht. ‘De pont is uiterst belangrijk als verbinding, zoals voor scholieren naar Breukelen en verder.’ De schoolgaande jeugd zou dan over de smalle Westkanaaldijk moeten waar in de ochtendspits ook veel vrachtverkeer rijdt. Veel te gevaarlijk, aldus de Dorpsraad en ook de gemeente is niet blij met het besluit en de handelswijze van Rijkswaterstaat met als argument dat een pont op de drukke vaarweg niet veilig meer is. Ook bij de gemeente staat veiligheid voorop, maar een verbinding is onmisbaar voor scholieren, forenzen en recreanten. Op korte termijn is verbetering van de veiligheid mogelijk. Voor de toekomst is een vervangende fietsbrug noodzakelijk. De pont is een belangrijke schakel in het lokale en regionale fietsnetwerk. In de woorden van de inwoners van Nieuwer Ter Aa: een levensader. Scholieren, forenzen en recreanten maken er dagelijks veelvuldig gebruik van. Het alternatief van de omrijdroute over de Breukelerbrug is voor de gemeente geen acceptabele oplossing: te veel extra reistijd en onvoldoende veilig. De aanleg van een fietsbrug is dat wel. Bestuurlijk overleg tussen Rijkswaterstaat en gemeente Stichtse Vecht heeft niet tot een oplossing geleid. 

Wethouder Hetty Veneklaas: ‘Wij zijn het hartgrondig oneens met dit voorgenomen besluit van Rijkswaterstaat en zullen alle mogelijke middelen inzetten om de pont in de vaart te houden of een fietsbrug te realiseren. We gaan sowieso bezwaar en beroep aantekenen en roepen onze inwoners op dit ook te doen. De veerpont is al sinds 1892 een noodzakelijke (fiets)verbinding en kan niet na 130 jaar trouwe dienst van de ene op de andere dag opgeheven worden zonder goed alternatief.’ De discussie over de veiligheid van de laatste pont over het Amsterdam-Rijnkanaal speelt al jaren. VARNWS heeft een notitie van RWS uit 1996, waarin ook al dezelfde risico’s worden beschreven en waarin een fietsbrug als alternatief staat vermeld.

Afbeelding
Kringloopwinkel De Sirkel krijgt kans op Circulair ambachtscentrum bij nieuw afvalstation. Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws