Afbeelding

Proef bij Milieustraat Woerden met hergebruik van ingeleverde spullen bij Circulair Ambachtscentrum

Nieuws

WOERDEN > Vanaf vandaag, donderdag 1 december, wordt er bij de Milieustraat een proef gedaan om van afval weer nieuwe producten te maken. Dit noemen we een Circulair Ambachtscentrum. De proef is een samenwerking tussen de gemeente Woerden, Stichting De Terugwinning, stichting Duurzaam Woerden en verschillende Woerdense organisaties om van afval weer nieuwe producten te maken. De proef duurt in totaal twee weken.

Circulair Ambachtscentrum: Bij een Circulair Ambachtscentrum wordt onnodig weggooien van grondstoffen en materialen voorkomen door de Milieustraat te verbinden met bijvoorbeeld een reparatiewerkplaats, een kringloopwinkel en een onderwijsinstelling. Spullen die naar de Milieustraat worden gebracht, kunnen zo worden hergebruikt door ze te repareren, op te knappen of een nieuwe bestemming te geven.

Zo kan bijvoorbeeld een stoel met deuken en lakschade, via een innovatief proces, weer worden opgeknapt tot een stoel die in een tweedehands winkel kan worden verkocht. Daarbij staat niet alleen het tegengaan van grondstofverspilling maar ook de duurzame inzet van mensen centraal.

Om te onderzoeken hoe een Circulair Ambachtscentrum er in onze gemeente uit kan komen te zien, wordt een proef gedaan. Vanaf 1 december zullen medewerkers van Stichting De Terugwinning, twee weken lang op de drukste dagen (dinsdag, donderdag en zaterdag), bij de slagbomen aan de ingang van de Milieustraat staan. Indien gewenst, kijken zij samen met de bezoeker of er iets bruikbaars tussen hun afval zit. Zo krijgen we inzicht in de beschikbare materiaalstromen die voor hergebruik in aanmerking komen.

Vanochtend ontvingen wethouder Jelmer Vierstra, Stichting De Terugwinning de eerste bezoekers. Wethouder Vierstra “Ik ben blij met deze samenwerking en de bijdrage die we met elkaar kunnen leveren aan een circulaire economie. We hopen dat met deze proef de basis wordt gelegd voor een circulair ambachtscentrum met aandacht voor mens en milieu.”

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt:

Stichting De Terugwinning helpt mensen, onder andere met een afstand tot de arbeidsmarkt of statushouders, aan het werk in de eigen werkplaats. Ze doet dit al geruime tijd door onder andere fietsen op te knappen. En met succes. Onlangs werd, in het kader van armoedebestrijding, de 1000ste fiets uitgegeven.

Wanneer het Circulair Ambachtscentrum succesvol blijkt, verwacht Stichting De Terugwinning in de toekomst zo’n 30 extra werkplekken te kunnen creëren.

Afbeelding
Gemeente wil dat Demmerikse brug een beweegbare brug blijft Nieuws
Afbeelding
Vleuten en De Meern helemaal opgeschoond! Nieuws
Afbeelding
Vechtstreek-in-Beweging Loop rond de Maarsseveense Plassen Sport
Afbeelding
Sponsordag voor Het Longfonds bij Anytime Fitness Maarssen Ondernemend
Afbeelding
Prachtige blauwborst is weer terug in de Groene Jonker, reis van 3000 kilometer Lezersnieuws
Afbeelding
Fletiomare D30-1 zoekt nieuwe speelsters voor hockeyteam Sport
Afbeelding
Denk mee over het ontwerp Berlijnplein Nieuws
Afbeelding
Prezo-Keurmerk voor Johannes Hospitium Vleuten Ondernemend
Afbeelding
Successen voor OKV Turnsters Sport
Afbeelding
Minister Kuipers op werkbezoek in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde Ondernemend
Afbeelding
Minister Kuipers op werkbezoek in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde Nieuws
Afbeelding
Jesus Christ Superstar in Harmelen Vrije tijd
Afbeelding
Een fietsenrek bij u voor de deur in Utrecht Gemeente
Afbeelding
Rondleiding buitenplaatsen in historisch Maarssen Vrije tijd