.
. Graham Oliver

Handjehelpen zoekt vrijwilligers in Stichtse Vecht, Zet je ook in voor een buurtgenoot; het leven is mooier met een maatje!

Lezersnieuws

STICHTSE VECHT > Vrijwilligersorganisatie Handjehelpen zet zich in voor kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, een beperking of gedrag dat om extra aandacht vraagt. Ook aan (overbelaste) mantelzorgers wordt gedacht. De organisatie is al jaren actief in Stichtse Vecht en koppelde er honderden mooie maatjes. Momenteel kampt ze echter met een tekort aan vrijwilligers, waardoor veel gemeentegenoten steun missen. Erg jammer, ook voor de potentiële vrijwilliger want het maatjescontact brengt ook hen veel!

Handjehelpen zorgt ervoor dat mensen met een hulpvraag worden gekoppeld aan een stadsgenoot die wel wat hulp kan bieden. Dat is maatwerk, waar regiocoördinator Rianne Malhoe zich in Stichtse Vecht hard voor maakt. Rianne: “Bij Handjehelpen gaan we voor de juiste match. We luisteren goed naar de behoeften en wensen aan beide kanten en begeleiden de koppeling actief. Zo hebben we al veel mooie maatjes bij elkaar gebracht.”

Mensen helpen mensen

Denk bijvoorbeeld aan mevrouw De Heerd, die met haar 79 jaar en beginnende dementie weinig mobiel is. Sinds kort neemt Theo (49) haar af en toe mee uit wandelen. Of denk aan Elsa (39), alleenstaande moeder van een zoon met ADHD, een drukke baan en klein netwerk. De rek was er wel uit, maar nu Joost (23) op zaterdag met de jongen gaat voetballen, kan Elsa even op adem komen. En dan is er Irina (6), die van Wilma (61) wekelijks wat extra aandacht krijgt nu haar ouders zo druk zijn met haar zusje in het ziekenhuis.

Laagdrempelige hulp, bedoeld om het leven wat fijner te maken en verergering van problemen te voorkomen. “Enorm waardevol”, vertelt Rianne. “Steeds meer mensen zijn eenzaam, overbelast en hebben (psychische) klachten. En dat terwijl de druk op de zorg toeneemt. Hoe mooi is het dan als mensen elkaar helpen! Het leven is echt fijner met een maatje. Dat krijgen we terug van zowel onze hulpvragers als vrijwilligers. Hulpvragers hebben meer contact en zitten beter in hun vel en vrijwilligers voelen zich nuttig en hebben meer plezier.”

Tekort aan vrijwilligers

Ondanks alle mooie resultaten kan Rianne momenteel helaas niet alle hulpvragen in Stichtse Vecht invullen. “Het aantal hulpvragen blijft groeien, terwijl het aantal vrijwilligers afneemt. Dat is een landelijke trend, die we willen doorbreken.” Handjehelpen nodigt inwoners van Stichtse Vecht daarom van harte uit om een kijkje te nemen in de vacaturebank op handjehelpen.nl of telefonisch contact op te nemen. Rianne: “In een oriënterend gesprek kijken we wat de wensen en behoeften zijn en wat past. En dat hoeft echt niet groot te zijn; met een uurtje of twee per week kun je al een enorm verschil maken. Samen gaan we voor de mooiste match.”

 

Word jij het maatje van Stefan, mevrouw Koot of Erdem?

Voetballen, fietsen, gamen, dinosaurussen knutselen, kwartet spelen. Het zijn allemaal dingen die Stefan (9) leuk vindt om te doen, maar op een sport gaan is mede door zijn autisme nog een grote stap. Als jij zijn maatje wordt en samen een band opbouwt, durft hij misschien samen met jou naar een proefles te gaan! Voor Stefan is het belangrijk dat zijn maatje humor heeft en beschikbaar is op dinsdag of vrijdag na schooltijd.

 

Door haar hoge leeftijd in combinatie met rugklachten lukt het mevrouw Koot (92) niet meer om zelf naar de supermarkt te gaan. Zelfs in huis bewegen en bukken kost veel energie. Zou jij mevrouw Koot willen helpen door voor haar een boodschap te doen of samen haar boodschappen online te bestellen? Mevrouw heeft in haar leven veel meegemaakt, waardoor een vast persoon waar ze op kan vertrouwen erg belangrijk is. Ze zou ook graag af en toe even haar hart bij je luchten. Past deze vraag bij jou? Mevrouw Koot helpen ziet naar je uit!

Door depressie heeft Erdem (57) moeite om zelf naar buiten te gaan, maar hij wil graag zijn conditie weer opbouwen. Hij zou daarom met een maatje willen wandelen en zo ook werken aan zijn herstel, ook om er weer meer te kunnen zijn voor zijn vrouw en kinderen. Ga jij elke of om de week met Erdem op pad?

Voor meer hulpvragen in Stichtse Vecht, zie: handjehelpen.nl/vrijwilligerswerk-stichtse-vecht of neem contact op met Rianne Malhoe: rmalhoe@handjehelpen.nl en 06 10 40 76 91. Als vrijwilliger bij Handjehelpen kun je kiezen uit verschillende hulpvragen. Je inzet is structureel, maar je bepaalt zelf je agenda.

Afbeelding
Goed nieuws voor de vleermuis: 5 nieuwe leefplekken rijker in Breukelen Gemeente
Afbeelding
Veel te doen op de Open dag van gemeente Stichtse Vecht, voor jong en oud Gemeente
Afbeelding
Verkeershinder Zuilense Ring (N230) door spoedreparatie Gemeente
Ontwerp Reigerskamp
Wijkpark Maarssenbroek krijgt opknapbeurt Nieuws
Afbeelding
Vleermuiskasten in het Henk van der Griftpark in Breukelen Nieuws
Afbeelding
Vogels hebben naar het zin in het Henk van der Griftpark Lezersnieuws
Afbeelding
Zoektocht naar horecaondernemer voor 't Kikkerfort in Breukelen duurt voort Gemeente
Waterschap AGV
Nieuw gemaal en stuw voor betere waterkwaliteit Hollands Ankeveense Plassen Nieuws
Afbeelding
Nieuwbouw Kockenest van start Nieuws
Afbeelding
Vlag op het dak in de Herenstraat in Breukelen Ondernemend
Afbeelding
Utrechtse gemeenteraad stemt in met invoer betaald parkeren, ook in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens Nieuws
Afbeelding
Start preventieve bestrijding eikenprocessierups in Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Nieuw kinderkoor SOFT swingt in Heilig Hart Kerk Vrije tijd
Afbeelding
Muziekfeest Maarssenbroek 50 jaar groot succes Lezersnieuws