Afbeelding

Proef bij Milieustraat Woerden met hergebruik van ingeleverde spullen bij Circulair Ambachtscentrum

Nieuws

WOERDEN > Vanaf vandaag, donderdag 1 december, wordt er bij de Milieustraat een proef gedaan om van afval weer nieuwe producten te maken. Dit noemen we een Circulair Ambachtscentrum. De proef is een samenwerking tussen de gemeente Woerden, Stichting De Terugwinning, stichting Duurzaam Woerden en verschillende Woerdense organisaties om van afval weer nieuwe producten te maken. De proef duurt in totaal twee weken.

Circulair Ambachtscentrum: Bij een Circulair Ambachtscentrum wordt onnodig weggooien van grondstoffen en materialen voorkomen door de Milieustraat te verbinden met bijvoorbeeld een reparatiewerkplaats, een kringloopwinkel en een onderwijsinstelling. Spullen die naar de Milieustraat worden gebracht, kunnen zo worden hergebruikt door ze te repareren, op te knappen of een nieuwe bestemming te geven.

Zo kan bijvoorbeeld een stoel met deuken en lakschade, via een innovatief proces, weer worden opgeknapt tot een stoel die in een tweedehands winkel kan worden verkocht. Daarbij staat niet alleen het tegengaan van grondstofverspilling maar ook de duurzame inzet van mensen centraal.

Om te onderzoeken hoe een Circulair Ambachtscentrum er in onze gemeente uit kan komen te zien, wordt een proef gedaan. Vanaf 1 december zullen medewerkers van Stichting De Terugwinning, twee weken lang op de drukste dagen (dinsdag, donderdag en zaterdag), bij de slagbomen aan de ingang van de Milieustraat staan. Indien gewenst, kijken zij samen met de bezoeker of er iets bruikbaars tussen hun afval zit. Zo krijgen we inzicht in de beschikbare materiaalstromen die voor hergebruik in aanmerking komen.

Vanochtend ontvingen wethouder Jelmer Vierstra, Stichting De Terugwinning de eerste bezoekers. Wethouder Vierstra “Ik ben blij met deze samenwerking en de bijdrage die we met elkaar kunnen leveren aan een circulaire economie. We hopen dat met deze proef de basis wordt gelegd voor een circulair ambachtscentrum met aandacht voor mens en milieu.”

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt:

Stichting De Terugwinning helpt mensen, onder andere met een afstand tot de arbeidsmarkt of statushouders, aan het werk in de eigen werkplaats. Ze doet dit al geruime tijd door onder andere fietsen op te knappen. En met succes. Onlangs werd, in het kader van armoedebestrijding, de 1000ste fiets uitgegeven.

Wanneer het Circulair Ambachtscentrum succesvol blijkt, verwacht Stichting De Terugwinning in de toekomst zo’n 30 extra werkplekken te kunnen creëren.

Afbeelding
Gijs Wilbrink en Thijs Lijster te gast bij Bazarow Live in Bibliotheek Neude Vrije tijd
Afbeelding
bospercelen dunnen in het Maximapark Vrije tijd
Afbeelding
Minder piekeren, het kan met cursus Minder Piekeren van U-Centraal. Gemeente
Afbeelding
Zing mee in het Stadhuiskoor Vrije tijd
Afbeelding
Interesse in Repair Café Vleuten-De Meern? Inloop 19/2 Lezersnieuws
Afbeelding
Spannende clubkampioenschappen SHV Woerden Sport
Afbeelding
Allround Karateka Lisa Wu mikt op dubbele titel op EK Sport
Afbeelding
Stedin bouwt in 2023 nog sneller als antwoord op de toenemende energievraag, juist in regio Utrecht Nieuws
Afbeelding
HEMA Bisonspoor gaat op de schop Ondernemend
Afbeelding
IVNLezing Invasieve Exoten, er komen er steeds meer Vrije tijd
Afbeelding
Opera op Slot Zuylen 18, 19 en 26 februari Vrije tijd
Afbeelding
Gratis naschoolse Leesclub in Parkwijk start dinsdag 7 februari Lezersnieuws
Afbeelding
Stichting ALS Nederland organiseert tweede ALS Sunrise Walk en acteur Loek Peters loopt mee Lezersnieuws
Afbeelding
Trammelant in De Schalml Lezersnieuws