Afbeelding
Gemeente Utrecht

Eerste burgerberaad in Utrecht van start

Nieuws

UTRECHT > De gemeenteraad stemde in de raadsvergadering van donderdagavond 21 september in met het raadsvoorstel Aanpak Burgerberaad jaarwisseling. Daarmee is het een feit dat Utrecht haar eerste burgerberaad organiseert. Maar liefst 10.500 Utrechters ontvangen deze week een persoonlijke uitnodiging om mee te doen aan het eerste Utrechtse burgerberaad over de jaarwisseling.

Wethouder Eva Oosters (Participatie): “De 10.000 Utrechters die binnenkort een uitnodiging in de bus ontvangen krijgen de unieke kans om zich te buigen over de jaarwisseling in Utrecht. Het beraad brengt ons straks een krachtig advies uit over hoe we als stad de jaarwisseling een feest kunnen maken voor iedereen. Ik hoop dat iedereen die ingeloot is, net zo enthousiast is als ik en dat er een representatieve groep Utrechters aan de slag gaat met het vormgeven van de jaarwisseling. Het is de eerste keer dat we participatie op deze manier vormgeven en hopen een diverse groep Utrechters te bereiken. En op deze manier de lokale democratie te versterken.” 

Een burgerberaad is een groep 100 gelote Utrechters die de politiek advies geeft over een maatschappelijk onderwerp waar de politiek zelf niet uit komt. Op 5 zaterdagen komen de deelnemers van het burgerberaad samen om kennis op te doen en zich te buigen over een advies voor het College van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad. Een onafhankelijk bureau begeleidt de deelnemers en zorgt dat er een gezamenlijk advies komt.?Het onderwerp van het eerste burgerberaad in Utrecht is de jaarwisseling vanaf 2024-2025. Zaterdag 9 december komen de deelnemers van het burgerberaad voor het eerst bijeen. In maart 2024 presenteren zij hun advies. De gemeente neemt dit advies over als het financieel, juridisch en praktisch uitvoerbaar is. Dit wordt ook tussentijds getoetst. 

Utrecht zoekt voor het burgerberaad een groep van 100 verschillende mensen van alle leeftijden, met en zonder opleiding en uit alle woonwijken. Iedereen vanaf 14 jaar heeft kans om mee te doen (met uitzondering van inwoners die bij de gemeente zelf werken). De deelnemers worden gekozen door een loting. Iedereen die is ingeloot, krijgt deze week een persoonlijke uitnodiging. Aanmelden kan tot 8 oktober. Als dan blijkt dat de groep aangemelde inwoners te klein is, of geen representatief beeld geeft van de stad Utrecht, volgt er nog een tweede lotingsronde. Uiterlijk 24 november horen Utrechters die zich hebben aangemeld of ze definitief kunnen meedoen aan het burgerberaad. Deelnemers ontvangen een vergoeding van 350 euro voor hun inzet. 

Lees meer over het burgerberaad op: www.utrecht.nl/burgerberaad.  

Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis gaat twee bloedafname-robots van Vitestro inzetten Ondernemend
Afbeelding
Vrijwilligerstrofee voor Ahmed Amraoui en Utrecht Pride Nieuws
Afbeelding
Volop genieten bij Eetcafé Rabelais Ondernemend
Afbeelding
Goud Inkoop Bus komt extra langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
Klassieke Muziek Nu, is een prachtige voorstelling met klassieke muziek in een modern jasje in Theater Piet Mondriaan Vrije tijd
Afbeelding
Gemeente De Ronde Venen bevordert eerlijk afvalbeleid Alleen gechipte afvalcontainers worden nog geleegd in het nieuwe jaar Nieuws
Afbeelding
Inzamelactie voor ongedocumenteerde vluchtelingen in Utrecht Lezersnieuws
Afbeelding
Schaatsen uit het vet voor Maarssen On Ice Vol plezier en vermaak op het ijs Nieuws
Afbeelding
Wethouder Lot van Hooijdonk overleeft opnieuw motie van wantrouwen in debat over Utrechtse parkeerapp Nieuws
Afbeelding
Winterwandeling rond de Vinkeveense Plassen Vrije tijd
Afbeelding
Leidsche Rijn Centrum verandert in magisch kerstdorp 'Slidesche Rijn' met XL tubebaan Ondernemend
Afbeelding
Leerkrachten op basisschool Op De Groene Alm geven 24 uur les voor ALS Nieuws
Afbeelding
FC Fusie staat weer opgesteld voor bezoek aan verzorgingshuizen Nieuws
Afbeelding
Utrecht helpt inwoners met isolatiemaatregelen Nieuws