Wethouder Duurzaamheid Kiki Hagen.
Wethouder Duurzaamheid Kiki Hagen.

Ronde Venen laat inwoner betalen per grijze bak restafval

Nieuws

DE RONDE VENEN > Op weg naar een klimaatneutraal De Ronde Venen voert de gemeente vanaf januari 2021 twee maatregelen door op het gebied van afval. Ten eerste verandert per 1 januari 2021 de ophaalfrequentie van restafval. Vanaf dat moment wordt restafval driewekelijks opgehaald in plaats van tweewekelijks. Ten tweede voert de gemeente per 1 januari 2022 een systeem van gedifferentieerde tarieven – ook wel diftar genoemd – in. De inwoner betaalt dan voor het aantal keren dat hij afval aanbiedt. De gemeenteraad stemde gisteren in met deze maatregelen.

Beide maatregelen sluiten aan bij de ambitie om in 2040 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Een gemeente waar net zoveel energie wordt opgewekt als uitgestoten. Een circulaire economie (kringloopeconomie) speelt hierin een belangrijke rol en het belang van goed afval scheiden is groot. “Door afval te zien als grondstof kunnen we uit ons afval nieuwe grondstoffen halen. Daardoor verbranden we minder afval en stoten minder energie uit. Dit kan als de verschillende afvalstromen goed gescheiden zijn. En daar is nog veel winst te behalen”, aldus wethouder Duurzaamheid Kiki Hagen.

Stimulerende maatregelen

De verlaagde ophaalfrequentie stimuleert inwoners hun afval goed te scheiden. Hagen: “Als we ons afval goed scheiden, houden we vanzelf minder restafval over. Hierdoor is het ook minder vaak nodig om restafval op te halen. Inwoners die toch tussentijds hun restafval willen aanbieden, kunnen daarvoor natuurlijk – tegen betaling – terecht bij ons afvalbrengstation.” Met de invoering van gedifferentieerde tarieven betaalt de inwoner naast het basistarief alleen voor de momenten dat hij de grijze container aan de straat zet of een vuilniszak naar de ondergrondse containers wegbrengt. Door goed te scheiden, kiest de inwoner dus zelf wanneer hij restafval aanbiedt en kan daarmee besparen op zijn afvalkosten.

Meting openbare ruimte

Bij het invoeren van een systeem met tariefdifferentiatie kan het zijn dat mensen meer afval achterlaten in de openbare ruimte. Dit wil de gemeente voorkomen. Daarom brengt zij de komende maanden de vervuiling in de openbare ruimte in kaart. Hiermee is er een nulmeting vóór de invoering van het systeem van tariefdifferentiatie. Na de invoering van het systeem zorgt de gemeente voor intensief toezicht en handhaving in de openbare ruimte.

Edo Ankum van Stichting Rondje Pampus overhandigt cheque aan Gebiedsteam van Landschap Noord-Holland
Rondje Pampus overhandigt cheque van € 5.000,- voor Otteronderzoek Lezersnieuws
Afbeelding
Eerst geloven, dan zien' op prachtige historische locaties door Maarssen32 Vrije tijd
Afbeelding
Bingo in Vreeland Vrije tijd
Afbeelding
Tennissen bij LTV Breukelen Sport
Afbeelding
Vroege Vogelwandeling ANV in Bethunepolder Vrije tijd
Afbeelding
Hemelvaart en Pinksteren: aangepaste openingstijden gemeentekantoor en afvalscheidingsstations Stichtse Vecht Gemeente
Afbeelding
Grote Clean Up van de Vecht en Kromme Rijn, vrijwilligers pakken zwerfafval aan Nieuws
Afbeelding
Wiekenfeest bij molen De Hoop in Loenen, burgemeester Reinders laat de wieken draaien Nieuws
Afbeelding
Ticketverkoop voor het Europees Kampioenschap softbal vrouwen is gestart! Sport
Afbeelding
9 mei Historische O.P.A. trekkerdag met rondrit door de regio Vrije tijd
1e fase bouwgebied Haarrijn
Werkzaamheden woningbouw Haarrijn gaan van start Nieuws
Afbeelding
Matineeconcert van het Nederlands Concert Mannenkoor in Breukelen Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek de molens en gemalen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Vrije tijd
Afbeelding
GCM Wandeltocht 17 mei bij het 50-jarig bestaan van het gezondheidscentrum Lezersnieuws