Afbeelding

Minkema College op weg naar Technasium

Lezersnieuws

WOERDEN > Dit schooljaar zit het Minkema College in het introductiejaar van de Stichting Technasium met als doel om over een jaar officieel het predicaat Technasium te krijgen. Hiermee komt het Minkema College tegemoet aan de behoefte in Woerden en omstreken voor een havo/vwo-opleiding die zich richt op bèta technische opdrachten vanuit de praktijk, gecombineerd met vaardigheden als projectmatig werken, samenwerkend leren en zelfstandig tot een oplossing komen voor een actueel vraagstuk.

Het Technasium is een landelijk ontwikkelde formule voor bèta-onderwijs op havo en vwo, die bestaat sinds 2003. Op dit moment zijn er 102 technasia, verspreid door heel Nederland. Arjan van der Wart, directeur onderwijs: “We zijn ontzettend trots dat de Stichting Technasium de ambitie van het Minkema College ondersteunt en ons heeft toegelaten om het introductieprogramma te volgen.” Centraal binnen het Technasium staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O), waarbij leerlingen in teamverband projectmatig werken aan actuele bètatechnische opdrachten uit de praktijk. Bij deze projecten is altijd sprake van een echte opdrachtgever uit de regio. Deze wil voor een technisch vraagstuk een resultaat waar hij of zij ook echt iets mee kan. 

Vanaf het schooljaar 2019-2020 biedt het Minkema College al O&O in de vorm van een talentmodule aan. In dit introductiejaar van het Technasium werkt het Minkema College voor het eerst met O&O-klassen. Die klassen bestaan volledig uit leerlingen die gekozen hebben voor het vak O&O. “Doordat technasiumleerlingen al vroeg kennis maken met uiteenlopende sectoren, beroepen, onderwerpen en vraagstukken binnen de bètatechniek, worden ze goed uitgerust voor een weloverwogen keuze in hun verdere carrière”, aldus Van der Wart.

Het vak O&O wordt gegeven in de MakerSpace op de locatie aan de Steinhagenseweg. Carola van Bemmelen, docent O&O: “Deze ruimte heeft in de zomervakantie een metamorfose gekregen en biedt nu alle mogelijkheden (zoals een denktank, maar ook een lasermachine en 3D-printer) om met de leerlingen creatief en in groepjes aan de slag te gaan. Ook ontvangen we in deze ruimte de opdrachtgevers uit Woerden en omgeving die uitleg komen geven over hun (technische) vraagstukken, vinden er presentaties of workshops plaats van bedrijven én houden de leerlingen er hun eindpresentatie.”

Afbeelding
Politie Stichtse Vecht waarschuwt voor inbrekers op pakjesavond Nieuws
Afbeelding
Het Naardermeer: vakmanschap met de natuur Lezersnieuws
Afbeelding
Twee bijzondere voorstellingen in Theater Piet Mondriaan in Abcoude over het leven buiten de gebaande paden Vrije tijd
Afbeelding
De Vrienden van ’t Kampje nemen bewoners een dagje mee uit naar de Kerstmarkt. Lezersnieuws
Afbeelding
Pieten op bezoek bij OSM Badminton Sport
Afbeelding
Expositie in Driestroom Vrije tijd
Afbeelding
MHV JO12-1 Winterkampioen Sport
Afbeelding
Na lange tijd weer open avonden op het VeenLanden College! Ondernemend
Afbeelding
Lions bridgetoernooi Bridge aan de Dijk voor vakantie-eiland Robinson Crusoe Lezersnieuws
Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen zondag 4 december Lezersnieuws
Afbeelding
Koor Credo stopt en geef afscheidsconcert in Pauluskerk in Breukelen Nieuws
Afbeelding
Winst voor biljarters BVL Sport