Afbeelding
Twitter Pont

Boosheid om schrappen van de pont Nieuwer Ter Aa over Amsterdam-Rijnkanaal

Nieuws

NIEUWER TER AA > Groot zijn de boosheid en de verbijstering in Nieuwer Ter Aa over het besluit van Rijkswaterstaat om de pont over het Amsterdam-Rijnkanaal uit de vaart te halen.

Per 1 augustus wordt de veerdienst opgeheven, zo heeft Rijkswaterstaat aan de gemeente laten weten, zonder daar verder ruchtbaarheid aan te geven. ‘Onaanvaardbaar, dat kan niet zomaar. Ook omdat er niets wordt gezegd over een nieuwe fietsbrug of een andere oplossing. Schandalig van Rijkswaterstaat. We laten het er niet bij zitten,’ aldus een eerste reactie van de boze Dorpsraad, die vorige week door de gemeente is ingelicht. ‘De pont is uiterst belangrijk als verbinding, zoals voor scholieren naar Breukelen en verder.’ De schoolgaande jeugd zou dan over de smalle Westkanaaldijk moeten waar in de ochtendspits ook veel vrachtverkeer rijdt. Veel te gevaarlijk, aldus de Dorpsraad en ook de gemeente is niet blij met het besluit en de handelswijze van Rijkswaterstaat met als argument dat een pont op de drukke vaarweg niet veilig meer is. Ook bij de gemeente staat veiligheid voorop, maar een verbinding is onmisbaar voor scholieren, forenzen en recreanten. Op korte termijn is verbetering van de veiligheid mogelijk. Voor de toekomst is een vervangende fietsbrug noodzakelijk. De pont is een belangrijke schakel in het lokale en regionale fietsnetwerk. In de woorden van de inwoners van Nieuwer Ter Aa: een levensader. Scholieren, forenzen en recreanten maken er dagelijks veelvuldig gebruik van. Het alternatief van de omrijdroute over de Breukelerbrug is voor de gemeente geen acceptabele oplossing: te veel extra reistijd en onvoldoende veilig. De aanleg van een fietsbrug is dat wel. Bestuurlijk overleg tussen Rijkswaterstaat en gemeente Stichtse Vecht heeft niet tot een oplossing geleid. 

Wethouder Hetty Veneklaas: ‘Wij zijn het hartgrondig oneens met dit voorgenomen besluit van Rijkswaterstaat en zullen alle mogelijke middelen inzetten om de pont in de vaart te houden of een fietsbrug te realiseren. We gaan sowieso bezwaar en beroep aantekenen en roepen onze inwoners op dit ook te doen. De veerpont is al sinds 1892 een noodzakelijke (fiets)verbinding en kan niet na 130 jaar trouwe dienst van de ene op de andere dag opgeheven worden zonder goed alternatief.’ De discussie over de veiligheid van de laatste pont over het Amsterdam-Rijnkanaal speelt al jaren. VARNWS heeft een notitie van RWS uit 1996, waarin ook al dezelfde risico’s worden beschreven en waarin een fietsbrug als alternatief staat vermeld.

Afbeelding
Vroege Vogelwandeling ANV in Bethunepolder Vrije tijd
Afbeelding
Hemelvaart en Pinksteren: aangepaste openingstijden gemeentekantoor en afvalscheidingsstations Stichtse Vecht Gemeente
Afbeelding
Grote Clean Up van de Vecht en Kromme Rijn, vrijwilligers pakken zwerfafval aan Nieuws
Afbeelding
Wiekenfeest bij molen De Hoop in Loenen, burgemeester Reinders laat de wieken draaien Nieuws
Afbeelding
Ticketverkoop voor het Europees Kampioenschap softbal vrouwen is gestart! Sport
Afbeelding
9 mei Historische O.P.A. trekkerdag met rondrit door de regio Vrije tijd
1e fase bouwgebied Haarrijn
Werkzaamheden woningbouw Haarrijn gaan van start Nieuws
Afbeelding
Matineeconcert van het Nederlands Concert Mannenkoor in Breukelen Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek de molens en gemalen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Vrije tijd
Afbeelding
GCM Wandeltocht 17 mei bij het 50-jarig bestaan van het gezondheidscentrum Lezersnieuws
Afbeelding
Video Staalconstructiebedrijf Qumey in de race voor onderscheiding meest actieve leerbedrijf Ondernemend
Afbeelding
Toppers O16-4 VV Maarssen 4e maal kampioen Sport
Afbeelding
Locoburgemeester Karin van Vliet op bezoek bij diamanten bruidspaar Stellaard-van den Brink uit Maarssen-Dorp Gemeente
Afbeelding
Vispassage Haarrijn vernieuwd voor betere voortplantingsreis Nieuws