Afbeelding
Norbert Waalboer

Duurzaam kindcentrum in Leeuwesteyn in Leidsche Rijn geopend

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Het nieuwe kindcentrum Leeuwesteyn vormt een unieke combinatie van kinderopvang en onderwijs in een duurzaam en innovatief gebouw. Wethouder Lot van Hooijdonk knipte op zaterdag 16 september het lint door. Daarna bewonderden ouders, kinderen en andere geïnteresseerden het gebouw. Ook was er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en diverse interessante workshops te volgen. Het kindcentrum opende in 2019 als een van de eersten in de wijk. Na de pioniersjaren is het nu een vertrouwde thuishaven voor kinderen in Leeuwesteyn.

Pionieren Na een aantal jaar van voorbereiding opende de school in september 2019 in tijdelijke huisvesting met 6 leerlingen. Het kinderdagverblijf volgde een maand later. “Het was echt pionieren die eerste jaren”, vertelt directeur Annemieke Veeneman. “Het was fijn om bijna tegelijk met de eerste bewoners de wijk leefbaar te maken. Maar het betekende ook lesgeven midden in een bouwput. Een enerverende periode waarin wij snel zijn gegroeid. Ik ben echt trots op het team hoe zij alle uitdagingen die we tegen kwamen als kans zagen om het kindcentrum verder te ontwikkelen.”

Voorbeeld van duurzaamheid

Het kindcentrum heeft de pioniersjaren inmiddels achter zich gelaten en trok afgelopen zomer in een prachtig nieuw gebouw. Het veelzijdige gebouw ligt tussen twee parken langs het Amsterdam-Rijnkanaal in de duurzame wijk Leeuwesteyn. Het is een voorbeeld van toekomstbestendig bouwen, vertelt directeur Annemieke Veeneman. “Het gebouw is voorzien van geavanceerde duurzame technologieën zoals een open bron voor gasloze verwarming, warmte-terugwinning, LED-verlichting en zonnepanelen. De materialen zijn zorgvuldig gekozen om de ecologische voetafdruk te minimaliseren: met duurzaam gekapt hout en gerecyclede materialen.”

Veelzijdig gebouw

De kernwaarden van Kindcentrum Leeuwesteyn zijn verbinding, talentontwikkeling en eigenaarschap. Deze zijn duidelijk terug te zien in het nieuwe gebouw. “Kinderen krijgen volop de ruimte om zich breed te ontwikkelen”, zegt Veeneman. “Het kindcentrum is een plek waar kinderen eindeloos kunnen spelen, ontdekken en leren in een doorgaande leerlijn van 0 tot 13 jaar.” Dat doen ze bijvoorbeeld in de grote gymzaal, in de speellokalen die tegelijk ook theaterzalen zijn, of in een van de ateliers. Zo is er een kunstatelier, een techniekatelier en een kookatelier met moestuin. De verbinding beperkt zich niet tot leerlingen. Een gedeelde teamkamer voor onderwijs- en kinderopvangcollega’s in het hart van het gebouw draagt bij aan een optimale samenwerking tussen de medewerkers.

Groene buitenruimte

Het kindcentrum heeft een klimaatadaptief groen speelplein, mede mogelijk gemaakt door een subsidie. “De kinderen hebben actief bijgedragen aan het ontwerp van deze buitenruimte”, vertelt Veeneman. “Het groene speelplein is ook toegankelijk voor kinderen uit de wijk om na schooltijd te komen spelen. Hierdoor heeft het kindcentrum een belangrijke wijkfunctie. Er is een avonturenpad en een ‘struin- en ontdek-pad’, compleet met insectenhotels en vogelhuisjes. Ook heeft het speelplein heeft een zogeheten ‘wadi’: een systeem dat het regenwater afvoert en terugbrengt in de grond. Al deze elementen zijn in lijn met de duurzame en educatieve visie van het kindcentrum.

Samenwerking en wijkbetrokkenheid

Het gebouw vormt een integrale samenwerking tussen de basisschool en de kinderopvang, ondersteund door scholengroep PCOU Willibrord, Kind & Co Ludens en de gemeente Utrecht. Kindcentrum Leeuwesteyn wil een integraal onderdeel van de wijk zijn. Het gebouw en de faciliteiten nodigen zowel kinderen als buurtbewoners uit. Daarnaast zorgt de thematische aansluiting van de buitenschoolse opvang bij het onderwijs voor meer samenhang en een rijkere leerervaring.

Afbeelding
DOMunder viert 10-jarig bestaan op Domplein met expositie Gevonden Voorwerpen Nieuws
Afbeelding
Groot onderhoud N201 tussen Mijdrecht en Uithoorn Gemeente
Afbeelding
Twee explosies op Kanaleneiland en Vleuten Nieuws
Hans ontvangt de Kei van Maurice.
Een Kei bij bridgeclub "Het Lint". Vrije tijd
Afbeelding
Eerste paal voor nieuwbouw Het Kwadrant Nieuws
Afbeelding
Warmtepompen, koeling en uw eigen energieopslag, Ontdek de toekomst van comfort en besparing tijdens infolezing op 8 juni Ondernemend
Afbeelding
Gedeputeerde bezoekt KTC, Kennis en Transfer Centrum in Zegveld Ondernemend
Afbeelding
Zaterdag 1 juni BoekStartdag in de Bieb voor 0-3 jaar Lezersnieuws
Afbeelding
Ido Abram nieuwe Artistiek Directeur-Bestuurder Nederlands Film Festival Nieuws
Afbeelding
Zaterdag in de Utrechtse grachten, botenparade Utrecht Pride 2024 Nieuws
Afbeelding
25 jaar Leidsche Rijn nu bij Indekerngezond Nieuws

Overhandigen eerste Hempie aan Wesley Sneijder
Eerste Buurthempie 'Utrecht' voor Wesley Sneijder Ondernemend
Afbeelding
Kevin Ockeloen 3e op het Nederlands Kampioensschap Atletiek Sport
Afbeelding
Informatieavond vrijwilligerswerk Hospitium Vleuten Lezersnieuws