Afbeelding

Proef bij Milieustraat Woerden met hergebruik van ingeleverde spullen bij Circulair Ambachtscentrum

Nieuws

WOERDEN > Vanaf vandaag, donderdag 1 december, wordt er bij de Milieustraat een proef gedaan om van afval weer nieuwe producten te maken. Dit noemen we een Circulair Ambachtscentrum. De proef is een samenwerking tussen de gemeente Woerden, Stichting De Terugwinning, stichting Duurzaam Woerden en verschillende Woerdense organisaties om van afval weer nieuwe producten te maken. De proef duurt in totaal twee weken.

Circulair Ambachtscentrum: Bij een Circulair Ambachtscentrum wordt onnodig weggooien van grondstoffen en materialen voorkomen door de Milieustraat te verbinden met bijvoorbeeld een reparatiewerkplaats, een kringloopwinkel en een onderwijsinstelling. Spullen die naar de Milieustraat worden gebracht, kunnen zo worden hergebruikt door ze te repareren, op te knappen of een nieuwe bestemming te geven.

Zo kan bijvoorbeeld een stoel met deuken en lakschade, via een innovatief proces, weer worden opgeknapt tot een stoel die in een tweedehands winkel kan worden verkocht. Daarbij staat niet alleen het tegengaan van grondstofverspilling maar ook de duurzame inzet van mensen centraal.

Om te onderzoeken hoe een Circulair Ambachtscentrum er in onze gemeente uit kan komen te zien, wordt een proef gedaan. Vanaf 1 december zullen medewerkers van Stichting De Terugwinning, twee weken lang op de drukste dagen (dinsdag, donderdag en zaterdag), bij de slagbomen aan de ingang van de Milieustraat staan. Indien gewenst, kijken zij samen met de bezoeker of er iets bruikbaars tussen hun afval zit. Zo krijgen we inzicht in de beschikbare materiaalstromen die voor hergebruik in aanmerking komen.

Vanochtend ontvingen wethouder Jelmer Vierstra, Stichting De Terugwinning de eerste bezoekers. Wethouder Vierstra “Ik ben blij met deze samenwerking en de bijdrage die we met elkaar kunnen leveren aan een circulaire economie. We hopen dat met deze proef de basis wordt gelegd voor een circulair ambachtscentrum met aandacht voor mens en milieu.”

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt:

Stichting De Terugwinning helpt mensen, onder andere met een afstand tot de arbeidsmarkt of statushouders, aan het werk in de eigen werkplaats. Ze doet dit al geruime tijd door onder andere fietsen op te knappen. En met succes. Onlangs werd, in het kader van armoedebestrijding, de 1000ste fiets uitgegeven.

Wanneer het Circulair Ambachtscentrum succesvol blijkt, verwacht Stichting De Terugwinning in de toekomst zo’n 30 extra werkplekken te kunnen creëren.

Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws
Vrijwilligers van JEF en de brandweer in Brazzerie Abrona
Helden in het zonnetje gezet, vrijwilligers en brandweermensen Vleuten en De Meern Lezersnieuws