De grote wens, een eigen ontvangstruimte. Foto: Bibi Veth.
De grote wens, een eigen ontvangstruimte. Foto: Bibi Veth.

Crowdfunding voor ontvangstruimte moestuin bij Kasteel De Haar

Nieuws

Door Astrid van der Plank

HAARZUILENS > 'Het was echt even spannend hoe het opstarten van de tuinderij in corona-tijd er zou gaan uitzien', vertelt Simone Visser.

Zij is tuinder en coördinator van de moestuin, op de oude productiegronden van Kasteel De Haar. 'Zouden we een totale lockdown door de coronacrisis krijgen vanaf halverwege maart? Gelukkig niet! En daardoor konden we doorwerken. Met als resultaat dat we sinds begin deze maand dertig weken lang oogst kunnen aanbieden aan onze oogstdeelnemers.'

Maar wat is dat nu, een oogstdeelnemer? 'Dan heb je in feite een abonnement op de wekelijkse oogst van de tuin,' vertelt Simone. 'En die is zeer divers. In ons aanbod zitten verschillende groenten en een beetje fruit. Ik heb een teeltplan gemaakt met meer dan vijfenvijftig soorten. Want ben je oogstdeelnemer? Dan kun je tot diep in het najaar wekelijks je oogst ophalen.
Het oogsten gebeurt volgens de richtlijnen van het RIVM op ons land van wel 16000 m2 groot. 1,5 meter afstand houden lukt dus prima! Om er zeker van te zijn dat er niet te veel mensen tegelijk komen oogsten, boeken de deelnemers een tijdslot. Wij leggen aan het begin van de tuin altijd een ‘voorbeeldoogst’ klaar zodat aandeelhouders weten wat ze kunnen oogsten. Het is dan een kwestie van uit de grond halen of afsnijden.'

De filosofie achter het project is helder. 'We willen de historie en de verhalen van dit gebied weer tot leven wekken. Persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat mensen weer in contact komen met hun voedsel, het zelf uit de grond trekken en weten waar het vandaan komt. Je eet zo automatisch met de seizoenen mee. Het is fantastisch om te zien hoe enthousiast ook kinderen op de tuin rondlopen.

Aan het begin van de coronacrisis merkten we een stijging in het aantal aanmeldingen voor een oogstaandeel. Je voedsel van dichtbij halen en je lokale producenten steunen zijn belangrijker geworden. We hebben zelfs even een wachtlijst gehad, maar inmiddels hebben we iedereen toe kunnen laten.'

En er zijn nog genoeg plannen rondom dit succesvolle project in Haarzuilens met zeventig vrijwilligers en acht stagiaires, die zich bezighouden met de oogst. 'We hebben op dit moment nog geen ontvangstruimte voor de bezoekers en vrijwilligers, maar dat hebben we wel heel hard nodig.
Samen met de gemeenschap willen we de 15000 euro, die hiervoor nodig is, financieren', aldus Simone Visser over de crowdfunding, waar binnenkort meer bekend over wordt.
Meer weten over Moestuin De Haar? Oogstdeelnemer of vrijwilliger worden? Of meedoen aan de crowdfunding? Kijk dan op www.moestuindehaar.nl. Initiatievenfonds Wijkbureau Vleuten-De Meern steunt Moestuin de Haar met het gemeentelijk Initiatievenfonds.
Stichting Moestuin De Haar heeft een plan ingediend. Dit is goedgekeurd en zo heeft de moestuin een bijdrage gekregen.

Monique Becking van Platvorm Vrij Parkeren overhandigt 1200e poster aan CDA-fractie
CDA Utrecht steunt Platform Vrij Parkeren Nieuws
Afbeelding
Kindertriathlon Leidsche Rijn zoekt vrijwilligers Sport
Afbeelding
Denk mee over wonen in Utrecht, nu en in de toekomst Nieuws
Afbeelding
Utrecht op zoek naar extra plekken voor asielzoekers door Spreidingswet Nieuws
Afbeelding
Winnaars 1e Doublette toernooi Henk Koet en Frans de Wide. Sport
Gezellig samen lunchen met gasten van de zonnebloem Harmelen
Gezellig uitje Zonnebloem Harmelen naar tuincentrum Intratuin Lezersnieuws
Afbeelding
Onderzoek naar meer groen, voorzieningen en woningen aan Graadt van Roggenweg Nieuws
De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht maakt kans op landskampioenschap
Vijfde finale in drie jaar voor volleybalsters De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht Sport
Afbeelding
Afvallen met injecties: doorbraak op het gebied van gewichtsverlies Ondernemend
Afbeelding
Onderzoek Rekenkamer Veel stembureaus in stad Utrecht niet of zeer moeilijk toegankelijk Nieuws
Afbeelding
Vrijheidswandelingen, verhalen van verzet, kleindochters Wolter Heukels en Bevrijdingsfestival in Bibliotheek Neude Nieuws
De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws