Afbeelding
Echt Mooij Fotografie

Sportcampus Leidsche Rijn volledig aardgasvrij met waterbuffers als batterij

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > De Sportcampus in Leidsche Rijn wordt het eerste bestaande gebouw in Nederland dat volledig aardagasvrij en energieneutraal is, zonder het netwerk te belasten. En dat op een innovatieve manier. Met drie enorme waterbuffers die zonne-energie opslaan en werken als batterij. Wethouder Eelco Eerenberg (Vastgoed) gaf maandag de aftrap voor de aanleg van deze waterbuffers.

“Deze waterbuffers werken straks als een soort batterij voor het gebouw”, zegt wethouder Eerenberg. “In de zomer wordt er warmte in opgeslagen en in de winter wordt het gebouw er mee verwarmt. Deze zogeheten warmte-koude-opslag heb ik op deze schaal nog nergens anders gezien.” In de Sportcampus zijn het Leidsche Rijn College en sporthal de Sportcampus gehuisvest. Het enorme gebouw heeft een oppervlakte van bijna drie voetbalvelden. Gemeente Utrecht en NUOVO Scholen investeren samen in het aardgasvrij en energieneutraal maken van het gebouw.

Toekomst

Het gebruik van waterbuffers is een innovatie die we in de toekomst wellicht nog veel meer gaan zien in het land. Het helpt ons om van het gas af te komen. Koude-warmte-opslag met waterbuffers heeft een groot voordeel ten opzichte van andere groene energie. Alleen gebruik maken van zonnepanelen of windmolens zorgt namelijk voor een tijdelijk piekbelasting van het energienetwerk. Als de zon niet schijnt of het niet hard waait is er juist weer een gebrek aan energie. Met deze waterbuffers daarentegen maken we het mogelijk om energie op te slaan en te gebruiken wanneer het nodig is.

Wedstrijdzwembaden

De bijna 300 zonnecollectoren en 700 zonnepanelen die op het dak liggen wekken de energie op. Die energie wordt door middel van een innovatief systeem opgeslagen in de waterbuffers. De buffers hebben een afmeting van ongeveer twee wedstrijdzwembaden en zijn gevuld met zowel warm als koel water. De energie die voor de koeling nodig is komt eveneens uit de zon. De energie die bij de productie van koeling over is, wordt weer als warmte opgeslagen voor de winter. Het concept komt van een bedrijf uit Zundert, HoCoSto, dat ook de uitvoering doet.

Vanuit de school is goed te zien hoe het immens grote “zwembad” wordt gegraven. Bijna vijf meter diep. Er komt echt water in, maar zwemmen zal niet gaan, want in de geïsoleerde buffer komt er een aluminium frame die daarna afgedekt wordt met isolatie en aarde.

Zuinig

Het effectief gebruiken van energie is belangrijk, maar misschien net zo belangrijk is het zuinig omgaan met energie. Daarom heeft de gemeente Utrecht ook geïnvesteerd in een Smart Building platform. Deze analyseert en optimaliseert automatisch het energieverbruik op basis van de trends, het gebruikersgedrag en de weersinvloeden van buiten.

Zo worden ruimtes bijvoorbeeld nooit verwarmt wanneer deze niet in gebruik zijn. Het systeem houdt ook rekening met het verwachte weer en de zonintensiteit. Als de zon bijvoorbeeld fel op een ruimte gaat schijnen dan weet het systeem dit en hoeft de kachel minder hard aan te staan. De energiebesparing die hiermee behaalt wordt ligt tussen 10 en 20 procent. Daarbij komt dat het comfortabeler verblijven is en de leerprestaties omhoog gaan. Dit is het idee van De Installatie Adviseur (DIA), die vanaf het begin van het project betrokken is en de gemeente adviseert.

Nieuw schooljaar af

Aan het begin van het nieuwe schooljaar is de Sportcampus volledig aardgasvrij en energieneutraal.

Afbeelding
Afbeelding
Gemeente wil dat Demmerikse brug een beweegbare brug blijft Nieuws
Afbeelding
Vleuten en De Meern helemaal opgeschoond! Nieuws
Afbeelding
Vechtstreek-in-Beweging Loop rond de Maarsseveense Plassen Sport
Afbeelding
Sponsordag voor Het Longfonds bij Anytime Fitness Maarssen Ondernemend
Afbeelding
Prachtige blauwborst is weer terug in de Groene Jonker, reis van 3000 kilometer Lezersnieuws
Afbeelding
Fletiomare D30-1 zoekt nieuwe speelsters voor hockeyteam Sport
Afbeelding
Denk mee over het ontwerp Berlijnplein Nieuws
Afbeelding
Prezo-Keurmerk voor Johannes Hospitium Vleuten Ondernemend
Afbeelding
Successen voor OKV Turnsters Sport
Afbeelding
Minister Kuipers op werkbezoek in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde Ondernemend
Afbeelding
Minister Kuipers op werkbezoek in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde Nieuws
Afbeelding
Jesus Christ Superstar in Harmelen Vrije tijd
Afbeelding
Een fietsenrek bij u voor de deur in Utrecht Gemeente
Afbeelding
Rondleiding buitenplaatsen in historisch Maarssen Vrije tijd