Afbeelding

Restauratie mogelijk dankzij vele giften Utrechts Landschap start met restauratie Oukoper Molen langs A2

Nieuws

NIEUWERSLUIS > Utrechts Landschap start deze week met de restauratie van de Oukoper Molen in Nieuwersluis. De molen krijgt een nieuwe fundering, nieuwe dakbedekking en een nieuw wiekenkruis. De restauratie zal enkele maanden duren en is mogelijk dankzij vele donaties van particulieren en fondsen.

 

De Oukoper Molen staat pal langs de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen en is daardoor misschien wel de meest bekeken molen in het Utrechtse landschap. De poldermolen is in 1644 gebouwd om de Oukoper Polder te bemalen. Bij hoogwater draait hij nog steeds mee als hulpgemaal. Om te voorkomen dat de historische molen scheefzakt, heeft hij een nieuwe fundering nodig. Het waterpeil in de polder is gezakt, waardoor de oorspronkelijke houten fundering van de molen gedeeltelijk droog is komen te liggen. Als hout droog komt te liggen, gaat het rotten. Om te voorkomen dat de molen daardoor gaat scheefzakken, legt Utrechts Landschap nu een betonnen fundering aan. Het meest opvallende aan de restauratie is het vervangen van de dakbedekking. Hiervoor wordt in mei een steiger rondom de molen geplaatst. Uiteindelijk krijgt de molen nieuwe wieken en wordt hij weer geheel maalvaardig gemaakt.

Dankzij

De restauratie van de molen kost 222.000 euro en is mogelijk dankzij Beschermers (donateurs) van Utrechts Landschap, een succesvolle crowdfundingsactie en donaties van het Parelfonds (provincie Utrecht), Molenfonds (Vereniging De Hollandsche Molen), Pieter Houbolt Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Waterschap Amstel Gooi en Vecht en Rabobank Gooi en Vechtstreek. Verbij uit Hoogmade voert de werkzaamheden uit.

Utrechts Landschap beschermt al 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. We kopen natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties.

De natuurorganisatie beheert inmiddels 5.825 hectare natuur, 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor publiek. Ons werk is mogelijk dankzij de steun van 33.940 donateurs (Beschermers), 785 vrijwilligers en 80 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

Afbeelding
Lichtjesroute Leidsche Rijn 2023 Lezersnieuws
Afbeelding
MKB'ers in Utrecht helpen bij circulair ondernemen Ondernemend
Afbeelding
Red Hat Society, chapter Ridderhof Red Hats Vleuten-De Meern zoekt nieuwe leden! Lezersnieuws
Afbeelding
Wethouder Ad de Regt (LijstvanderDoes) treedt af per 25 januari 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Computercursus voor beginners in Vleuten en De Meern Lezersnieuws
Afbeelding
PVCV 35+ 1 kampioen na thriller tegen UVV 35+ 2 Sport
Afbeelding
Wie verras jij met een kerstconcert in Vleuten? Nieuws
Afbeelding
Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend
Afbeelding
Doorrijder ongeluk Harmelen aangehouden, 4-jarig kind gewond Nieuws
Afbeelding
Taekwon-Do School IN NAE DO KWAN succesvol op 2 toernooien in 1 weekend. Sport
Afbeelding
Resultaten huisdierenpoepactie van ACTA en DierenPark Amersfoort bekend Vrije tijd
Afbeelding
Altijd genieten en wat te beleven bij Fort de Gagel Ondernemend
Afbeelding
Betoverende kerstklanken: Een unieke samensmelting van Brass en Gospel! Vrije tijd