Afbeelding
Norbert Waalboer

Duurzaam kindcentrum in Leeuwesteyn in Leidsche Rijn geopend

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Het nieuwe kindcentrum Leeuwesteyn vormt een unieke combinatie van kinderopvang en onderwijs in een duurzaam en innovatief gebouw. Wethouder Lot van Hooijdonk knipte op zaterdag 16 september het lint door. Daarna bewonderden ouders, kinderen en andere geïnteresseerden het gebouw. Ook was er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en diverse interessante workshops te volgen. Het kindcentrum opende in 2019 als een van de eersten in de wijk. Na de pioniersjaren is het nu een vertrouwde thuishaven voor kinderen in Leeuwesteyn.

Pionieren Na een aantal jaar van voorbereiding opende de school in september 2019 in tijdelijke huisvesting met 6 leerlingen. Het kinderdagverblijf volgde een maand later. “Het was echt pionieren die eerste jaren”, vertelt directeur Annemieke Veeneman. “Het was fijn om bijna tegelijk met de eerste bewoners de wijk leefbaar te maken. Maar het betekende ook lesgeven midden in een bouwput. Een enerverende periode waarin wij snel zijn gegroeid. Ik ben echt trots op het team hoe zij alle uitdagingen die we tegen kwamen als kans zagen om het kindcentrum verder te ontwikkelen.”

Voorbeeld van duurzaamheid

Het kindcentrum heeft de pioniersjaren inmiddels achter zich gelaten en trok afgelopen zomer in een prachtig nieuw gebouw. Het veelzijdige gebouw ligt tussen twee parken langs het Amsterdam-Rijnkanaal in de duurzame wijk Leeuwesteyn. Het is een voorbeeld van toekomstbestendig bouwen, vertelt directeur Annemieke Veeneman. “Het gebouw is voorzien van geavanceerde duurzame technologieën zoals een open bron voor gasloze verwarming, warmte-terugwinning, LED-verlichting en zonnepanelen. De materialen zijn zorgvuldig gekozen om de ecologische voetafdruk te minimaliseren: met duurzaam gekapt hout en gerecyclede materialen.”

Veelzijdig gebouw

De kernwaarden van Kindcentrum Leeuwesteyn zijn verbinding, talentontwikkeling en eigenaarschap. Deze zijn duidelijk terug te zien in het nieuwe gebouw. “Kinderen krijgen volop de ruimte om zich breed te ontwikkelen”, zegt Veeneman. “Het kindcentrum is een plek waar kinderen eindeloos kunnen spelen, ontdekken en leren in een doorgaande leerlijn van 0 tot 13 jaar.” Dat doen ze bijvoorbeeld in de grote gymzaal, in de speellokalen die tegelijk ook theaterzalen zijn, of in een van de ateliers. Zo is er een kunstatelier, een techniekatelier en een kookatelier met moestuin. De verbinding beperkt zich niet tot leerlingen. Een gedeelde teamkamer voor onderwijs- en kinderopvangcollega’s in het hart van het gebouw draagt bij aan een optimale samenwerking tussen de medewerkers.

Groene buitenruimte

Het kindcentrum heeft een klimaatadaptief groen speelplein, mede mogelijk gemaakt door een subsidie. “De kinderen hebben actief bijgedragen aan het ontwerp van deze buitenruimte”, vertelt Veeneman. “Het groene speelplein is ook toegankelijk voor kinderen uit de wijk om na schooltijd te komen spelen. Hierdoor heeft het kindcentrum een belangrijke wijkfunctie. Er is een avonturenpad en een ‘struin- en ontdek-pad’, compleet met insectenhotels en vogelhuisjes. Ook heeft het speelplein heeft een zogeheten ‘wadi’: een systeem dat het regenwater afvoert en terugbrengt in de grond. Al deze elementen zijn in lijn met de duurzame en educatieve visie van het kindcentrum.

Samenwerking en wijkbetrokkenheid

Het gebouw vormt een integrale samenwerking tussen de basisschool en de kinderopvang, ondersteund door scholengroep PCOU Willibrord, Kind & Co Ludens en de gemeente Utrecht. Kindcentrum Leeuwesteyn wil een integraal onderdeel van de wijk zijn. Het gebouw en de faciliteiten nodigen zowel kinderen als buurtbewoners uit. Daarnaast zorgt de thematische aansluiting van de buitenschoolse opvang bij het onderwijs voor meer samenhang en een rijkere leerervaring.

Afbeelding
Lichtjesroute Leidsche Rijn 2023 Lezersnieuws
Afbeelding
MKB'ers in Utrecht helpen bij circulair ondernemen Ondernemend
Afbeelding
Red Hat Society, chapter Ridderhof Red Hats Vleuten-De Meern zoekt nieuwe leden! Lezersnieuws
Afbeelding
Wethouder Ad de Regt (LijstvanderDoes) treedt af per 25 januari 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Computercursus voor beginners in Vleuten en De Meern Lezersnieuws
Afbeelding
PVCV 35+ 1 kampioen na thriller tegen UVV 35+ 2 Sport
Afbeelding
Wie verras jij met een kerstconcert in Vleuten? Nieuws
Afbeelding
Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend
Afbeelding
Doorrijder ongeluk Harmelen aangehouden, 4-jarig kind gewond Nieuws
Afbeelding
Taekwon-Do School IN NAE DO KWAN succesvol op 2 toernooien in 1 weekend. Sport
Afbeelding
Resultaten huisdierenpoepactie van ACTA en DierenPark Amersfoort bekend Vrije tijd
Afbeelding
Altijd genieten en wat te beleven bij Fort de Gagel Ondernemend
Afbeelding
Betoverende kerstklanken: Een unieke samensmelting van Brass en Gospel! Vrije tijd